
|
|
|
 |
|
|
'Derin peeling' kavgası
Danıştay, güzellik uzmanlarına derin peeling yapmayı geçici olarak yasakladı. Şimdi güzellik uzmanları, 'Doktorlar işimize göz koydu'; estetik cerrahları ise, 'Uzman olmayan yapmasın' diyor
Gülay Fırat - İstanbul
Türk Plastik ve Rekonstüriktif Cerrahi Derneği'nin Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında çıkardığı 'Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ve Yönergesi'nin hukuka uygun olmadığını öne sürerek açtığı davada, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi güzellik uzmanlarını kızdırdı.
"Derin peeling" (derinin tabakasını soyma) hakkında dava sonuçlanana kadar verilen yürütmeyi durdurma kararı Sağlık Bakanlığı'nca bir genelgeyle güzellik salonlarına bildirildi.
'İz kalabilir'
Estetik cerrahları konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
Prof. Dr. Ramazan Kahveci (Türk Plastik ve Rekonstüriktif Cerrahi Derneği Genel Sekreteri): Peeling soymadır, ama soymada derinin sınırını belirlemek zordur. Danıştay'a başvurumuz sadece peeling için değil. Diyoruz ki, eğer cerrahi bir işlem yapılacaksa bunu cerrah yapabilir. Yüzeysel peeling'i güzellik uzmanı yapabilir. Ama 'derin peeling', yani işlem yapılırken kan çıkan, saç ekimi ve zımparalama gibi tüm işlemler Sağlık Bakanlığı'nca cerrahi müdahale olarak tanımlanıyor. Yasalara göre, bunu yapmanın tek koşulu cerrah olmaktır. Güzellik uzmanınca yapılamaz. Aksi takdirde ciltte düzeltilmesi zor iz kalabilir.
Prof. Dr. Gürhan Özcan (Türk Plastik ve Rekonstüriktif Cerrahi Derneği 2. Başkanı): İtirazımız, saç ekimi ve medikal estetik uzmanı olarak var olmayan iki uzmanlık yaratılması. Bu uzmanlar yurtdışındaki dernek ve birliklerden sertifika almışlar. Yani, bazı estetik amaçlı cerrahi tedaviler günümüzde fazla popüler olduğundan bundan nemalanmak isteyen bir kitle ortaya çıkmış. Bakanlığı, bu konuya duyarsız olduğunu fark ederek mahkemeye verdik.
'TÜM DÜNYADA BÖYLE YAPILIYOR'
Güzellik uzmanlarıyla plastik cerrahlarını karşı karşıya getiren davada güzellik uzmanlarının görüşleri şöyle:
Ayşe Aydın (İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı): Oda olarak davaya müdahil olduk. Haklarımızı korumaya çalışıyoruz. Peeling, dünyanın her yerinde güzellik uzmanlarınca yapılıyor. O zaman doktorlar saçı da yapsın, çünkü boyada oksidanlar kullanıyor.
Süsen Sevim (Güzellik salonu sahibi ve uzmanı): Doktorlar işimizi elimizden almaya çalışıyor. İğneli epilasyon, cilt bakımını bile elimizden almaya çalışıyorlar. Bunun eğitimini aldık.
|
|
|


|
|