Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 21 Aralık 2005 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Hyundai denize yakın arsa peşinde


Hyundai, otomobil fabrikası kurmak için arsa arıyor. Arsa bulamaz ise Çek Cumhuriyeti'ne gidecek. Orada fabrika kuracak... Koreliler geldi... Düzce'ye gitti. Edirne'yi gezdi. Çek Cumhuriyeti bedava arsa teklif etti..." Bir süredir bu haberleri okuyoruz, duyuyoruz.
Ne oluyor? Hyundai'nin Türkiye'de fabrikası yok mu? Yeni fabrika için arazi pazarlığı mı var?
Anlatayım.
Hyundai, 1997 yılında Kocaeli'nde bin dönüm arazi satın aldı. Bu arazi üzerine 100 bin metrekarelik bir fabrika inşa etti. Fabrikada 2 bin kişi çalışıyor. Otomobil, kamyonet ve minibüs üretiliyor.
Hyundai'nin bu tesisinin yüzde 50'si bir Türk sermaye grubuna, Kibar Holding'e ait.

Kocaeli'ndeki fabrika çalışıyor
2004 yılında 29 bin otomobil, 22 bin açık ve kapalı kamyonet, 5 bin minibüs olmak üzere toplam 57 bin araç üretildi. 2005 yılında da toplam araç üretimi 60 bin dolayında ama, 2006 yılında üretim hedefi 120 bin araç. Bu amaçla yeni yatırımlarla fabrika büyütülüyor.
Sadece üç tip araçta (otomobil, kamyonet ve minibüste) Türkiye'de toplam kurulu kapasitede Hyundai'nin payı yüzde 12,0, üretilen toplam araçtaki payı yüzde 7,4 oranında.
Hyundai Motor Corp. Kocaeli'nde bulunan ve yüzde 50 oranında Kibar Holding'in ortak olduğu fabrikadan ayrı olarak, şimdilik yüzde yüz Kore sermayesiyle yeni bir otomobil fabrikası kurmayı planlıyor. Bu fabrika Avrupa pazarı için başlangıçta yılda 300 bin, daha sonra yılda 500 bin araç üretecek. Koreliler bu fabrika için 1,2 milyar euro yatırım yapacak. Bu yeni tesisi 3 bin işçiye doğrudan fabrikada, 2 700 işçiye doğrudan yan sanayide iş imkânı sağlayacak.

İkinci fabrikaya yer aranıyor
Yılda 500 bin araç üretecek otomobil fabrikasının, hem girdilerinin hem çıktılarının ulaşımı için öncelikle deniz kenarında, limana yakın bir bölgede, sonra da demiryolu ve karayolu bağlantılı bir yerde olması gerekiyor. İki bin iki yüz dönüm de araziye ihtiyaç var.
Bizim yürürlükteki sanayi teşvik yasamız, sanayiin geri kalmış yörelere, illere yönlendirilmesini amaçlıyor. Bu yasa geri kalmış yörelerde, illerde yatırım yapacaklara başta bedava arazi tahsisi ve vergi kolaylıkları olmak üzere bazı imkânlar sağlıyor.
Anlaşıldığı kadarıyla Koreliler, teşvik kapsamındaki bölgeler ve illerdeki sanayi bölgelerinde planlanan büyüklükte bir otomobil fabrikasının yapılamayacağı görüşünde. Otomobil fabrikası için uygun görülen yerler ise, teşvik kapsamı dışında. "Hyundai fabrikası için Türkiye'de yer bulunamaz ise fabrika Çek Cumhuriyeti'nde kurulacak" hikâyesinin perde arkası budur.

2004 yılında Hyundai Türkiye'de ne üretti? (Adet)
HYUNDAIKapasiteÜretim
Otomobil100,00029,277
Kamyonet15,00022,965
Minibüs10,0005,498
* Toplam125,00057,740
TÜRKİYE TOPLAMI
Otomobil785,000447,152
Kamyonet201,650301,563
Minibüs73,47728,161
* Toplam1,040,127776,876

Kaynak: OSD 2004 yılı raporu.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Yine Orhan Pamuk
ESKİŞEHİR'e uçuyoruz. Doğan Medya Grubu'nun "...
Çetin ALTAN
80'lik birkaç çocuk...
Öz yaşamı ayrı bir derya deniz olan Fikret Ot...
Melih AŞIK
Hegel gözüyle...
İnsan insanı tartıya vurur... Bazen bir kapıc...
Fikret BİLA
Çiçek: Her gün kravat değiştirir gibi yasa değişmez
Doğan Yayın Holding'in yıl boyu çeşitli kentl...
Hasan CEMAL
İstikrar ve AKP!
Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği, kısa ad...
Güneri CIVAOĞLU
Efe İzmir
Başbakan Erdoğan'ın bazı konuşmalarından sonr...
Abbas GÜÇLÜ
Kemal'ler gitti, ama sorun hâlâ bitmedi
Kemal Gürüz ve Kemal Alemdaroğlu, AKP iktidar...
Hurşit GÜNEŞ
Tepki Cephesi
Önceki hafta dostum ve gazetemiz yazarı Osman...
Nail GÜRELİ
Erdoğan taşıyamıyor
Tayyip Erdoğan'ın artık Türkiye'yi taşıyamaya...
Sami KOHEN
ABD'nin yeni Türkiye gündemi!
ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'u...
Hasan PULUR
Düşünce, palavra Haçlı kafası ve bir âlim adam...
"DÜŞÜNCE özgürlüğü" lafını ağzımıza sakız yap...
Meral TAMER
Van'daki olay, içki yasağından daha önemli
Görüyorsunuz, bir hafta bile dayanamadım! Van...
Ece TEMELKURAN
İzmir 'gâvurdur'! 'Gâvur' kalacak!
Başbakan İzmir'e gitti. Duymayan vardır, tekr...
Osman ULAGAY
Ekonomide 'ilişki' mi önemli, üretim mi?
Son zamanlarda Türkiye ekonomisiyle ilgili de...
Güngör URAS
Hyundai denize yakın arsa peşinde
Hyundai, otomobil fabrikası kurmak için arsa ...
Serpil YILMAZ
Patronlar ile Sezer'in dil birliği
Patronların Ankara çıkartmasında, hükümete ya...
M. Ali BİRAND
Milli Piyango haram mı?
Vakit Gazetesinin önceki günkü manşeti çok il...

© 2005 Milliyet