Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 17 Ocak 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Gazprom ile yeni pazarlık dönemi


Gazprom Başkan Yardımcısı ve Gazexport Genel Müdürü Aleksandr Medvedev'in, "Tüm Avrupa ülkelerine ve özellikle Türkiye'ye doğalgaz, taşıma maliyetleri dikkate alınarak rekabet şartlarında satılmaktadır" dediğini, dün Enerji Bakanlığı özel bir bülten ile açıkladı.
Bu açıklama bende, Rusya'nın savunma atağına geçtiği ve Türkiye'nin Gazprom ile yeni bir pazarlık dönemine başladığı izlenimlerini uyandırdı.

Tekelleşmek istiyor
TUSAM Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi işbirliği ile çıkan bu haftaki "Cumhuriyet Strateji" eki, doğalgaz ve küreselleşme konularına odaklanmış. Ekte "Rusya doğalgazda tekelleşmek istiyor" başlığı altında Botaş Strateji ve İş Geliştirme Daire Başkanı Dr.Cenk Pala ile yapılmış bir söyleşi yer alıyor.
Enerji alanında "derin" kurumlardan biri Botaş. Pala'nın sözleri de o nedenle önemli. Pala'nın ifadelerinden, 2007-2008'den sonra yeni enerji bloklarının ortaya çıkacağı izlenimi alıyorum. Pala, Azeri, Suriye ve Mısır gazına işaret ediyor ve şöyle diyor:
"Bizim açımızdan tek kaynağa bağımlı olmak yanlış. Avrupalılara göre daha çeşitlendirilmiş bir portföye sahibiz. Öyle de olsa Rus gazının ağırlığı ortada... Elektrik üretiminin kritik bir kısmını yerel kaynaklara dayandırmalısınız. Çin, Hindistan, Amerika kömüre dayalı. Rusya bile bir doğalgaz ülkesi olarak kömürden elektrik üretiyor. Türkiye'nin elindeki linyit kaynaklarını mutlaka değerlendirmesi gerekiyor."

Azerbaycan iyi örnek!
Ruslar'ın 100 milyar metreküplük Ukrayna, Belarus, Polonya hattını gözden çıkarması karşılığında, oluşacak açığın Türkiye ile doldurulma olasılığı üzerinde duran Pala, Azerbaycan'ın bu yıl sonundan başlayarak vereceği 6.6 milyar metreküp gaz anlaşmasının özelliğini, "Tek reexport hakkı olan anlaşma" diyerek ifade ediyor.
Üçüncü ülkelere ihracat, Enerji Bakanlığı'nın Gazprom ile sözleşmelerinde nasıl yer aldı ve alacak? Bu sorunun yanıtı aranacak.
Pala, Türkiye'nin Batı'ya bir Yunanistan, diğeri Bulgaristan (Nabucco Hattı) üzerinden iki ayrı hat ile açılacağını söylüyor. 300 kilometrelik Yunanistan hattının temelinin 3 Temmuz'da atıldığını ve hattın İtalya'ya gideceğini belirtiyor.
İtalya'ya geçiş için Türkiye de ortak.

İsrail'in izleri
Pala, Botaş'ın geçmiş dönem anlaşmalarına da atıfta bulunarak, "Yunanistan - İtalya hattı 12 milyar metreküp, Nabucco hattı ise Avusturya'ya 25 - 30 milyar metreküp gaz götürecek. O yüzden bizim için reexport önemli. Şandeniz projesi (Azerbaycan) başlasın ki, bu proje Türkmenlere örnek olsun. Türkmenlerle, Azerilerin barışmasını istiyoruz. Hazar'ın legal statüsünden dolayı (deniz mi, göl mü tartışması) birbirlerini yiyorlar" diyor.
Pala, Türkiye'nin Rusya dışındaki alternatiflerine dikkat çekiyor.
Türkiye'nin Gazprom ile 1990'ların beri yürüttüğü görüşmelerde ağırlığını koyan İsrail'in, (Tel - Aviv merkezli Del-Men şirketi ile TransCanada, 1994 sonlarında Botaş ile yürütülen Lasserre Projesi'nin konsorsiyum ortaklarıydı- Fırat Gazel'in "Mavi Akım" kitabından) Mavi Akım'ın limanlarına kadar gelmesi durumunda, kimlerle yola devam edeceğini de merak etmiyor değilim. Gazel'in kitabında ip uçlarını bulabilirsiniz...

syilmaz@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Ağca dosyası
AĞCA hakkındaki tahliye kararı, sadece savcın...
Melih AŞIK
Yaşasın adalet
Ağca'yla ilgili ilk tahliye kararı 16 Aralık ...
Fikret BİLA
Papa, İpekçi'den nasıl mahsup edildi?
GATA'nın "çürük" bulduğu Mehmet Ali Ağca, ask...
Hasan CEMAL
Gazeteci ile katili!
Güneş tepemizde parlıyor. Ağaçlar bembeyaz, d...
Güneri CIVAOĞLU
Tek yol devrim
Ağca ile 1997'de İtalya'nın kuzeyindeki Ancon...
Can Dündar
İçimde bayram
"Eski model" bir bayram yaşadım bu bayram......
Abbas GÜÇLÜ
Öğretmen atamaları
On binlerce öğretmenin dört gözle beklediği ş...
Hurşit GÜNEŞ
Dünya Bankası ve Türkiye'de eğitim reformu
Yıllar önce üç arkadaş siyasi bir toplantı iç...
Sami KOHEN
İran'a komşu nasihati
İran krizinin tırmanmasından en çok rahatsız ...
Derya SAZAK
Fatma'nın ölümü
Hiç yaşamadı ki!
Meral TAMER
İngiliz solu, bayrağına sahip çıkıyor
Rastlantının bu kadarı da pes doğrusu! Benim,...
Güngör URAS
Çin sanayicimiz için büyük pazar
Çin'de işyeri açarak, Türk sanayi ürünlerini ...
Serpil YILMAZ
Gazprom ile yeni pazarlık dönemi
Gazprom Başkan Yardımcısı ve Gazexport Genel ...
M. Ali BİRAND
Kuş gribi olayında direkten döndük...
Bir türlü dertlerden kurtulamıyoruz. Sanki ba...

© 2006 Milliyet