
|
|
|
 |
|
|
Kar geliyor
saydam@hacettepe.edu.tr
Pazar gününden itibaren sıcaklıklarda hızlı bir düşüş görülecek. Hava soğurken İstanbul da dahil olmak üzere birçok yerde kar ve sulu kar yağacak
Basında Haliç'te kalkan balığı tutulduğuna dair haberleri ve bunun olmazlığına şartlanmış toplumun reaksiyonunu ibretle izledim. Haliç'in eski halini bilenler için hakikaten kabullenmesi zor bir olgu. Bırakın kalkanı, Haliç'e balık girmesine dahi şaşardık. Ama Haliç'in o kirli suları sadece üst tabakada yoğunlaşmıştı ve bunun nedeni de Galata ve Unkapanı köprülerinin su altında kalan 4 metrelik dubalarının akıntıyı engellmesiydi. Köprü ayaklı sisteme geçince Haliç'in yüzeyi, alt tabakası gibi saatler içinde temizleniverdi. Bu projenin mimarları olan sayın Bedrettin Dalan, Atom Damalı ve Temel Belek'i yaptıkları hizmetten dolayı bir kez de sizin adınıza kutlamak istedim. Baksanıza sonuçları hâlâ kabullenemiyor ve oraya gelip yerleşen balıklara şaşırıyoruz.
Hava durumu ile ilgili gerçeklere gelirsek... Bu hafta çok zıt koşullardaki hava şartları ile karşılaşacağız. Bu ani değişikliklere karşı şimdiden bol yakacak ve vitamin depolamanız gerekiyor. Sahra'dan kalkıp lodosla gelen bol tozlu hava halen bizi etkiliyor. Bu nedenle bugün ve yarın mevsim koşullarına göre ılıman sayılacak, özellikle batı ve iç bölgelerimizde etkili yağışlı bir hava bizi bekliyor. Ancak her geçen saat rüzgarların poyraza dönmesiyle birlikte sıcaklıklarda hızlı düşüşler göreceğiz. Yarın öğle saatlerinden itibaren İstanbul'da sıcaklıklar 5 dereceye kadar inecek, yağışlar Trakya'dan başlayarak sulu kar ve kar şeklinde olacak. Ankara'da ise 10 derecelik sıcaklıklar görülecek.
21 Kasım haftasının ilk saatlerinde soğuk hava tüm Ege ve Marmara bölgesini etkisi altına alacak, özellikle yurdun kuzey bölgelerinde, İstanbul da dahil olmak üzere, etkili kar yağışlarına neden olabilecek. Bugün İstanbul'da beklenen en yüksek sıcaklık ancak 2-3 derece olacak. Pazartesi günü özellikle kuzey bölgelerimizde trafikte çok dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer gerekmiyorsa araç kullanmayın ve dışarı adım atmayın. Samsun-Ankara-Antalya hattının doğusunda ise ılıman hava ve buna bağlı etkili yağışlar hüküm sürüyor.
Etkili yağışlar bekleniyor
22 Kasım Salı özellikle Marmara bölgesinde etkili soğuğun, Batı Karadeniz bölgesinde ise etkili kar yağışının hüküm sürdüğü bir gün olacak. Yurdun doğusunda ise çok etkili yağışlar bekleniyor. Akşam saatlerinde serin havanın tüm yurda yayılması ile birlikte doğudaki yağışların da etkili kar şeklinde olması bekleniyor. Ankara'da hava sıcaklıkları sıfırın altında 3 ila 10 derece olacak.
23 Kasım Çarşamba günü yağışlar sadece Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde kar şeklinde olacak. Yurdun batısında hava açacak. Akşam saatlerinde hafif lodosun da etkisiyle batıdan başlayarak hava düzelecek ve sıcaklıklar artacak. Tabii ki bunun nedeni Sahra'dan gelen hava kütlesi. Yine tozlar ve sağlık sorunlarınızdaki depreşmeler...
24 Kasım Perşembe yurdun batısında yine kuvvetli lodos rüzgarları ve ilerleyen saatlerde başlayacak çok etkili yağışlarla geçecek bir gün olmaya aday. Serin hava sadece orta ve doğu bölgelerde etkisini sürdürse de cuma günü oralarda da sıcaklıklar en az 5-7 derece artacak.
25 Kasım Cuma günü Trakya, Marmara ve Kuzey Ege'de çok etkili yağışlar bekleniyor.
26 ve 27 Kasım hafta sonunda yurt genelinde ılıman ancak yağışlı olması öngörülüyor. Hafta içinde ise yurdun kuzeyini etkileyecek soğuk hava batıda kapımızda bekliyor olacak. Kasım sonu ve aralık başını kapsayan haftanın da yine bir ılıman bir soğuk hava dalgalanması eşliğinde ve etkili yağışlı geçmesi bekleniyor.
|
|
|

|
|