|
 |
|
|
Kaçaklara ilk mesaj pazartesi
Kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması için ilk uyarı mesajları pazartesi günü gönderilmeye başlanacak. Kayıt işlemlerinden 5 YTL ücret alınacak
ANKARA Milliyet
Telekomünikasyon Kurumu (TK), kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması için uyarı mesajlarını 5 Aralık'ta göndermeye başlayacak.
Kayıt işleminde alınacak 5 YTL ücret faturalı hatlarda abonenin bir sonraki ayki faturasına yansıtılırken, kontörlü hatlarda toplam kontör miktarından düşülecek.
TK Başkanı Tayfun Acarer, düzenlediği basın toplantısında kayıt dışı telefonlarla ilgili bilgilerin GSM operatörlerine dün gönderildiğini söyledi.
Acarer, GSM operatörlerinin kayıt işlemlerini yaptırmaları konusunda 5 Aralık'tan itibaren uyarı mesajlarını göndermeye başlayacaklarını, işlemlerin 13 Aralık'a kadar tamamlanacağını kaydetti.
Gaspta azalma oldu
Cep telefonu gaspı ve bu alandaki kayıt dışını kontrole almayı hedeflediklerini belirten Acarer, "Son iki yılda Emniyet kayıtlarına göre çalıntı ve gasp olayları nedeniyle 7 kişi öldü, 600'ün üzerinde yaralama oldu. Toplam 32 binin üzerinde de gasp olayı yaşandı. Yasanın çıktığı günden bu yana gasp olaylarında yüzde 75 - 80 azalma oldu" dedi.
Acarer, 12 milyon kayıt dışı, 6 milyon IMEI numarası klonlanan toplam 18 milyon kayıt dışı cihaz olduğunu, bunların bedelinin 4 milyar doları bulduğunu ifade etti. Acarer, 13 Temmuz'dan sonra kayıt dışı olarak Türkiye'ye gelen ve kullanıcılara ulaşan telefonların bloke edileceğini vurguladı.
Operatöre başvurulacak
Kayıtsız kullanıcılar kullandıkları operatörler Turkcell, Telsim veya Avea bayilerine 5 YTL yatırıp, kayıt olabilecek. Geçici olarak, yurtdışından gelenler ve turistlerin telefonları kaçak durumuna düşmüyor.
Telefonun kayıtlı olup almadığını öğrenmek için telefonun *#06# tuşuna basılıp, IMEI numarası öğrenildikten sonra, http://imei.tk.gov.tr/ adresinde sorgulama yapmak gerekiyor.
|
|
|

|