
|
|
|
 |
|
|
Emeklilik hakkında her şey
EMEKLİLİK REHBERİ / Necati Çetiner
Yeni sosyal güvenlik yasasını bekleyin
NEDİM ÇETİN:15 Ekim 2005 tarihinde vefat eden babamın emeklilik durumu hakkında bilgi edinmek istiyorum. 1949 doğumlu .SSK'ya giriş tarihi 7 Temmuz 1970. Askerliğini 24 ay yaptı; borçlanmadı. 1977 - 1988 yılları arası esnaf olarak maliyeye kaydı var, ama Bağ-Kur kaydı yok. Maliye'den kayıt tarihlerini alarak borçlanabilir miyiz?
CEVAP: Babanızın maliye kaydından dolayı 1977 - 1988 arası süreyi Bağ-Kur'a borçlanma imkanınız yok. Bu durum 4 Ekim 2000 tarihinde çıkarılan 619 Sayılı Kanun hükmündeki kararname ile ortadan kaldırılmıştır. Ancak sosyal güvenlikle ilgili meclisten çıkarılacak yasaları takip etmenizi yararınıza görüyorum.
SSK'ya 1261 gün prim ödemeniz gerekiyor
MEHMET ASLANBAŞ: 1961 doğumuluyum. Ekim 1982'de Bağ-Kur'a girdim. Şubat 1986'ya kadar düzenli olarak primlerimi ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Bağ-Kur'dan 9000 günde emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur kapanış işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor. Bağ-Kur'dan sonra 3 yıl 6 ay SSK ya prim ödemeniz halinde (1261) gün SSK'dan emekli olabilirsiniz.
Bağ-Kur'dan 9000 günde emeklisiniz
MEHMET BURHAN: 1962 doğumluyum. 1 Şubat 1980'de SSK'ya giriş yaptım. 1257 toplam gün sayım var. 25 Mayıs 1985'de Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalıştım. 1 Ocak 1987 de Bağ-Kur'a girdim ve halen 12. basamakta devam ediyorum. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım ama askerlik borçlanması yaptırmadım.
CEVAP: SSK, memuriyet,Bağ-Kur toplam sigortalılık sürenizi 9000 güne tamamlamanız gerekiyor. Yedek subay okul dönemini borçlanabilirsiniz. Ancak SSK süreniz Bağ-Kur'da 270 gün olarak belirtilmektedir.
5075 gün ve 42 yaşı tamamlamanız gerek
CEVRİYE KÜÇÜK: 1969 doğumluyum. 1 Kasım 1985 de SSK girişim var. Toplam prim sayım 4344 gün. Halen isteğe bağlı sigorta ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim.
CEVAP: Toplam sigortalılık prim ödeme gün sayınızı 5075 güne tamamlamanız halinde 42 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2011'de emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
16 Mayıs 2007'de emekliye ayrılabilirsiniz
MÜMİN BİLGİN: 1959 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 16 Ocak 1984. 20 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasını yaptım ama ödeyemedim. Tekrar askerlik borçlanması yapabilirmiyim.
CEVAP: Emeklilik için günleriniz yeterli. Ancak; askerlikte geçen sürelerinizi borçlanmanız yararınıza olur. 25 yılınızı dolduracağınız 16 Mayıs 2007'de SSK'dan emeklilik müracaatında bulunabileceksiniz.
56 yaşını doldurunca emekli olabilirsiniz
YAŞAR İĞDECİ: 1949 doğumluyum. Bağ-Kur'da 19 yıl 6 ay 10 gün hizmetim var. Ne zaman emekli olabilirim?
CEVAP: Yaşlılık aylığından emekli olabilmeniz için gerekli olan süreyi doldurmuşsunuz. Ayrıca 56 yaşınızı da doldurduğunuzdan dolayı her an emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
Bize yazın
EMEKLİLİĞİNİZLE ilgili merak ettiklerinizi öğrenmek için, sorularınızı faks, internet veya mektup yoluyla ulaştırabilirsiniz. Doğru cevap alabilmeniz için şu bilgileri mutlaka yazın.
1- Adınız, soyadınız ve cinsiyetiniz.
2- Prim ödediğiniz kurumlar ve sicil numaralarınız.
3- Doğumunuz, ilk sigortalı olduğunuz tarih.
4- Askerlik tarihi ve süresi.
5- Sakatların sakatlık derecesi.
6- Telefonunuz.
Adres ve telefonlarımız
Telefon: 0232 464 59 30
Faks: 0232 464 14 02
Mektup adresi: Necati Çetiner,
Milliyet Gazetesi EMEKLİLİK REHBERİ, Şehitler Caddesi No:18/5 Alsancak İZMİR
ege@milliyet.com.tr
|
|
|

|
|