|
 |
|
|
Sanatçı işi yumurta
Yumurta pişirmeyi kolay bir iş sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Basit gibi görünen bu işin bile incelikleri var
donatellapiatti@hotmail.com
Papa VIII. Bonifacio 1300'lü yıllarda, Giotto'yu (İtalya'yı Rönesans'a taşıyan gelişmeye çok önemli katkıları olmuş, dönemin resim sanatının başrol oyuncularından Agnolo Bondone, 1267-1337) o yıllarda kutlanacak jübile dolayısıyla yapılan sanatsal düzenlemeler için göreve çağırdığında, o zaten tanınmış bir ressamdı. Ancak papa yine de işi teslim etmeden önce, kendisine en iyi çizimini göstermesini ister. Bunun üzerine Giotto ince bir fırçayı mürekkebe batırır ve herhangi bir gereç kullanmaksızın mükemmel bir O çizer. (Zamanla her anlamda kusursuz bir şeyi tanımlamak için kullanılan o efsanevi "Giotto'nun O'su" deyişi de buradan gelir.) Şimdiki papamız XVI. Benedict, çok daha pratik (ayrıca o muhteşem San Pietro Katedrali'nde en ufak bir çizim için bile yer yok artık, hâlâ öyle resimler yapabilen ressamların olduğunu kabul etsek bile) ama son derece de titiz biri, dolayısıyla o olsa, Giotto'dan yine kusursuz ama "tavada" bir yumurta yapmasını isterdi belki!
Akı kendini toplamalı
Yumurta pişirmek dünyanın en kolay işi gibi gözükse de mükemmel sonuca ulaşmak çok özen gerektirir (Hiçbir şey pişirmeyi beceremediklerini ifade etmek için "Bir yumurta bile pişiremem!" diyenlerin düşündüklerinin aksine!). Mükemmel sonuç için yumurtanın akı kendini toplamış olmalı (sümük kıvamında olmamalı yani ve tabii kenarlarına doğru da hafifçe yanmadan), sarısı da sıvı, parlak, sıcak ama pişmemiş... Kolay mı görünüyor şimdi bu size? Aşağıdakileri, yumurtayı nasıl pişirmek gerektiğiyle ilgili ipuçları veren bir yemek tarifleri kitabını karıştırırken öğrendim.
Ne yapmak gerekiyor?
1) Yumurtaları, sarıları çok soğuk olmasın diye buzdolabından en az bir saat önce çıkarmak gerekiyor; yumurta akının pişme süresi çok kısa olduğundan, aksi halde dışı piştiğinde sarısı hâlâ soğuk kalıyor çünkü.
2) Yapışmaz bir tava seçmeli ve içinde önceden biraz tereyağı eritmeli (yağı kızartmadan tabii).
3) Kusursuz olup olmadığını görebilmek ve tavanın içine yumuşakça kaymasını sağlayabilmek için yumurtayı önceden bir kasenin içine kırmalı.
4) Yumurta akını tavaya iyice yaymak için tavayı hafif hafif sallamak ve akını çatalın ucuyla sarısından hafif ve dikkatlice ayırmak gerekiyor.
5) Yumurta, akı toparlanana kadar birkaç dakika, çok kısık ateşte pişirilmeli ve sadece akı tuzlanmalı. Ayrıca hemen servis etmek gerek; zeytinyağı ve biberiyeyle tatlandırılmış kızarmış ekmek parçalarıyla mesela.
"Neden sarısına tuz dökmemek gerekiyor acaba?" diye soracaksınız şimdi tabii kendinize! Ben de bilmiyorum; hiçbir yerde de bununla ilgili bir açıklama bulamadım ama ninem de böyle yapardı. Ben yumurtanın her tarafına serpiyorum tuzu ve böyle de gayet lezzetli oluyor; siz de kendi inandığınız şekilde yapın!
Eğer mükemmeliyetçi bir yapınız varsa, yumurtanın önce akını, o piştikten sonra da ortasına bir çukur açıp oraya yerleştirdiğiniz sarısını pişirin. Bir dakika sonra etrafında ak haresiyle yumurta sarınız kusursuz bir şekilde pişmiş olacaktır. Daha sanatsal bir iş istiyorsanız, pişirdikten sonra yumurtanın etrafını dikkatle keserek kusursuz bir daire elde edebilirsiniz... Giotto'nunki gibi!
İçli haşlanmış yumurta
Malzemesi: 6 büyük yumurta, biraz ceviz, yumuşak beyaz ya da herhangi bir krem peynir, roka, zeytinyağı, tuz, karabiber.Yapılışı: Yumurtaları haşlayıp soğumaya bıraktıktan sonra kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün. Sarıları ayırıp bir kasede peynir, dövülmüş cevizler ve biraz zeytinyağıyla karıştırın. Yumurtaların içlerini bu karışımla doldurun. Sonra üstlerini ceviz parçalarıyla süsleyip incecik doğradığınız rokalarla doldurduğunuz geniş bir tabakta servis edin (üstlerine isteğe göre yeniden zeytinyağı da dökebilirsiniz). Taze ve hafif bir beyaz şarap eşliğinde güzel bir aperitif tabağına da dönüşebilecek basit ve lezzetli bir yemektir bu. Afiyet olsun!
|
|
|

|