Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 31 Ocak 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Davos'ta havayı kirleten, parasını ödedi

6 ton CO2 salınımına neden olan ABD eski Başkanı Bill Clinton'un payına 125 YTL düştü. Toplanan para Endonezya'daki hidroelektrik santralına gönderilecek

ZÜRİH

Davos, hava kirliliğinin uğramadığı küçük bir dağ kasabası. Havası o kadar temiz ki, tüberkülozun yaygın olduğu dönemlerde, Avrupa'nın dört bir yanından hastalar tedavi için Davos'a gelirlermiş.
Geçen haftaki Dünya Ekonomik Forumu (DEF) nedeniyle Davos'un nüfusunu bir anda kalabalıklaştıran 2300 kişinin, kirlettikleri havayı temizlemeleri gerekmez mi?
Burada yapılan hesaplamalara göre; dünyanın en güçlü markalarının CEO'ları, 4 kıtadan onlarca devlet başkanı, yüzlerce bakan, Harvard, MIT, Yale, Wharton, Oxford, LSE gibi dünyanın en ünlü üniversitelerinden akademisyenler, sanatçılar ve gazetecilerden oluşan 2300 kişi, Davos toplantısı nedeniyle dünyaya 6600 ton CO2 ve diğer zehirli gazlar yaymış. Bu 6600 tonun % 95'i uçuşlardan; geri kalan % 5'lik bölümün ağırlığı ise, Zürih Davos arası limuzin ve helikopter seferlerinden...

Clinton'dan 6 ton CO2
Yale Üniversitesi Çevre Hukuku ve Politikaları Merkezi, Kolombiya Üniversitesi Uluslararası Doğa Bilimleri Merkezi ve Dünya Ekonomik Forumu'nun ortak çalışmaları sonucunda ülkelerin çevre performanslarıyla ilgili olarak geliştirilen kapsamlı endeksin ilk sonuçları açıklanırken, Davos ahalisine de sembolik olarak "Pamuk eller cebe, kendi kirlettiklerinizi temizleyin" dendi.
Örneğin ABD eski Başkanı Bill Clinton'un New York'tan Zürih'e uçuşu, helikopterle Davos'a gidişi, Davos'ta kaldığı 2 gün boyunca limuzinle dolaşması ve Amerika'ya geri dönüşü, 6 ton CO2 salınımına neden olmuş. Herhangi bir mecburiyet yok, ama Clinton'a bu hatırlatılınca, o da 6 ton CO2'ya tekabül eden 115 İsviçre Frangı'nı (yaklaşık 125 YTL) Davos'tan ayrılmadan ödemiş.
DEF Direktörü Andre Schneider, bu yılki Davos toplantısı nedeniyle yol açtıkları çevre kirliliğinin maddi değerinin kabaca 126 bin İsviçre Frangı olduğunu ve bu miktarın yarısının DEF tarafından karşılandığını belirtirken, diğer yarısının da katılımcıların gönüllü destekleriyle toplamayı umuyor. Toplanan para, Endonezya'da depremden zarar gören bir hidroelektrik santralın yeniden yapımına katkı olarak gönderilecek.

Türkiye 49. sırada
Biraz da Çevre Performans Endeksi'nden söz edeyim. 133 ülkenin yer aldığı tablodan sizler için yaptığım yukarıdaki seçkiden de görebileceğiniz gibi Türkiye, dünya sıralamasında 49'uncu, yani kötü durumda değil. Ancak AB'nin gerek eski, gerekse yeni üyeleriyle karşılaştırdığımızda en gerideyiz.
"Sağlıklı çevre" ve "Ekolojik çeşitlilik" diye ayrılan 2 ana başlık altında, ülkelerin 15 kategoride performansı dikkate alınmış. En başta da çocuk ölümleri geliyor. Ve sanırım Türkiye, özellikle bebek ölümlerinde çok kötü performans sergilediği için daha üst sıralarda yer alamıyor.




mtamer@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Bilgisayar çocukları
BILL Gates'i dinlerken düşündüm...
Melih AŞIK
MTA müzesinden
Maden Tetkik Arama (MTA) kampusunun içindeki ...
Fikret BİLA
Malvarlığı oyunu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, malvarlığı tar...
Hasan CEMAL
Yargıya saygı ama nasıl?
Yargıyla ilgili eleştiriler, adalet mekanizma...
Güneri CIVAOĞLU
Neyin var?
Günlerdir Ege'deyim. Ne yazık ki... Turizm re...
Can Dündar
Bill Gates'in kampanyası
Bill Gates'e 9 yaşındaki kızı "Baba plak ned...
Abbas GÜÇLÜ
Yurtdışındaki bilim elçilerimiz
Burslu olarak yurtdışına gönderilen yüksek li...
Hurşit GÜNEŞ
Galataport ve özelleştirme
Galataport ihalesinin yürütmesini Danıştay 6....
Sami KOHEN
Hamas ikilemi
Hamas'ın Filistin seçimlerindeki zaferinin ar...
Derya SAZAK
Malvarlığı
Başbakan Erdoğan, malvarlığına ilişkin bugün ...
Meral TAMER
Davos'ta havayı kirleten, parasını ödedi
Davos, hava kirliliğinin uğramadığı küçük bir...
Güngör URAS
Giraud'lar 96 yıllık fabrikayı kapatıyor
Geçen haftanın önemli haberlerinden biri Gira...
Serpil YILMAZ
Gates'i ve Sabancı'yı fena kızdırdılar
Bill Gates'in, önceki akşam saat 19.15'te, Ta...
M. Ali BİRAND
30 kişi, bazılarını rahatsız etmeye yetti!
Sizlerde de aynı his oluştumu bilemiyorum, an...

© 2006 Milliyet