Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 03 Ocak 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Ukrayna Türkiye'nin doğalgazını çalar mı?


Rusya ile Ukrayna "1 Ocak 2006" krizi çıkardı; Batı Avrupa doğalgaz tehdidi altında kaldı. Ukrayna, Rusya'nın 2006 yılı başından itibaren doğalgaz fiyatını 4-5 kat artırmasına karşı çıktı ve bu zammı dönemlere yaymasını istedi. Moskova ve Kiev hükümetleri arasında anlaşma sağlanamayınca, kış günü doğalgazsız kalma "şantajı" ile karşılaşan Ukrayna, topraklarından geçip Batı Avrupa'ya giden doğalgaz hattından "iç tüketime" pay ayırıyor!
Batı Avrupa ve Türkiye bu hattan gelecek doğalgazın azalmasıyla neler yaşayabilir? Soru bu!

Mavi Akım sigorta
Rusya'nın, Ukrayna'ya sattığı doğalgazın fiyatını 50 dolardan 230 dolara çıkarmak istemesi, iki ülke arasında sınırlı kalan anlaşmazlık değil. Rusya, Ukrayna'yı Avrupa'ya gönderilen doğalgazı "hortumlamakla" suçluyor.
Ukrayna'da sokak gösterilerine yol açan "doğalgaz zammının" asıl hedefinin Turuncu Devrim'in galibi ve ABD yanlısı Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko olduğu öne sürülüyor.
Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz anlaşmazlığının bir ucunda da Türkiye yer alıyor. Türkiye yılda tükettiği 27 milyar metreküplük doğalgazın, 14 milyar metreküpünü, Ukrayna hattında yer alan, iki ayrı anlaşmadan alıyor. Bu anlaşmalardan biri geçen günlerde "kontrat devri" ihalesi yapılan Turusgaz hattını kapsıyor.
Türkiye'nin Ukrayna "karanlığına" karşı tek garantisi, Rusya'dan gelen gazı Karadeniz geçişli olarak Ankara'ya ulaşan "Mavi Akım" hattı...
Rus doğalgaz tekeli Gazprom, Ukrayna karanlığını "öne sürerek" Türkiye ile gaz depolama tesisleri pazarlığına da hız verecektir. Nitekim Rusya'dan Almanya'ya uzanan 7 milyar dolarlık doğalgaz boru hattı projesine de aynı endişelerle başlanmıştı.

Ticaret hacmimiz
Türkiye'nin Ukrayna krizine karşı güvenceleri var mı?
Avrasya İş Konseyleri Başkanı ve Gazprom'un Türkiye'deki ortağı Bosphorus Gaz'ın Genel Koordinatörü Tuğrul Erkin, "Türkiye ile Ukrayna arasında 4 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Türkiye, Ukrayna'nın büyük müşterisi. Ukrayna ile Türkiye arasında da hükümetler arası anlaşma bulunuyor. O nedenle Türkiye'nin gazsız kalması gibi durum olmaz" diyor.
Yine de "Türkiye gazsız kalır mı?" sorusu ortada. Çünkü Rusya kış günü Ukrayna'nın gazını kestiği sürece, Kiev yönetimi Avrupa hattını tırtıklayacak.

ABD'ye kesilen fatura
Rus doğalgazının alıcılarından Avusturya ve Macaristan, 1 Ocak'tan beri Ukrayna'dan kendilerine ulaşan doğalgaz miktarında ciddi düşüş olduğunu ileri sürmüştü. Erkin, "Bundan 6-7 yıl önce Türkiye'de de elektrik kesintileri yaşandı, Ukrayna'nın gaz çalması vardı. Son 10 yıldır krizlerin paralelinde, Bulgaristan veya Belarus ülkelerinin Rusya'ya borçları nedeniyle, verilen gaz miktarı kısılıyordu" hatırlatmasını yapıyor.
Devlet Başkanı Yuşçenko, görevden aldığı Ukrayna eski Başbakanı Yuliya Timoşenko'yu, Enerji Bakanlığı döneminde yolsuzluk iddialarıyla mahkemeye verildiğinde kurtarmıştı. Bu kez enerji nedeniyle başı derde giren Yuşçenko oldu. Bakalım, "Para Sihirbazı" Soros'un desteğini alarak iktidara gelen Yuşçenko'ya kesilen enerji faturasını ABD ödeyebilecek mi?

syilmaz@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
İç göç, tehdit ve fırsat
MİLLİ Güvenlik Kurulu'nun iç göç meselesini i...
Melih AŞIK
Kimliğini görelim
Bir anayasa hukukçusu olan Cumhurbaşkanı Ahme...
Fikret BİLA
Baykal: Aslan yatağına tilki yakışmaz
Siyaset gündemine hayvanlarla ilgili özdeyişl...
Hasan CEMAL
Dikensiz gül bahçesi!
Solun siyaset yapma tarzı... Solda slogan şeh...
Güneri CIVAOĞLU
Kopenhag "..." ölçütü
Paris/Orly Havalimanı'nda yaşanan bir "3 nokt...
Can Dündar
Genelev referandumunda benim oyum
Ben çocukken anneannemin evi Ankara'da İsmet...
Abbas GÜÇLÜ
Hani bilişim çağını yakalayacaktık?
Başbakan Erdoğan'ın en büyük özlemlerinden bi...
Hurşit GÜNEŞ
2006'ya bakış: Önce dünya
2005 yılından ayrıldık. Ve yeni bir yıla, 200...
Derya SAZAK
Özel Harpçiler
Kemal Yamak Paşa'nın Doğan Kitap tarafından y...
Meral TAMER
Adalet Ağaoğlu: "Hem karşıydım, hem imzaladım"
Aydınlar Bildirisi'ne ilişkin son tartışmalar...
Güngör URAS
Rusya Ukrayna'nın gazını kesmekte haklı
Doğalgaz satışı şimdilerde Rusya'nın en öneml...
Serpil YILMAZ
Ukrayna Türkiye'nin doğalgazını çalar mı?
Rusya ile Ukrayna "1 Ocak 2006" krizi çıkardı...
M. Ali BİRAND
Bu yıl en çok, tek bir soru sorulacak
Bugünden itibaren yıl içinde, bir soru sorula...

© 2006 Milliyet