|
 |
|
|
İşte Türk mucizesi
Yazılarını okurken büyük zevk aldığım sayılı kimselerdendir Sayın Güngör Uras Hoca. Nasıl herkesin anlayacağı biçimde kaleme alır, nasıl sıcacık anlatır, o anlaşılmaz ekonomik konuları değil mi? Geçen gün de İngilizlerin kredi kartından dolayı dertli olduklarını yazmış. Okumayanlar için İngilizlerin başındaki derdi tekrarlayayım.
Efendim 37 yaşındaki S. Levis kredi kartıyla borçlanmış, bakmış olmuyor, intihar etmiş. Sonra D. Rawson da kredi kartıyla borçlanmış, o da intihar etmiş.
İngiltere'de gecikme faizi intiharların nedenleri arasındaymış. Tüketici kredisi faizleri senelik yüzde 4 ile 7.5 arasında değişiyormuş, buna karşılık kredi kartı faizleri senelik yüzde 15.5 ile 25 arasındaymış. Eveeet. Şimdi bir de ülkemize bakalım. Ben size bir karşılaştırma yapacağım.
İngiltere'de kredi faizi senelik yüzde 4-7.5, kredi kartı faizi ise 15.5-25 arası. Bizde ise kredi faizi senelik yüzde 15-18. Kredi kartı faizleri yaklaşık yüzde 80. Şayet basit faiz olarak kalsaydı bu kadarla kalacaktı ancak, bunu bileşik faiz olduğu düşünülürse oran yüzde 150'ye varır. Bitmedi. Bizde halen ihtilafları sürmekte olan 2003 öncesi borçların temerrüt faizi senelik yüzde 200 olan da var üzerinde olan da var.
Toprağı bol olsun S. Levis ayda 2100 $ kazanıyormuş. Yani bizim parayla aylık geliri 2.800 YTL (2.800.000.000 TL) bakmış olmuyor, hayatına son vermiş. Yine toprağı bol olsun D. Rawson'un aylık geliri ise 2400 $, bizim paramızla 3.200 YTL (3.200.000.000 TL) bu da bakmış olmuyor o da intihar etmiş.
Geliyorum bize, asgari ücret daha yeni 380 YTL oldu ve bizimkiler nazar değmesin, müteveffa S. Levis ile D. Rawson'un onda biri kadar aylık alıp onların on katı kadar faiz ödeyebiliyor ise bir mucizeyi gerçekleştiriyorlar demektir. Buna Türk mucizesi denmez de ne denir?
tamerheper@host.com
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Laiklik, modernleşme ve din... LAİKLİĞİN Batılı tarifi "din ve devlet işleri... | |  | Çetin ALTAN | | Oyuna gelmek, gelmemek... Gelmek, gelmemek... Gelmek... Evlerin bembeyaz damları, tam yeniden kırmızı... | |  | Melih AŞIK | | Dubai muamması Halka duyurulmadan, tartışılmadan, şapkadan t... | |  | Fikret BİLA | | Çiçek: Danıştay kararı keyfiliğe yol açar Danıştay 2. Dairesi'nin, bir öğretmenin okula... | |  | Hasan CEMAL | | Futbol ve çıtası! Galatasaray'ın 'Unutulmaz Maçları'nı seyrediy... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Altına hücum Amerikan tarihinden bir dönemi yansıtan "Altı... | |  | Can Dündar | | TRT kışkırttı mı? TRT'yi hiç izliyor musunuz? | |  | Abbas GÜÇLÜ | | Danıştay kararları Danimarka'daki işgüzar bir gazete yönetmenini... | |  | Semih İDİZ | | İslam âlemi de gereken dersleri çıkarıyor mu? "AB'de Basın Etiği" konusunu ele alan bir kon... | |  | Sami KOHEN | | Bu kez de dinlemezse ne olur?.. TÜRKİYE'nin ve Kıbrıs Türklerinin uzun süredi... | |  | Metin MÜNİR | | Güle güle Hyundai, Çek Cumhuriyeti'nde görüşürüz Koç, Amerikalı ortağı Ford'la birlikte Türkiy... | |  | Hasan PULUR | | Cemal Kutay CEMAL Kutay'ı da kaybettik... | |  | Derya SAZAK | | İstanbul'u yönetmek Sait Halim Paşa Yalısı'nda İstanbul Büyükşehi... | |  | Meral TAMER | | İşadamının orkestra şefi olduğu gece Önceki gece Lütfi Kırdar'ın 2 bin kişilik sal... | |  | Ece TEMELKURAN | | Welcome to KÜRDİSTAN Kürdistan! Kimileri için bir kâbustu bu sözcü... | |  | Tamer HEPER | | İşte Türk mucizesi Yazılarını okurken büyük zevk aldığım sayılı ... | |  | Yaman TÖRÜNER | | Gelecek otuz yıl "Gelecek otuz yılda neler olacak?" sorusu, Th... | |  | Güngör URAS | | Nükleer santral için beşinci niyet Biz 1968 yılından bu yana nükleer santral (at... | |  |  | M. Ali BİRAND | | GS'ı sahipsiz bırakmayın... GS, yakın tarihinde böyle bir durumla karşı k... | |
|
|