Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 08 Ekim 2005 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Şarap dolapta yıllanır

Evlerinde kaliteli şaraplar bulunduranlar, apartman koşullarında bunların bozulma riskiyle karşı karşıyalar. Ev tipi özel şarap saklama dolapları bu tehlikeyi ortadan kaldırıyor

myalcin@turk.net


Hafta sonları gazetelerimizin eklerinin arasından, ünlü mobilya firmalarının şık mobilya katalogları çıkıyor. Bunların en dikkat çekici sayfaları ise, harika görünümlü modern mutfaklar. Ama o mutfak fotoğraflarının içinde bir görüntü var ki, insanı alaycı biçimde gülümsetiyor. Nedense tüm mutfaklarda, ocağın altında ya da fırının yanında şarap şişelerinin girebileceği gözlerden oluşan birer "şaraplık" göze çarpıyor. Oysa şarabı buralara koymak, pişirme faaliyetinden dolayı evin en sıcak odası olan, 20-25 derecelik mutfakta şarap bekletmek, onu katletmekle eşanlamlı.
Viski, rakı gibi yüksek alkollü, damıtık bir içki olmayan, mayalanma sonucu oluştuğu için "canlı" bir içki olan şarap, dış ortam koşullarından son derece hızlı etkileniyor ve o yüzden kötü koşullarda hızlı bozulabiliyor.
Şarap 10-15 dereceyi aşmayan, sabit sıcaklık; yüzde 70 civarında nemli bir ortam ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmayacağı loş bir atmosfer istiyor. Aksi halde, sıcaklık farkları şarabı "yorduğu" gibi, yüksek sıcaklıkta şişenin mantarından şarap buharlaşıyor, içeri giren hava da şarabı okside edip tadını geçkinleştiriyor. Diyelim ki sıcaklık uygun, şarap serin ortamda, ama ortam kuru. Bu durumda da yatık saklanırken içeriden şarapla ıslanıp şişen mantar, dışarıdan kuruduğu için yine hava sızdırmaya eğilimli oluyor.

Mahzen yerine dolap
Eski zaman evlerinde bu tip sorunlar yokmuş. Taştan yapılan müstakil evlerin bodrum katları, şarap saklamaya, reçel, konserve, turşu kurmaya ve bekletmeye elverişliymiş. Günümüzün kaloriferle ısıtılan, yaz-kış sıcaklığı 18-20 derecenin altına inmeyen evlerinde, bir-iki ay içinde tüketilmeyecek şarapları saklamak riskli. Buna bulunan en iyi çare ise, "kav dolapları." Kav dolapları, dıştan buzdolabı gibi görünmelerine rağmen çok farklılar. Teknolojileri soğutmadan çok, sıcaklığı sabit tutmak üzerine. Serinliği sağlayan sistemleri, titreşimsiz çalışan motorlarla yürütülüyor. Bu da sıcaklığın sürekli değiştiği, titreşimli motorlu buzdolabına oranla daha yüksek teknoloji gerektirdiğinden, bu dolaplar buzdolaplarından daha pahalı. Kav dolaplarında nem sabit, ayrıca dolap dışarıdan hava alıp içeride dolaştırırken havayı karbon filtresiyle temizleme özelliğine de sahip. Böylelikle dolabınız diyelim ki sürekli kızartma yapılan mutfakta, ortamdaki yağ kokularının bu sayede şaraba sinmesi önleniyor.

Ünlü markalar da dolap üretiyor
Fiyatları yaklaşık 1000 YTL'den başlayan, artık çoğunda taksitli satış da yapılan dolapları ünlü markalar üretiyor. Liebherr, Miele, Subzero, Eurocare, Siemens, Electrolux ve Gaggenau, Türkiye'de satışa sunulan kav dolaplarının başlıcaları. Bunların temel özellikleri üç-aşağı beş yukarı aynı. Genellikle değişen hacimleri ve kapak dizaynları 80-100 şişelik tezgah altı dolaplar olduğu gibi, 200-300 şişe alabilen iki metre yüksekliğinde, çift kapılıları da var. Ultra-lüks olanları ise Gaggenau. Ankastre olarak da kullanılabilen bu dolaplarda dikine şarap rafı, magnum boy şişeler için geniş raflar ve puro hümidoru gibi özellikler de var. Yeri gelmişken, tüm şarap dolaplarının sıcaklık ve nem koşullarıyla puro saklamak için de ideal olduğunu belirtmeli.
Diyelim ki tutkulu bir şarapseversiniz, öğlen marketten şarap alıp akşamına da içme düzeyini geçtiniz, sevdiğiniz şaraplardan birkaç şişe alıp koleksiyona başlıyor ve aynı şarabın yıllandıkça erişeceği güzellikleri de keşfetmek istiyorsunuz. O halde, bir kav dolabı edinmenin sırası gelmiş demektir. Enflasyonun düşüp kav dolabında da taksitli satışların da canlandığı, rekabetin çeşidi artırıp fiyatları baskı altında tuttuğu ve seçme şansının çoğaldığı şu günler, bu açıdan iyi bir fırsat oluşturuyor.



PAZAR
"Selvi Boylum Al Yazmalım" 28 yıl sonra tiyatro sahnesinde
"Değişimini görmek beni çok şaşırttı"
"Burjuva kadınlar çocuk doğurduktan sonra ya kafe açıyor ya da resim sergisi"
Neden istemiyorlar?
Gerçek bir başarı hikayesi
Ordu gibi şahit modası
İftara nereye gideceğiz?
"Yemek yapmak sekse benzer"
Zamanın durduğu yer: Adatepe
Hitch korkmayın!
Nuh, Dino'nun beşiğini sallar iken...
Yarına ne kaldı?
Burç içinde burçlar
Venedik'te ziyafet
Çok yönlü gazeteci: Murat Bardakçı
Baharat yolu
Sen sus, üstün başın konuşsun
Yaz sonundan altı kitap
Şarap dolapta yıllanır





Ahmet Turhan Altıner
Yasemin Çongar
Can Dündar
R. Hakan Kırkoğlu
Ali Rıza Kardüz
İlber Ortaylı
Taylan Kümeli
Tuba Akyol
Ülkü Tamer
Mehmet Yalçın

© 2005 Milliyet