|
 |
|
|
Davos'ta üç gündem: Çin, Hindistan, enerji
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantıları İsviçre'nin Davos kentinde dün başladı. Gündemde hızla büyüyen Çin, Hindistan ve giderek artan enerji fiyatları var
EKONOMİ SERVİSİ
İsviçre Alpleri'nin gözde kayak kenti Davos'ta dünya ekonomisinin nabzı dün atmaya başlarken gündemi Çin, Hindistan, yüksek enerji fiyatları ile ticaret görüşmelerindeki durgunluk belirleyecek. Dünya Ekonomik Forumu'nun olağan toplantıları kapsamında bu yıl çevre ve savaş dışında ekonomik konuların damgasını vurması bekleniyor. Özellikle Hindistan ve Çin'in hızlı büyümesi, iki ülkenin ekonomik ve politik olarak global birer güç haline gelmesi toplantıların ana tartışma başlıklarını oluşturuyor.
Greenspan sonrası...
Dünya ticaretindeki gelişmeler, global ekonomik riskler, yeni iş modelleri, yeni iş olanaklarının sağlanması, enerji konusunda yaşanan sorunlar ve yüksek enerji fiyatları Davos toplantılarının diğer gündem maddeleri. Öte yandan ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan sonrasında ABD ekonomisinde görülen cari açık ve bütçe açıklarının global ekonomiye etkisi de önemli bir tartışma konusu olacak.
'Ekonomik evrim şart'
ABD ile Çin arasındaki ticaret dengesizlikleri, ABD ekonomisinin cari açıklarının daha da artmasına ve bunun da global ekonomik dengesizliklere sebep olmasından endişe ediliyor.
Forumun Genel Direktörü Andre Schneider, toplantıların açılış konuşmalarında ekonomik evrim olmadan sosyal evrimin olamayacağına inandıklarını belirtti.
2005 yılındaki toplantıların gündeminde iklim değişiklikleri ve fakirlik konuları bulunurken, bu yıl tartışılan konular daha çok iş dünyası ile ilgili. Dünyanın en büyük şirketleri, Davos toplantılarında üst düzey yöneticileri tarafından temsil ediliyor.
|
|
|

|