Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 11 Kasım 2005 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Cep dikkat dağıtıyor

Araç kullanırken cep telefonuyla konuşanlar tehlikeleri geç fark ediyor. Frene 0.6 saniye geç basılması, 60 kilometre hızla giden aracın durma mesafesini 15 metre artırıyor


Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, yanıt vermek, numara çevirmek gibi davranışlar, sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına ve kazalara yol açıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, tehlikeli durumların farkına varmak çevresel koşullar, aracın hızı ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabiliyor.
Cep telefonuyla konuşan sürücü, çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemezken, basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabiliyor.

Konuşmanın sonrası da riskli
Yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskinin arttığı ortaya çıktı.
Görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu belirlendi. Sürücülerin cep telefonuyla görüşürken tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı yüzde 12'ye kadar ulaşabiliyor.




YAŞAM
Cep dikkat dağıtıyor
Ajan krizine karışan gazeteci işi bıraktı
Kanlı çatışmada tefecilik iddiası
Aile içi şiddete son!
'Bizi rezil ettin' dedi, vurdu
Danimarka'nın adaleti!
Attilâ İlhan'ın sıkıntısı sürüyor
'Açılışın 10 Kasım'da olmasının anlamı büyük'
Roma'da ilk Atatürk anıtı
2. Kolordu'dan türbeye bayrak






© 2005 Milliyet