Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 26 Aralık 2005 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Türkiye'deki 561 canlı türü için kırmızı alarm!

Sekiz üniversiteden akademisyenlerin iki yıl boyunca yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de yaşayan 550 bitki, sekiz balık, bir kurbağa, bir memeli ve bir kelebek türünün nesli tükenmek üzere

Serhat Oğuz

Doğa Derneği'nin öncülüğünde sekiz üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla yapılan çalışmada, dünyada sadece Türkiye'de bulunan 561 canlının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi.
550 bitki, 8 balık, bir kurbağa, bir memeli ve bir kelebek türünden oluşan bu canlılar Türkiye'de tek bir noktada yaşıyorlar ve büyük oranda insanların yarattığı tahribat nedeniyle yok olmak üzereler.

Yerleri gizli
Bu türler içinde yer alan ve Türkiye'nin en nadir kurbağası Toros kurbağası Niğde'de, memeli türü Silifke kirpifaresi Mersin'de, Malatya kelebeği ise Malatya'da tek bir noktada yaşıyor.
Yok olan bitki türleri arasında yer alan Likya orkidesinden ise sadece bir mezarlıkta az sayıda kaldığı tespit edildi. Likya orkidelerinin yok olma nedeni ise salep ve dondurma üretimi için yoğun olarak toplanması. Bu nedenle son kalan orkidelerin yeri açıklanmıyor.

En çok Antalya'da
Tüm bu canlıların yok olmanın eşiğine gelmelerinin en büyük nedenleri ise plansız yapılaşma, baraj inşaatları ve sulama projeleri. 561 türün önemli bir kısmı Akdeniz Bölgesi'nde yaşıyor. Tek noktaya sıkışmış türlerin en yoğun yaşadığı bölge ise Antalya.
Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, bu çalışmayla Türkiye'nin doğal açıdan dünya ölçeğinde önemli bir coğrafya olduğunun bir kez daha ortaya konulduğunu belirterek "Kaybolan bu türlerle sadece doğal mirasımız değil, yüzlerce hastalığın ilacı, Türkiye'nin doğa turizmi potansiyeli, geleceğin besin kaynakları, temiz hava, su ve toprağımız da yok oluyor" dedi.

İki yıl sürdü
Doğa Derneği'nden Murat Bozdoğan ve Güven Eken'in editörlüğünü yaptığı, iki yıl süren araştırmaya katılan akademisyen ve üniversiteleri ise şöyle:
Prof. Dr. Tuna Ekim (İstanbul), Prof.Dr. Mecit Vural (Gazi), Barbaros Demirci (ODTÜ), Prof. Dr. İbrahim Baran (Dokuz Eylül), Prof. Dr. Füsun Erkakan (Hacettepe), Doç. Dr. Ahmet Karataş (Niğde), Dr. Ahmet Baytaş (Montclair State), Evrim Karaçetin (Erciyes).




YAŞAM
Bağımlı çocukların evlerindeki dram
Türkiye'deki 561 canlı türü için kırmızı alarm!
Çocuklu otomobili çaldılar
Akreplerin şanslı yılı
Artık bir palmiye müzemiz de var
Seri katilin portresi
Hakkâri'de kar öğrencileri ekmeksiz bıraktı
En zor mesai!
Kitabın içinden bomba çıktı
İstanbul'da kiliseler doldu
Her 500 kişiden 465'i dayak yemiş!
SMS ile erken deprem uyarısı
Dişeti sağlığı için greyfurt






© 2005 Milliyet