|
 |
|
|
Doğalgaz kavgasından İstanbul etkilenebilir
Rusya, 1 Ocak itibariyle Ukrayna ve Moldova'ya gaz sevkıyatını kıstı ama Türkiye ve Avrupa'ya gaz verme güvencesi verdi. Ukrayna, Türkiye'ye gelen hattan gaz çekerse İstanbul etkilenebilir
EKONOMİ SERVİSİ
Rusya ile Ukrayna arasında patlayan doğalgaz kavgasından İstanbul'un da etkilenebileceği tahminleri yapılıyor.
Rusya, bir süre önce Ukrayna'ya sattığı doğalgazın fiyatını 50 dolardan 230 dolara çıkaracağını açıklamıştı. Bu konu iki ülke arasında ciddi bir gerginliğe yol açmış durumda. Dün akşam saatlerinde Gazprom Avrupa'ya gaz sevkiyatında bir problem yaşanmayacağına dair güvence verdi. Bunun için de günlük 95 milyon m3 ek gaz vereceğini taahhüt etti. Avrupa ülkelerine giden gazın yüzde 80'i Ukrayna üzerinden sevk ediliyor.
Mavi Akım Ankara'ya
Uzmanlar, Ukrayna'nın Türkiye'ye Rus gazını taşıyan hattan gazı çekmesi halinde İstanbul'un etkilenebileceğini belirtiyor. Konuşulan senaryoya göre elektrik santrallerinin üretimi ve kış koşulları nedeniyle Türkiye'nin doğalgaz tüketimi üst sınırlarda seyrediyor.
Ukrayna üzerinden gelen hattın ağırlıklı olarak Trakya ve İstanbul'un tüketiminde kullanıldığına dikkat çekiliyor. Mavi Akım'dan gaz alan Ankara için ise şimdilik bir sorun gözükmüyor. Ancak yıllık kapasitesi 16 milyar m3 olan Mavi Akım'dan gelen gazı İstanbul'a iletmek teknik olarak zaman ve yatırım gerektiriyor.
Türkiye'nin mevcut tüketimi de yıllık 30 milyar m3'ün üzerinde. Ukrayna'nın gaz çekmesi halinde kaybın Mavi Akım ile ikame edilmesi şu an için mümkün değil.
Putin haber vermişti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de 17 Kasım'da Samsun'daki zirvede Başbakan Tayyip Erdoğan'ı Ukrayna konusunda uyararak "Türkiye hiçbir şekilde etkilenmeyecek" dediği ortaya çıktı.
Ancak Türkiye'nin yeraltı depolama tesisleri de henüz faaliyete geçmiş değil. Botaş'a göre Türkiye'nin 10 günlük gaz stoku var. Bu stok da boru hatlarının içinde bulunan gazdan oluşuyor.
İstanbul'un günlük gaz tüketimi ortalama 30 milyon metreküp. Aynı hatta gaz veren Tekirdağ'daki likit doğalgaz (LNG) terminalinin kapasitesi ise sadece günlük 18 milyon metreküp.
Gazprom'un 153 bin km'lik boru hattı Avrupa'yı da sarıyor
Rusya, gaz güvencesi verdi
CENK BAŞLAMIŞ Moskova
Gazprom, Avrupa ülkelerinin Ukrayna üzerinden gaz alımında yaşadığı sorunların bu akşama kadar çözüleceği konusunda güvence verdi. Gazprom sözcüsü Kupriyanov, Ukrayna'dan geçen transit boru hatlarıyla Avrupa'ya giden gazı 95 milyon metreküp artırdıklarını açıkladı.
Kupriyanov, Ukrayna'nın Avrupa ülkelerine ait olan gazdan yaklaşık 100 milyon metreküpünü 'çalması' sonucu söz konusu ülkelerin aldığı gaz miktarının azaldığını söyledi. Gazprom sözcüsü, Avrupa ülkelerinin zor durumda kalmasını önlemek amacıyla transit hatta fazladan gaz pompalamaya başladıklarını, böylece sorunun bu akşama kadar çözülmüş olacağını, ancak fazla gaz verme uygulamasının sadece bir süre devam edeceğini belirtti.
