|
 |
|
|
Doğalgaz deposuna 'operasyon' rötarı
Olası bir doğalgaz krizinde kullanılacak Silivri Doğalgaz Yeraltı Deposu'nun 2004'teki Beyaz Enerji - 2 operasyonu nedeniyle 1 yıl ertelendiği ortaya çıktı
Gülçin Üstün - Ankara
Rusya ve İran'dan gelen doğalgaz miktarının önemli ölçüde azalmasıyla yaşanan doğalgaz kriziyle gündeme gelen Silivri Doğalgaz Yeraltı Depo Tesisi'nin hizmete girmesinin, 2004 sonunda gerçekleştirilen ve 'Beyaz Enerji - 2' olarak adlandırılan operasyon nedeniyle 1 yıl ertelendiği anlaşıldı.
Yapımını Lurgi Oel Gas Chemie GmbH - Fernas İnşaat Ltd. şirketlerinin gerçekleştirdiği Silivri Depolama Tesisi'nin hizmete girmesinde yaşanan gecikmenin arkasından 'keşif artışı' sorunu çıktı.
Edinilen bilgilere göre, 2004 sonunda gündeme gelen enerji operasyonu kapsamında gözaltına alınan Fernas Şirketi'nin sahibi ve AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun yeğeni Muzaffer Nasıroğlu söz konusu projeyi bitirmek için 2 milyon dolarlık keşif artışı istedi.
Güler, artışı kabul etmedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, keşif artışını kabul etmedi. Keşif artışının kabul edilmemesi üzerine firma, 2004 sonunda bitmesi gereken depolama tesisi yapımının bir yıl gecikeceğini bildirdi.
Güler'in keşif artışını kabul etmeme nedeninin operasyon çerçevesinde yapılan dinlemelerde, yolsuzluklara Fernas'ın da isminin karışması olduğu öğrenildi.
BOTAŞ adına Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yürüttüğü Silivri Doğalgaz Yeraltı Depo Projesi'nin Haziran 2006'da bitirilmesi planlanıyor.
Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması planlanan projenin faaliyete geçmesiyle 1.6 milyar metreküp doğalgaz depolanacak.
Yargı süreci devam ediyor
Beyaz Enerji - 2 Operasyonu kapsamında, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü yöneticilerinin yanında, ihalelere fesat karıştırdıkları gerekçesiyle Fernas'ın Başkanı Muzaffer Nasıroğlu, Ezgi İnşaat'ın Sahibi İbrahim Selçuk ve Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı gözaltına alınmıştı. Sanıklar daha sonra serbest bırakıldılar. 'Beyaz Enerji Operasyonu' ile ilgili dava süreci ise devam ediyor.
|
|
|

|