Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 17 Ocak 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Çin sanayicimiz için büyük pazar


Çin'de işyeri açarak, Türk sanayi ürünlerini satmaya çalışan Zafer Karadağ'dan mektup aldım. Diyor ki, "Çin'in 28 eyaletinden biri olan Yunnan'ın başşehri Kunming'deki bir toplantıda Ticaret Odası Başkanı'nın yakınmalarına önce inanamadım. Herhalde tercüme hatası var dedim. Ama doğru olduğunu anlayınca da çok sevindim. Başkan, Yunnan eyaletinin Türkiye'den ithalat harcamalarının, Türkiye'ye ihracatının çok üzerinde olduğunu söylüyor. "Türkiye'ye en az aldığımız mal kadar mal satmaya çalışmalıyız" diyordu.
Bizim dış ticaret istatistiklerimiz, "eyalet" bazında değil, "ülke" genelinde. Ülke genelinde ise biz Çin'den yaklaşık 6.5 milyar dolarlık mal alıyoruz, yaklaşık yarım milyar dolarlık mal satabiliyoruz.
Yunnan eyaletinde yakaladığımız başarıyı, diğer eyaletlerde de yakalamamız mümkün. Kısa vadede zor ama, orta vadede Çin gibi kalabalık ve alım gücü giderek yükselen ülkeye Türk sanayicisinin satabileceği çok ürün var.

KOBİ'ler için fırsat
Çin yeni uyanıyor. Çin'de KOBİ'ler üretime yeni giriyor. Türk KOBİ'leri bu aşamada Çin KOBİ'leriyle ortaklık kurarlarsa, çok kısa sürede büyüyecek, devleşecek şirketlerde pay sahibi olacaklardır. Bunlar hayal değil. Türkiye'de oturarak "Çin bir dev... gelip bizi yiyecek..." korkusuyla ağlaşmak işe yaramaz.
Zafer Karadağ'a geçen yılın şubat ayında İstanbul'dan Çin'e giderken uçakta rastladım. Bana, "Hocam, Çin bize 'tehlike' olarak tanıtılıyor. Tersine bir 'fırsat'. Bize 1.3 milyar Çinlinin işimizi elimizden alacağı söyleniyor. Tersine biz 1.3 milyar Çinliye çok şey satabiliriz. Karar verdim. Çin'de bir işyeri açacağım. Çin'e Türk mallarını pazarlayacağım" demişti.
Dediğini yapmış. Çin'deki yaşamından memnun. Çin'i anlatıyor.

Gitmeden olmuyor
"Şirketimi Şanghay'daki serbest bölgede kurdum. Neden bu bölgeyi seçtiğimi de söyleyeyim. Çünkü FORBES'in 'Dünyanın en büyük 500 şirketi' sıralamasına giren şirketlerinden 134'ünün burada şirketi var. Çin'in tamamında kurulmuş Türk şirketlerinin toplamı ise, iki elin parmaklarını (temsilcilik ofislerini saymıyorum) bile geçmiyor.
Sadece bu serbest bölgede faaliyet gösteren toplam şirket sayısı 8.000'den, çalışan sayısı 120.000'den fazla.
'Çin'de her şeyin ucuza satıldığı' gibi son derece yanlış bir kanıya sahip olan Türk ihracatçılarının dikkatini bu dev pazara çekmeye çalışıyorum."

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Ağca dosyası
AĞCA hakkındaki tahliye kararı, sadece savcın...
Melih AŞIK
Yaşasın adalet
Ağca'yla ilgili ilk tahliye kararı 16 Aralık ...
Fikret BİLA
Papa, İpekçi'den nasıl mahsup edildi?
GATA'nın "çürük" bulduğu Mehmet Ali Ağca, ask...
Hasan CEMAL
Gazeteci ile katili!
Güneş tepemizde parlıyor. Ağaçlar bembeyaz, d...
Güneri CIVAOĞLU
Tek yol devrim
Ağca ile 1997'de İtalya'nın kuzeyindeki Ancon...
Can Dündar
İçimde bayram
"Eski model" bir bayram yaşadım bu bayram......
Abbas GÜÇLÜ
Öğretmen atamaları
On binlerce öğretmenin dört gözle beklediği ş...
Hurşit GÜNEŞ
Dünya Bankası ve Türkiye'de eğitim reformu
Yıllar önce üç arkadaş siyasi bir toplantı iç...
Sami KOHEN
İran'a komşu nasihati
İran krizinin tırmanmasından en çok rahatsız ...
Derya SAZAK
Fatma'nın ölümü
Hiç yaşamadı ki!
Meral TAMER
İngiliz solu, bayrağına sahip çıkıyor
Rastlantının bu kadarı da pes doğrusu! Benim,...
Güngör URAS
Çin sanayicimiz için büyük pazar
Çin'de işyeri açarak, Türk sanayi ürünlerini ...
Serpil YILMAZ
Gazprom ile yeni pazarlık dönemi
Gazprom Başkan Yardımcısı ve Gazexport Genel ...
M. Ali BİRAND
Kuş gribi olayında direkten döndük...
Bir türlü dertlerden kurtulamıyoruz. Sanki ba...

© 2006 Milliyet