Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 21 Aralık 2005 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Yer ve temaya hemen karar verilmeli

Satır Arası / Deniz Sipahi

Dün kaldığım yerden devam ediyorum.
EXPO'nun yeri ve temasıyla yeni fuar alanının aynı yerde olup olmayacağı konusunda odalarımızın ve sivil toplum liderlerinin görüşleri aslında benzer özellikler taşıyor.
İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Delogh, EXPO mantığının çok iyi anlaşılması gerektiğini söylüyor. Geçmiş örneklere bakıldığında organizasyonların yapıldığı yerlerin o kentlere yeni cazibe merkezleri kazandırdığını ifade ediyor ve şunları söylüyor.
"Bizim önce ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor. EXPO İzmir ile dünyaya nasıl bir mesaj vereceğiz. Ardından bu temayı anlatırken, kentin hangi bölgelerini kullanacağız. Öyle bir yerde karar kılmalıyız ki; burası Şangay'da olduğu gibi Barselona'da olduğu gibi yapılanlar bırakıldığında ya da kaldırıldığında ortaya yepyeni bir İzmir çıksın. Aslında çok vaktimiz yok. Önümüzdeki altı ayda tema belirlenecek, yerle ilgili de alternatifler gündeme gelebilir. Ama benim kişisel görüşüm; Gaziemir'deki fuar alanı da, EXPO alanı da temanın doğru konması şartıyla farklı yerlerde olabilir..."
***
EGİAD Başkanı Fatih Dalan da, buna yakın bir görüş içerisinde.
"Önemli olan EXPO alanının seçilen temayı taşıyabilmesi. Eğer bu konuda bir konsensus sağlanırsa Gaziemir'de yeni bir fuar alanı yaratılması sakınca yaratmaz. İhtisas fuarları orada yapılabilir. EXPO için de kurulan bölgeler, İzmir'in yeni turistik merkezleri olabilir. Böylece kentin farklı farklı bölgelerine hareket getirmiş, cazibe merkezleri yaratmış oluruz. Ama dediğim gibi bu İzmir'in EXPO için seçeceği konsepte bağlı yeniden değerlendirilmeli..."
***
EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak ise, İzmir'in geçmişten gelen fuarcılık deneyiminin BIE'nin Genel Sekreteri Vincente Gonzalez Loscertales'i etkilediğinin altını çiziyor.
Bu fuarcılık deneyimini ihtisaslaşmaya götürmeyen kentin çok şey kaybettiğini vurgulayan Temizocak, bunu değiştirecek fırsatın EXPO olduğunu söylüyor ve ekliyor.
"Gaziemir'deki yer güzel bir alan ama EXPO için çok küçük. Dolayısıyla bir başka yere ihtiyacımız var. BIE'nin Genel Sekreteri Vincente Gonzalez Loscertales'in önerisi şehrin merkezinden çok uzaklaşmamak. Yani hem kentin merkezinde olacak, hem belediyenin ya da Hazine'nin olacak, hem de yeni bir kimlik yaratacak yeri bulmak gerçekten kolay değil. Gönül ister ki; hepsi birlikte olsun. Ama İzmir'in şartları belli ve bu şartlara uygun bir model yaratmak zorundayız. O yüzden öncelikle tema üzerinde anlaşmamız gerekiyor..."
***
2000'deki Almanya'da Hannover'da yapılan EXPO mevcut fuar alanı genişletilerek yapılan bir yerdi. Hannover'ın fuarcılıktaki başarısını size anlatmama gerek yok herhalde.
Dikkat çekmek istediğim bir konu var.
Bugüne kadar EXPO yapan kentlerin hiçbirinde İzmir'deki gibi mevcut fuar alanı gibi yer sıkıntısı yoktu.
Yani İzmir'in EXPO olsun ya da olmasın mutlaka yeni bir alana ihtiyacı var.
Hem de çok acil...
Önemli olan stratejik plan içinde yapılacakların uyumlu olması.
Ve planın strateji desteklemesi.
Anlaşılıyor ki; İzmir bir an önce temayı belirlemeli ve buna uygun yer alternatiflerini tek tek incelemeli.
Zaman kaybetmeden...
Ön yargılı olmadan...

dsipahi@milliyet.com.tr








EGE
Emeklilik hakkında her şey
Zaman rölesi bozuk olanlar
Servis araçları için çağrı üstüne çağrı
Yer ve temaya hemen karar verilmeli





Ege Ana Sayfa
Ekonomi
Spor
Rehber


Necati Çetiner
Nihat Demirkol
Özgür Kaynar
Deniz Sipahi

© 2005 Milliyet