Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 24 Ocak 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Libananco, Ali-Cengiz oyunu çıktı

Milliyet, ÇEAŞ ve Kepez'in kendisine ait olduğunu ve devletçe geri alınması nedeni ile zarara uğradığını ileri süren Libananco isimli şirketin, Uzanlar'ın adamı olarak bilinen Ali Cenk Türkkan'a ait olduğunu gösteren belgelere ulaştı

Nedim Şener

Türkiye'ye 10 milyar dolarlık tazminat tehdidinde bulunan Kıbrıs Rum Kesimi'nde kurulu Libananco isimli şirketin de Uzanlar'ın paravan şirketi olduğu ortaya çıktı. Milliyet, Uzanlar'ın adamı olarak bilinen Ali Cenk Türkkan'ın şirketin sahibi olduğunu gösteren belgeye ulaştı.
2003 yılında, Uzanlar'da olan imtiyaz sözleşmeleri feshedilerek tekrar devlete geçen ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerinin, kendisine ait olduğunu ve bu şirketlerin devlete geçmesinden büyük kayba uğradığını iddia eden Libananco Holdings Co. Ltd'nin sahibinin, Genç Parti Başkanı Cem Cengiz Uzan ile 'hileli hisse devirleri' konusundaki telefon konuşmaları saptanan Ali Cenk Türkkan olduğu belirlendi.

Sermayesi çok küçük
Milliyet'in ele geçirdiği şirket belgelerine göre, Türkiye'ye 10 milyar lira tazminat tehdidinde bulunan Libananco Holdings Co. Ltd'nin sermayesi yalnızca bin Güney Kıbrıs paundu.
Şirket belgelerine göre daha önce Prontoservus Lmited'e ait olan hisselerinin tamamı 1 Nisan 2003 tarihinde Ali Cenk Türkan'a devredilmiş. Türkkan, adres olarak da Medine Munavara Str.Apposide Regan Supermarket, 3rd Flor, Badaro Bidg, Amman Ürdün'ü göstermiş.

Tehdidi çok büyük
Uzanlar'ın Ürdün'deki resmi temsilcisi olarak bilinen Ali Cenk Türkkan, Partellas Ardreas ile Kyrakou Antonia ile birlikte şirketin yöneticiliğini de yapıyor.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin başkenti Lefkoşa'da Andrea Araouzou Str. Kiritikas Court, 3rd Flor adresinde kayıtlı olan şirketin Washington'da bulunan avukatı Stuart Newberger, 17 Kasım 2005 tarihinde bir açıklama yaparak, ÇEAŞ ve Kepez'le ilgili kayıpları konusunun 90 günlük süre içinde giderilmesini istemişti.
Newberger, çözümsüzlük halinde, konunun Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi'nde ele alınacağını, ayrıca Türkiye'den, enerji sektöründeki yatırımcıların haklarını koruyan uluslararası nitelikteki Enerji Yasası Antlaşması çerçevesinde 10 milyar dolar tazminat talebinde bulunacağını belirtmişti.

Maliye araştırıyor
Bunun üzerine Enerji Bakanlığı, Libananco'nun tanıdığı 90 günlük sürenin dolmasına 20 gün kala Ankara'da toplantılar yaparak, konu hakkında nasıl bir tutum izleneceğini tartışmıştı. Maliye Bakanlığı da 16 Ocak günü Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurumu'na 'acil yanıtlanması' istediği bir dizi soru göndermiş, bir de toplantı düzenlenmişti.

Uzanlar'ın her işinin altından Türkkan çıkıyor
Uzanlar'ın Ürdün'deki temsilcisi olarak bilinen Ali Cenk Türkkan hakkında, İmar yolsuzluğu için gıyabi tutuklama ve Uluslararası Yakalama kararı var. Türkkan, Amman merkezli Al Deka'nın yöneticisi.
Uzanlar'ın Kıbrıs Rum Kesimi, İngiltere ve Polonya'daki işlerini takip ediyor. TMSF'nin el koyduğu Airwaves ve Frequency isimli yatların satışını engellemek için de için de devreye girmişti.
Genç Parti lideri Cem Uzan ile konuşmaları Emniyet'in dinlemesine takılan Türkkan, Uzanlar'ın kontrolünde olduğu iddia edilen Al Deka For Distribution Co., Al Deka For Telecomunication Services Llc Co, Eın Al Basha Lıl Ablan Ltd. Co ve Al Aula Lıkhadamat Al-Sihaneh Wa.Alistısharat Ltd.Co. isimli şirketin yöneticiliğini yapıyor.

TMSF'nin bildiğini Maliye acil toplantıyla araştırmış
ANKARA Milliyet
Libananco'nun ortaklık yapısını tespit etmek için üç kez toplanan Maliye'nin, Libananco'nun Uzanlar'a ait paravan şirket olduğunu aylar önce tespit eden TMSF'den bilgi istemediği ortaya çıktı.
Libananco'nun tahkime gideceği tehdidi üzerine, tutum belirlemek amacıyla hazırlıklara başlayan Maliye, bugüne kadar Hazine, Sermaye Piyasası Kurulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin katıldığı üç ayrı toplantı yaptı.
Son toplantıyı 18 Ocak'ta yapan bakanlık, TMSF ilişkiyi saptamış olmasına karşın, başka kurumlardan Libananco'nun Uzanlar'la bağlantısının olup olmadığını sordu.
Aynı gün Enerji Bakanı Güler de Cem Uzan'la bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulunmuştu.





EKONOMİ
İhale Kanunu yine değişiyor, ihalesiz iş kapsamı genişliyor
Google, 2005'in en etkili markası
Libananco, Ali-Cengiz oyunu çıktı
'Hedefleriniz gerçekçi, yatırımcı geri geliyor'
Tavuklar sigortasız, şirketler zorda
Koç Grubu, Tüpraş'ın parasını tamamladı
'Ofer'e satışta vicdanım rahat, yerliye satışın katma değeri yok'
100 bin personel alımı için start verildi
Putin'den Türkiye'ye doğalgaz yardımı sözü
Japonya Başbakanı'nın 'net' derdi!
S&P 'görünümü' pozitife çevirdi
Dernek ve vakıf mevduatına stopaj
Bolivya Başkanı'nın kamulaştırma sinyali
K. Amerika Ford'da 30 bin işten çıkarma
İlk aylık döneminde emekliye zamlı maaş
Karacan, PO yönetiminde
Bayramda SMS rekoru
Merkez Bankası faiz indirmedi






Meral TAMER
Davos'un nabzını tutabilmek...
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları, bu ...
Güngör URAS
Kredi kartı İngiltere'de intiharlara neden oluyor
İki çocuk babası, 37 yaşındaki S. Levis'in 19...
Serpil YILMAZ
11 trilyonun hesabını veremediler
Son gün gelip çatıyor; AKP ile SP arasında bü...


© 2006 Milliyet