Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 04 Ocak 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
En pahalı enerji olmayan enerjidir


Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki doğalgaz krizi, bize iki şey öğretti (1) En pahalı enerji, olmayan enerjidir. (2) Biz, doğalgaz alımında riski oldukça dağıtmışız. Korkulduğu kadar Rus gazına bağlı değiliz. (3) Açıklanan fiyatlara göre, biz doğalgaza korktuğumuz kadar fazla ödeme yapmıyoruz.
Bu girişe bakarak enerjide Türkiye'nin doğalgaza aşırı ölçüde bağlanmasını "küçümsemeye imkân yok"... Ama unutmayınız ki bazı olumsuz gelişmelerin ardında "mecburiyet" var.
(1) Bugüne kadar BOTAŞ iyi projeler gerçekleştirmiş. İyi bağlantılar yapmış.
  • 2004 yılında 22.1 milyar metreküp doğalgaz tükettik.
  • 2005 yılında 25.0 milyar metreküp doğalgaz tükettiğimiz, 2006 yılında da bu dolayda bir tüketim olacağı tahmin ediliyor.
  • BOTAŞ'ın doğalgaz alım anlaşmaları 67.8 milyar metreküp. Bunun 30 milyar metreküpü Rus gazı. Demek ki, mevcut alım anlaşmalarına göre Rus gazının payı yüzde 50 dolayında. Demek ki, Rus gazı olmasa bizim Rusya dışından 37.8 milyar metreküp gaz bulma imkânımız var. Demek ki, Rusya dışından bulacağımız gaz bize yetecek miktarda.
  • BOTAŞ, İran gazını, Azerbaycan ve Türkmenistan gazını Türkiye'ye getirmek için boru döşerken "Ne gerek var bu harcamalara?" deniliyordu. Görülüyor ki, doğru işler yapılmış.


  • Bağlantılarımız iyidir
    (2) Rus gazı için iyi bağlantılar yapılmış.
    n Ukrayna üzerinden Türkiye'ye Rus gazını getiren boru hattında 6 milyar metreküp gaz akıyordu. Boru hattı ilave 8 milyar metreküp getirecek şekilde genişletildi. "Bu durumda Mavi Akım'a ne gerek var?" deniliyordu. n Başka ülke topraklarından geçmeden, Karadeniz'in altına döşenen boruyla Türkiye'ye gaz getirilmesi büyük gürültülere neden oldu. Mavi Akım şimdilik doğrudan 16 milyar metreküp gazın nakline imkân veriyor. Kapasitesini artırmak mümkün. Ukrayna gibi ülkeler Batı boru hattından gaz geçişini engellese de, Türkiye Mavi Akım ile doğrudan Rus gazı alma imkânına sahip.
    (3) Bakü-Ceyhan boru hattı gazda güvenlik sağlayabilir. n Bakü-Ceyhan petrol boru hattı dolaylı olarak Türkiye'nin Azerbaycan ve Türkmenistan gazını da kullanma imkânını yarattı. Bu ülkelerden gelecek gaz rahatlık yaratacak.
    (4) İran boru hattına ABD karşı idi. İyi ki yapmışız. n İran boru hattına politik olarak ABD karşı idi. İran'dan gaz alımına da karşı. Ama iyi ki yapmışız. İyi ki, gaz akımı başladı.
    (5) Nijerya ve Cezayir'den gelen sıvı gaz da önemli. n Nijerya ve Cezayir'den yılda 5.2 milyar metreküp sıvı gaz getirerek doğalgaza çevirme imkânımız var.

    Ağlanacak durum yok
    Bunlar iyi de, enerjide doğalgaza bağımlılığımız ne durumda?
    2004'te tüketilen 22.1 milyar metreküp gazın yüzde 61'ini santrallar yaktı. Elektrik yaptı. Yüzde 18'ini sanayi kullandı. Yüzde 19'u evlerde yakıldı. Yüzde 2'si gübre oldu.
    Demek ki, en büyük tüketim elektrik santrallarında... Çünkü, toplam elektrik üretiminin yüzde 43.8'ini doğalgaz yakan santrallar üretiyor.
    Neyse... Elektrik enerjisi politikamızdaki yanlışlar sonucu doğalgaza bağlandık. Hata yaptık. Doğalgaz boru hatlarının yapımında, doğalgaz kontratlarında yanlışlar yaptık. Hata yaptık. Ama bugün ağlanacak durumumuz yok. Gazda da elektrik enerjisinde de sorun yok. Sanayinin kullandığı gaz da evlerde kullanılan gaz da kesilmez. Elektrik üretimi de durmaz... Başkalarının durumuna bakarak boş yere ağlaşmayalım.

    Enerji kaynaklarına göre brüt elektrik enerjisi üretiminin dağılımı (%)
    Toplam100.00
    Rüzgâr0.03
    Hidrolik (su)25.33
    Termik74.64
    - Taşkömürü7.80
    - Linyit17.76
    - Fuel-oil3.87
    - Motorin0.00
    - Doğalgaz43.80
    - Jeotermal0.07
    - LPG0.25
    - Nafta1.02
    - Diğer0.07


    guras@milliyet.com.tr








    Taha AKYOL
    Küreselleşme bu işte
    RUSYA Ukrayna'ya verdiği doğalgazı kesti. Bun...
    Çetin ALTAN
    Levent'te intihara teşebbüs görüntüleri
    Pazartesi günü öğleyi geçe saat 14 suları... ...
    Melih AŞIK
    Pera çark etti
    İtalya Senato Başkanı Marcello Pera, geçen şu...
    Fikret BİLA
    Eruygur: Kuzey Irak'ta hata yaptık
    Foreign Affairs dergisinde çıkan "Türk Ordusu...
    Hasan CEMAL
    Askerle AB ilişkisi!
    Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye'nin Avrupa B...
    Güneri CIVAOĞLU
    Vanada dostluk olmaz
    Başbakan Erdoğan, "Rusya Devlet Başkanı Putin...
    Abbas GÜÇLÜ
    ÖSS'de sanal başvurular 1 Şubat'ta
    ÖSS başvuruları, önceki yıllarda aralık ayınd...
    Hurşit GÜNEŞ
    2006'ya girerken: Dünya ekonomisi nereye?
    2005'te dünya ekonomisinin yüzde 4.3 büyümesi...
    Nail GÜRELİ
    Oyuncakların dünyası
    Ilgın, "Babam bana oyuncak alırdı, artık kend...
    Sami KOHEN
    Rusya'nın gaz-abı...
    İLK bakışta Rusya'nın, başlıca gelir kaynakla...
    Hasan PULUR
    Yılbaşı sonrası...
    YILBAŞINA önem verenler hep iki soruyla karşı...
    Meral TAMER
    Aydınlar Bildirisi Nermin Abadan Unat'ı neden üzdü?
    Günlerden 25 aralık pazar.
    Ece TEMELKURAN
    Öteki sabah
    "Anneee! Ben gidiyorum, anneee!" On sekiz yaş...
    Osman ULAGAY
    2006'da dünyada kırılma yaşanır mı?
    Deprem uzmanları, tarihsel verileri kullanara...
    Güngör URAS
    En pahalı enerji olmayan enerjidir
    Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki doğa...
    M. Ali BİRAND
    ROJ TV olayı giderek büyüyor
    56 Belediye Başkanının ROJ TV'nin kapatılması...

    © 2006 Milliyet