Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 23 Ekim 2005 / Pazar  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Rahatsızsanız yargıya gidin

Danimarka Başbakanı Rasmussen, Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasından şikâyetçi olan Türkiye dahil 11 Müslüman ülkenin büyükelçisine bu cevabı verdi

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag


Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, bir gazetenin Hz. Muhammed karikatürleri yayımlamasını protesto eden Türkiye dahil 11 Müslüman ülke büyükelçisine yolladığı cevabi mektupta, bu konuda bir müdahalesinin olamayacağını belirttikten sonra, gazeteye karşı yargıya başvurabileceklerini yazdı.
Aralarında Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Fugen Ok'un da bulunduğu, Endonezya, Bosna-Hersek, Pakistan ve İran gibi Müslüman ülke büyükelçileri, bir süre önce Başbakan Rasmussen'e gönderdikleri mektupta, Jyllands-Posten gazetesinde Hz. Muhammed'i konu alan karikatürlerin yayımlanmasının Müslümanlara karşı yaralayıcı bir saldırı oluşturduğunu belirterek şikâyetçi oldular. Rasmussen ise büyükelçilere gönderdiği cevapta, "İfade özgürlüğü Danimarka demokrasisinin temelini oluşturur. Danimarka hükümetinin hiçbir şekilde basına müdahalesi beklenemez. Buna karşılık Danimarka yasaları, ayrımcılık yapan ve dini duyguları inciten açıklamaları yasaklar. Bu konularda rahatsız edildiğini düşünen taraf yargıya başvurabilir. Bu da yargının görevidir" dedi.

Büyükelçinin sitemi
Rasmussen'in tavrına 11 büyükelçinin adına tepki gösteren Mısır'ın Kopenhag Büyükelçisi Mona Omar Attia, "Biz Rasmussen'den en azından bize bir randevu vermesini bekliyorduk. Verdiği cevap bizi tatmin etmedi. İnsanlar birbirinin kültürüne ve inancına çamur atarak diyalog kuramaz. Peygamberimiz bizim için çok değerlidir. Yapılan hareket inancımıza saldırıdır" dedi.

Gazetenin sorusu
Jyllands-Posten gazetesi, Danimarkalı 40 karikatüriste "Muhammed'i nasıl görüyorsanız öyle çizin" şeklinde bir çağrı yapmış, 12 çizerin gönderdiği karikatürleri de 30 Eylül tarihli sayısında yayımlamıştı. İslamda Hz. Muhammed'in resmini çizmek yasak.






DÜNYA
2006 zorlu geçecek
Şam'a karşı önlemler kapıda
Rahatsızsanız yargıya gidin
Savcının en önemli tanığı bir sahtekâr
NYT: Judy bizi aldattı







 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2005 Milliyet