Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 10 Aralık 2005 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
TOPLUMSAL SAYDAMLIK HAREKETİ DERNEĞİ BAŞKANI ERCİŞ KURTULUŞ:
Unakıtan, memuruna iyi örnek değil

Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün araştırmasında, vergi daireleri, yolsuzlukların en çok olduğu kurumlar olarak liste başı oldu. Değerlendirmede, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın memurlara iyi örnek olmadığına dikkat çekildi

Nedim Şener

Merkezi Berlin'de bulunan Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün (Transparency International) yaptırdığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de yolsuzluğun en fazla görüldüğü kurumlar, vergi daireleri ve siyasi partiler olarak belirlendi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından '9 Aralık Yolsuzluk Günü' nedeniyle, 71 ülkede uluslararası araştırma kuruluşu Gallup'a bağlı şirketler tarafından yapılan anketin Türkiye sonuçları açıklandı. Araştırma 2 bin 36 kişi ile yapılan görüşmelerin sonuçlarını içeriyor.
Yolsuzluğun en çok olduğu kurumun vergi daireleri olduğunu ortaya koyan araştırmanın yorumunda, bu dairelerin bağlı olduğu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, memurlarına iyi örnek oluşturmadığı ifade edildi.

İkinci sırada partiler var
Araştırmada kişilere 'Yolsuzluğun en fazla görüldüğü kurumlar' soruldu. Verilen cevaplardan hesaplanan ortalamaya göre Türkiye'de en fazla yolsuzluğun görüldüğü kurum 4.2 ile vergi daireleri oldu.
Siyasi partiler, sağlık sektörü ve gümrükler 4.1 ile onu izlerken, özel sektör, elektrik, gaz, su, telefon, eğitim, adalet sistemi ise 4.0 ile listede yerini aldı. Anket sonuçlarına göre TBMM 3.9, medya 3.8, sivil toplum kuruluşları 3.6, dini kurumlar 3.4 değeri ile sıralandı.

'Kişisel durumu etkili'
Anket sonuçlarını açıklayan TI'nın Türkiye Ofisi Toplumsul Saydamlık Hareketi Derneği (TSHD) Başkanı Erciş Kurtuluş şunları söyledi:
"Geçen yıl da en kirli kurum vergi idaresi olarak görünüyordu. Bu tabloda 3 yıldır bu idarenin başında bulunan Sayın Unakıtan'ın kişisel durumunun etkili olduğunu düşünüyoruz. Hakkında vergi kaçakçılığı, orman arazisi yağması suçlamaları, dokunulmazlık zırhı nedeniyle yargılama konusu yapılamıyor. Sayın Unakıtan bu hali ile vergi memurlarına iyi bir örnek oluşturamıyor. Vergi kaçakçılığından yargılanan bir kişi Maliye Bakanlığı'nda oturuyor."




'Silahlı Kuvvetler, hırsızım iyidir demedi'
Geçen yıl yapılan ankette, yolsuzluk açısından listede 3.1 değeri ile yer alan Silahlı Kuvvetler, bu yıl listede 3.3 değeri ile yer aldı. Bu artışı yorumlayan TSHD Başkanı Erçiş Kurtuluş, "Askerler 'benim hırsızım iyidir, kol kırılır yen içinde kalır' demediği için puanı arttı" dedi. Kurtuluş, ayrıca, Soros Vakfı yanında bazı kuruluşların finans desteğini alan kuruluşların TSK hakkında bilinçli yıpratma kampanyası yürütmesinin de bunda etkili olduğunu belirtti.

'Mücadele Sözleşmesi TBMM'den geçmeli'
Devlet adamları, siyasetçiler ve üst düzey bürokratlar için etik kurallar getiren Birleşmiş Milletler tarafından 9 Aralık 2003 tarihinde kabul edilen ve Türkiye'nin de imzası bulunan 'Yolsuzluğa Karşı Uluslararası Anlaşma'nın TBMM'den geçmediğini hatırlatan Erciş Kurtuluş, "Parlamentonun yarım saatte bitireceği bir iş iki yıldır yapılmadı. 14 Aralık günü yürürlüğe girecek olan anlaşmanın kabulü Türkiye'nin prestiji açısından önemli" dedi.







EKONOMİ
Feribot ihalesi tartışması
Türkiye en cazip 10 ülkeden biri oldu
Unakıtan, memuruna iyi örnek değil
1.6 milyar dolar geliyor enflasyon koşul oluyor
'Şişman parmağın' zararı 345 trilyon lira
Stuart: Online reklam pazarı avantajlarla dolu
Holdingzede erken ölüyor
Prim borcu olan işveren açıklanacak
TAV'a 715 milyon dolarlık kredi
Kaçak cep mağduruna 'dava aç' çağrısı
Merkez'den faizde bekleme sinyali
Sermaye artırmayan şirket kapanacak
Borsadan yüzde 2.8'lik düşüş






Meral TAMER
Damlaya damlaya göl de olur, siyasi linç de...
Van Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkı...
Güngör URAS
Cumhuriyet'i seviyorum
Hasan Cemal'in "Cumhuriyet'i çok sevmiştim" b...
Yaman TÖRÜNER
Ya milli devlet ya Avrupa Birliği
Birkaç ay önce göreve başlayan Belçika'nın İs...


© 2005 Milliyet