Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 07 Ocak 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Dünya, Ariel Şaron için mateme boğulmayacak


Ariel Şaron döneminin kapanıyor olması, Ortadoğu'da barış konusunda olumlu değil, olumsuz beklentilere yol açmış bulunuyor. Buradaki "tarihi ironi" ise gerçekten çarpıcı. Hayatını, kabaca "Vaat edilmiş büyük ve kadim İsrail" diye çevirebileceğimiz "Eretz İsrail"e adamış olan ve bu yüzden de geçmişte nice barış arayışını engellemiş bulunan Şaron, garip bir gelişmeler zinciri sonunda kendisini, "barışın" olmasa dahi, "çözümün kilidi" haline getirmeyi başarmıştı.
O kadar ki, 1982 yılında gerçekleşen Sabra ve Şatila katliamlarını unutamayan Filistin yönetiminin kilit isimlerinden Nebil Şaat bile, bu katliamı durdurmayan, hatta birçok kişiye göre açık açık teşvik eden, Şaron'u arayacaklarını deme noktasına gelmiş bulunuyor. Kısacası, genel beklenti Şaron'un ardından gelenin kendisinden de beter olacağı yolundadır.

İnfiali yatıştırmak görevi
Şaron'un sahneden çekilmesiyle tekrar meydana çıkmaya hazırlanan "Bibi" Netanyahu'nun "söylemi ve eylemi" ise bunu adeta garantiliyor. Zira, çok büyük olasılıkla onun başında olacağı yeni hükümetin temel misyonu, Şaron'un muhafazakâr ve köktendinci Yahudi çevrelerinde yol açtığı infiali yatıştırmak olacak. Bu infialin temelinde ise Şaron'un ortaya koyduğu işgal altındaki topraklardan tek taraflı olarak çekilme planı yatıyor.
Şaron'un ölüm döşeğinde olması, bu yüzden, sadece Filistin halkını değil, Yahudi köktendincileri de sevince boğmuş bulunuyor. Bu bile İsrail siyasetindeki artan ve gelecek için hiç de iyi şeyler vaat etmeyen sertliği gösteriyor. "Eretz İsrail" düşüyle yaşamış olan birisinin, kendilerini bu rüyanın gerçekleşmesine adamış kesimlerin coşku gösterileri altında ölüyor olması, aynı zamanda, İsrail'in bugün ne denli karışık bir ülke olduğunu da sergilemeye yetiyor.

İş işten geçtikten sonra
Kısacası, "tek taraflı çekilme planı"nı Şaron altında devreye sokmuş olan Likud hükümeti, Netanyahu altında bu planın "Eretz İsrail" düşü açısından yol açtığı "kayıpları" telafi etmek için elinden geleni yapacaktır. Şaron'un Likud'dan ayrılıp yeni bir siyasi oluşum kurmasına neden olan parti içi kavgalar da zaten bu olasılığa güçlü bir şekilde işaret ediyor.
Uzun lafın kısası, Şaron'un, tartışmalar ve töhmetlerle bezenmiş olan uzun yaşamı ne Ortadoğu'ya, ne Filistinlilere, ne de sonunda - aslında kendi doğal yandaşları olan aşırı sağcı İsraillilere hayır getirmiştir. İsrail devletinin uzun vadeli selameti için Ortadoğu sorununun, "tek taraflı çözümlerle" olsa bile, mutlaka çözülmesi gerektiğini ise "iş işten geçtikten sonra" anlamıştır.
Başka bir ifadeyle Şaron, yaşamı boyunca savunduğu "Eretz İsrail" anlayışının dünya gerçeklerinden ne denli kopuk olduğunu ve bu düş peşinde koşmanın bölgede istikrarsızlıktan başka bir şey vaat etmediğini geç kavramıştır. Hal böyle olunca kendisine "vizyoner" bir lider deme imkânı pek yok.
Özetle söylemek gerekirse, Ariel Şaron, yaşama veda ederken, arkasında kendisi için mateme boğulacak olan bir dünya bırakmıyor.

semihi@cnnturk.com.tr








Taha AKYOL
YÖK'ten cevap var
YÖK Başkanı Sayın Prof. Erdoğan Teziç, dünkü ...
Çetin ALTAN
Kaygılarla beneklenmiş bir tatil başlarken...
Özellikle sevmedikleri işlerde çalışan ve yıl...
Melih AŞIK
Bürokratik kaçış!
Petrol İş Sendikası, "TÜPRAŞ'ın özelleştirilm...
Fikret BİLA
Bakan Eker: Ölümlerin nedeni sosyoekonomik
Kuş gribinin görüldüğü bölgelerde incelemeler...
Hasan CEMAL
Devlet, devletliğini göstersin!
Kuş gribinden üç çocuğunu yitiren Doğubayazıt...
Güneri CIVAOĞLU
Ruhların morgu
Karanlıkta Dans ve Dogville (Köpekkent) filml...
Can Dündar
Kuş gribini araştıran enstitüyü kim kapatmıştı?
Kuş gribi konusunda esprideki gibi- Ortadoğu ...
Abbas GÜÇLÜ
En iyi karne, hangi karne?
Bugünlerde eminim ki pek çoğunuz 23 günlük ta...
Semih İDİZ
Dünya, Ariel Şaron için mateme boğulmayacak
Ariel Şaron döneminin kapanıyor olması, Ortad...
Hasan PULUR
Taşları bağlayıp köpekleri salarsanız...
YÖNETİCİLİK nedir? "Hiç kimseyi memnun etmeme...
Derya SAZAK
Kuş gribinden ölüm
Radyasyonlu çaydan, tavuk etine bir Türkiye k...
Meral TAMER
Sosyal sorumsuzluk projeleri!
Radikal yazarı Uğur Gürses, "Tüketici sosyal ...
Tamer HEPER
Bu yasalarla nereye kadar?
Yetişkin bir kız, evden ayrılıyor ve bir kuaf...
Yaman TÖRÜNER
Kişisel haklar bildirgesi
Bize saygılı davranılmasını isteme hakkımız v...
Güngör URAS
Gazda alternatifsiz ve çaresiz değiliz
Doğalgaz konusunda "karalar bağlıyoruz". Rus ...
M. Ali BİRAND
10 gün sonra yeniden buluşmak üzere
Kurban Bayramı bu defa çok iyi geldi. Öylesin...

© 2006 Milliyet