|
 |
|
|
İpekçi: Yanlış yapanlar artık ortaya çıkarılsın
Ağca'nın erken tahliyesiyle ilgili olarak basın toplantısı yapan Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet, 'Yanlışları yapanların ortaya çıkarılmasını dilemekten başka şey kalmadı' dedi
TAHSİN AKSU İstanbul
Suikasta kurban giden Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet, ailenin avukatı Turgut Kazan ve İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, İpekçi'nin katili M. Ali Ağca'nın tahliyesinin ardından dün bir basın toplantısı düzenledi. Sözlerine "Çok tuhaf bir hafta geçirdik" diye başlayan İzet, iki tarafın da "Hukuk hiçe sayıldı" dediğine dikkat çekerek, "Aradaki tek fark, bu sözleri birinin hafta başında, diğerinin hafta sonunda söylemesiydi. Demek ki hepimizin hukukun uygulandığını kanıtlayacak bir sağlamlığa, bir tutarlılığa ihtiyacı var" ifadesini kullandı. İzet, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Ya kimsesi olmasaydı?'
"Ya Abdi İpekçi'nin hayatta kimsesi olmasaydı ne olacaktı? O ve onun gibilerin hakkını kim savunacaktı? Sistemli cinayetler dönemini kim sorgulayacaktı? Sonra bir değerli gazetecimizden duyduğum bir soru takıldı aklıma. 'Ya son anda tahliye olacakken Ağca'nın başına bir şey gelseydi?' diye sormuştu. Ne olacaktı, bu yanlış hiç konuşulmayacak mıydı? Hukuk kurallarının yanlışsız uygulanması talep edilmeyecek miydi? Bereket versin, böyle bir şey olmadı. Ben şu an için bütün yanlışların, eksikliklerin giderilmesi için hakkaniyet içinde çalışılmasını, yanlışları yapanların ortaya çıkarılmasını dilemekten başka şey kalmadığını düşünüyorum."
'Af kaldırılmalı'
Kazan da Ağca'nın tahliyesinde toplumsal duyarlılığın tepkiye dönüştüğünü, bunu medyanın sağlıklı yansıttığını ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yasadaki olağanüstü yolu işletmek zorunda kaldığını bildirdi. Yapılanların sıradan bir adli hata veya takdir hakkı sayılamayacağını belirten Kazan, "Sorumlulardan hesap sorulması için üzerimize düşeni yapacağız" dedi.
Artık dünyada örneği bulunmayan ve sadece Türkiye'de çok sık aralıklarla uygulanan affın kaldırılması gerektiğini dile getiren Kolcuoğlu da, "Yargının verdiği kararın uygulanması ve suç işleyenlerin cezalarını tam çekmesinin sağlanması gerek" diye konuştu.
ANALİZ
Ağca 2010'a kadar yatacak
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara, İSTANBUL Milliyet
Kartal Başsavcılığı, Yargıtay'ın tahliye kararını bozması üzerine sekiz gün sonra yeniden Kartal H Tipi Cezaevi'ne konulan Mehmet Ali Ağca'yla ilgili yeni müddetname hazırladı. Buna göre Ağca, 18 Ocak 2010'da tahliye edilecek.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ağca hakkındaki kararında Abdi İpekçi cinayeti nedeniyle mahkûm edildiği idam cezasının infazını hesapladı. Daire, idam cezasının 4771 sayılı yasayla kaldırıldığını, Ağca'nın cezasının da bu yasaya göre müebbet hapse dönüştürüldüğünü belirtti. Buna göre; ya 4771 sayılı yasaya göre müebbet hapsin 36 yıla dönüşmesi gerektiğine ya da idam cezasının doğrudan 1991'de çıkarılan 3713 sayılı yasaya göre 10 yıla indirilmesi gerektiğine işaret eden daire, lehte olan 3713 sayılı yasayı uyguladı. Böylece 2000'de İtalya'dan Türkiye'ye iade edilen Ağca'nın sadece idam cezasından yatacağı süre 10 yıl olarak belirlendi. Kararda, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun benzer bir davadaki kararına da işaret edildi. Buna göre, 1991'den önce işlenmiş birden fazla suçtan her birinin infaz hesabının 3713 sayılı yasaya göre ayrı ayrı yapılması gerektiği yorumlandı. Ağca iadesinden sonra 1980'den önce işlediği 2 ayrı gasp suçundan 36 yıl hapse mahkûm edilmişti.
İnfaz hesabı
Yeni TCK'da bu ceza 20 yıla düştü. Yargıtay'ın kararında işaret ettiği gibi 3713 sayılı yasaya göre infaz hesabı yapıldığında bu suçtan 4 yıl hapis yatılması, böylece idam cezasının infazı eklendiğinde Ağca'nın muhtemel tahliye tarihinin 2014 olarak belirlenmesi bekleniyordu. Ancak dün Kartal Başsavcılığı tahliye tarihi olarak 2010'u belirledi. Bu tarihin Yargıtay'ın kısa kararına göre hazırlandığını, dosyanın tamamı Adalet Bakanlığı'ndan geçici olarak hazırlanan müddetnamenin yerine yeni hesap yapılacağı bildirildi. Buna göre 2010 tarihine gasp suçundan Ağca'nın yatması gereken 4 yılın eklenmesi ihtimali sürüyor. Ancak, Ağca'nın cezalarının 2002'de birleştirilerek 18 ayı geceli gündüzlü hücrede geçmek üzere müebbet hapse dönüştürüldüğünü kaydeden bir kaynak, bu cezanın 18 aylık hücre kısmının gasp suçu nedeniyle verildiğini ve infazının tamamlandığını belirterek bu nedenle 2010 tarihine yeni bir ekleme yapılamayacağını kaydetti.
|
|
|

|