|
 |
|
|
Havadaki rekabette Boeing, Airbus'ı geçti
ABD'li uçak üreticisi Boeing, uçak siparişlerinde Airbus'ın önüne geçti. Boeing firması, 2005 yılında 1002 ticari uçak siparişi alırken, Avrupalı rakibi Airbus 752'de kaldı
Murat Öğütçen
ABD'nin uçak yapım şirketi Boeing, geçen yıl 1002 uçak siparişi alarak yeni bir rekora imza attı. En yakın rakibi Avrupalı uçak yapımcısı Airbus'ı, 2001 yılından bu yana siparişler konusunda ilk kez geçen Boeing, 1988 yılındaki rekorunu da yeniledi. Airbus'ın siparişleri ise 752'de kaldı.
2005 yılında bir önceki yıla göre üç kat fazla sipariş alan Boeing'in geçen yıl aldığı sipariş sayısı, 2004 yılında Airbus ile Boeing'in toplam sipariş sayısının yüzde 55'inden fazlasına denk geliyor.
Geçen yıl ticari uçak yapımcılarının kârlarının artmasında, Hindistan'dan İrlanda'ya düşük ücretli havayollarının büyümesinin etkili olduğu belirtilirken, Boeing'in siparişler konusundaki önderliğinde yeni uçağı 737 Dreamliner'ın önemli yeri olduğu ifade ediliyor.
Rekor sonuçlar
Boeing'in 2005 yılında kaydettiği net siparişler arasında, Türk Hava Yolları'nın kesinleştirdiği 8 adet Boeing 737-800 siparişinin de yer aldığı ifade edilen açıklamada, şirketin en popüler 3 modeli olan 737, 777 ve 787 için model bazında da rekor sonuçlara ulaştığı vurgulandı.
Boeing'den yapılan açıklamada, 2005 performansıyla 1988'de kaydettiği 877 adetlik sipariş rekorunu yenileyen şirketin geçen yıl 72 ayrı müşteriden, iptal ve değişiklikler hariç toplam 1.002 sipariş aldığı kaydedildi. Açıklamada, Boeing'in, 2004 yılında 272 adet net sipariş aldığı belirtildi.
Teşvik tartışması
Boeing ve Airbus, dünya uçak pazarına hakim iki şirket . Her iki şirket de pazarda daha büyük pay almak için yarışıyorlar. Amerikan Boeing ile Avrupalı Airbus arasındaki rekabet bazen karşılıklı suçlamalara kadar varıyor. Washington - Brüksel hattında, bu iki şirketin devlet eliyle ne kadar beslendiği tartışmaları geçen yıl gündemi uzun süre meşgul etmişti.
Amerikalılar, Airbus şirketinin son modeli için o dönemde, dört AB hükümetinin (İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya) normal ticari bir sözleşmede yer almayacak kolaylıkta kredi açtığını iddia etmişti.
AB ise buna karşı çıkarak, asıl Boeing şirketine verilen desteğin usulsüz olduğunu savunmuş, Boeing'in ABD'de hem yerel yönetimlerin vergi kolaylıklarından yararlanması , hem de Uzay Havacılık Dairesi Nasa'nın ihalelerini alarak 'dolaylı' teşvikleri kullanmasını eleştirmişti.
Türkiye 59 uçak siparişi verdi
Türk Hava Yolları'na (THY) 59 yeni uçak katılıyor. THY Boeing firmasına 23 adet Boeing 737-800 uçağından sipariş verdi. Böylece THY filosunda 66 Boeing uçağı yer alacak.
THY uçak alım ihalesi kapsamında, Airbus'tan da 36 adet uçak satın alınması kararlaştırıldı. Airbus uçaklarının önemli bir kısmı filoya 2006 ve 2007 yılları arasında katılacak.
| THY'nin uçak siparişleri | | Boeing | B737-800 | 23 adet | | Airbus | A 320-200 | 19 adet | | A 321-200 | 12 adet | | A 330-200 | 5 adet | | Toplam | | 59 adet | |
Airbus
Airbus şirketi 1970 yılında bir Fransız - Alman ortaklığı olarak kuruldu. Şirket şu anda Almanya, Fransa, İspanya ve İngiltere ortaklığından oluşuyor. Merkezi Fransa'nın Toulouse şehrinde bulunuyor. 2005 başında deneme uçuşlarına başlayan A380 modeli, şu ana kadar üretilmiş en büyük yolcu uçağı unvanını kazandı. 2004 cirosu 20 milyar euro olan şirkette, toplam 53 bin kişi çalışıyor.
Boeing
Boeing'in merkezi Chicago'da bulunuyor. 145 ülkedeki tüketiciye ulaşabiliyor. Ticari uçaklarda 737, 747, 767 ve 777'ler kullanılıyor. Şirket, Boeing 787 Dreamlier üzerine odaklanmış durumda bulunuyor. Boeing'in yaklaşık olarak 12 binin üzerinde ticari jet uçağı var. Şirketin gelirleri 2004 yılı itibarı ile 52.5 milyar dolar düzeyinde. Boeing, ABD'nin en büyük 25. şirketi konumunda.
|
|
|

|