Ali Şen: Savaş nedeni olur
EVRİM ERGİN
Ukrayna'nın Rusya'nın ihraç ettiği gazı engellemesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirten işadamı Ali Şen, Ukrayna'nın böyle bir karar almasının Rusya'ya savaş açmak anlamına geldiğini söyledi. Türkiye'nin bu süreçten etkilenmeyeceğini belirten Şen şöyle konuştu,
"Bu yüzyıl doğalgaz yüzyılıdır. Sevsek de sevmesek de Rusya'ya bağımlı olmak durumundayız. Artık profesyonel komünizm dostluğu kalmadı. Ukrayna turuncu muruncu edebiyatını bırakıp Rusya'nın istediği parayı ödemek zorundadır."
Avrupa'yı vurdu
Gazprom yetkilileri, Moldova ve Ukrayna'nın topraklarındaki transit doğalgaz hatlarından geçen gazı çaldığını ileri sürdü
Cenk Başlamış - Moskova
Rusya, Ukrayna'yı milyonlarca dolar değerinde doğal gazı çalmakla suçlarken, Moskova - Kiev inatlaşması Avrupa ülkelerinde enerji sorunu yaratan bir bunalıma dönüşmeye başladı. Rusya, zamlı fiyatı kabul etmeyen Moldova'ya da gazı kesti.
Gazprom'un Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, Ukrayna'nın sadece 1 Ocak'ta topraklarından geçen transit gazın 100 milyon metreküpünü "çaldığını" söyledi. Ukrayna'nın el koyduğu gazın piyasa değerinin 25 milyon dolar olduğunu belirten Medvedev, "Eğer hırsızlık aynı hızda devam ederse, çalınan gaz çok büyük miktarlara ulaşacak" dedi. Medvedev, Ukrayna'nın el koyduğu gazın Avrupa ülkelerine ait olduğunu, transit hatlardan geçen gaza el konulduğunu kanıtlamak amacıyla uluslararası denetim şirketi SGS'i Rusya'daki pompa istasyonlarına davet ettiklerini açıkladı. Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Ukrayna'ya gönderdiğimiz transit gaz çıkışta azalıyorsa bunun tek bir açıklaması olabilir: Çalıyorlar" dedi ve Avrupa ülkelerinin sorun yaşamaması için bütün önlemleri aldıklarını belirtti, ancak ayrıntıya girmedi.
'Hiç gaz alamıyoruz'
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ise, son birkaç gündür Rusya'dan transit dahil hiç gaz almadıklarını ve Avrupa ülkelerine kendilerine ait gazdan verdiklerini söyledi. Rusya'nın zamlı gaz fiyatını kabul etmeyen Moldova'ya da gazı kesti. Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin de Moskova'nın istediği 160 doları kabul etmeyeceklerini ve anlaşma imzalamayacaklarını açıkladı. Moldova, Rus gazı için 80 dolar ödüyordu.
Ukrayna lideri, sorun çözülünceye kadar eski fiyatın geçerli olmasını önerdi. Rusya'dan gelen gazın kesilmesi üzerine konutlara verilen gazın miktarı azaltıldı. Ukrayna'da ocak ayının ilk günlerinde hava sıcaklığı sıfırın altında seyrediyor. Kiev, Batı'ya yönelmesini cezalandırmak amacıyla Rusya'nın gaz fiyatını yüzde 400'den fazla artırdığını savunuyor.
Ukrayna'dan Avusturya, Macaristan, İtalya ve Slovakya'ya ulaşan gaz miktarının da azaldığını bildirildi. Bu ülkelere Ukrayna'dan gelen gaz miktarı yüzde 18 - 30 arasında değişen oranlarda düştü.
|
|
|

|