|
 |
|
|
EXPO 2015 hayal mi?
Sözün Ötesi / Mustafa Tanyeri
İzmir bu hafta EXPO 2015'e kilitlendi. Uluslararası Sergiler Bürosu(BIE) Genel Sekreteri Vincente Gonzales Loscertales İzmir'i ziyaret ederek bilgi aldı.
Yapılan çeşitli toplantılarla kendisine EXPO 2015 konusunda İzmir'in ne kadar istekli olduğu sanırım fazlası ile anlatıldı?
İşin en güzel tarafı da İzmir'in artık oyunu kurallarına göre oynamaya başlaması.
Valisi, büyükşehir belediye başkanı, odaları ve meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri elele verip bir hedefe odaklanabiliyor.
* * *
EXPO çok önemli bir organizasyon.
Sıradan bir fuar veya sergi değil. Bir dünya fuarı.
Bir ülkenin dünyaya bakış açısını ve vermek istediği mesajı taşıyan bir iletişim aracı.
Japonya'da bu yıl düzenlenen EXPO 2005'i ziyaret eden 22 milyondan fazla insan dünyanın şu andaki gündemini ve ülkelerin bugüne ve geleceğe ilişkin mesajlarını öğrenme fırtsatı buldular.
Japonların mesajı "Nature's wisdom" idi.
Yani doğanın bilgeliği.
Japonya çevre ve akıl, bilim ve teknoloji, insan ve doğa arasındaki ilişkileri ana ve alt temalar olarak benimsemişti.
* * *
Türkiye 2015 yılında Avrupa ile bütünleşme hedefini gerçekleştirebilecek mi bilmiyoruz.
Ama 2015 de İzmir EXPO yu yapabilirse bu şehir tüm dünyada tanınacak ve ilgi odağı olacak.
Üstelik İzmir tarihsel, kültürel, doğal altyapısı ve konumu ile bir dünya kenti olmaya fazlasıyla layık bir şehir.
Doğrusu EXPO 2005 dünya gündemine girmeden önce ben Japonya'da Aichi diye bir yerin varlığından habersizdim.
Aynı şekilde dünyada İzmir'i bilmeyen on milyonlarca insana bu kenti tanıtmak için çok güzel bir fırsat yakalayacağız.
Ülkelerin, kültürlerin, teknolojinin buluştuğu dünya fuarı İzmir'in de dünya ile buluşması olacaktır.
EXPO 2015 kesinlikle bir hayal değil. Yeter ki konuyu profesyonelce ele alıp, takipçi olalım.
Hükümetin desteği çok önemli bir avantaj. Ancak, unutmayalım ki EXPO'da kentler yarışıyor. İzmir aynen UNIVERSIADE'da olduğu gibi kesintisiz bir biçimde elele verip çalışmalı.
Hedef büyüten bir kente de bu yakışır.
EXPO 2015 bize neden ileride bir olimpiyat kapısını açmasın?
* * *
Şimdi her şeyden önce 75. İzmir Fuarı'ında, küçük bir EXPO provası yapılmalı
Tanıtım için kesenin ağzını açıp oylamadan çok önce daha bu yıldan çeşitli ülke temsilcilerini davet edip ciddi bir tanıtım ve lobi faaliyeti yürütmeliyiz.
Dünya televizyonlarında adaylık öncesi Türkiye ve İzmir tanıtım filmleri yayınlanması için çalışma yapılmalı. EXPO 2015 için müthiş bir çaba sarfeden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın emeklerini takdir etmeliyiz.
Onun heyecanını tüm İzmirliler hissetmeli ve destek vermeli.
Fuarlar, kongreler ve ticaret kenti olmaya soyunan İzmir'in bu yüzyılda kabuk değiştirmesini sağlayacak yatırımları EXPO sayesinde yapabiliriz.
EXPO İzmir'in düşlediği geleceği kurmasına yardımcı olacak en önemli kilometre taşıdır.
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|