Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 17 Şubat 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Rekor dış açık ve yitirilen üretim üssü olma umutları


2005 yılının ödemeler dengesi açıklandı. Buna göre cari açık bir yıl önceye göre 7.2 milyar dolar artarak 22.9 milyar dolar oldu. Cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 6'yı aştı. Bunlar Cumhuriyet tarihinde rekor rakamlar.
Hükümet 2002 sonunda ekonomiyi devraldığında Türkiye yılda yüzde 8.1 büyürken 1.5 milyar dolar dış açık veriyordu. Bu yıl yüzde 5.5 büyürken 22.9 milyar dolar dış açık veriyor.
Rakamlar üç yıl içinde büyümenin ne ölçüde dış kaynak girişine bağımlı hale getirildiğini ortaya koyuyor. Dünya piyasalarındaki olağanüstü elverişli koşullar nedeniyle bu açığı finanse etmiş olmamız, koşullar değiştiğinde büyümede ve istihdamda önemli sorunlar yaşayacağımız gerçeğini değiştirmiyor.

Borç yaratıyor
Diğer taraftan cari açığın, dolayısıyla dış finansman ihtiyacının 7.2 milyar dolar artmasına karşın ülkeye giren dış finansmandaki artış bunun 2.5 katını aşmış. Bunun tamamı yurtdışındaki özel kesim fonlarından kaynaklanıyor.
Finansman kalemleri içinde ise doğrudan yatırım girişindeki 6.8 milyar dolarlık önemli artış dikkat çekiyor.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ocak ayında, yükselen piyasalara yönelen özel kesim fonlarının 2005 yılında yüzde 38'inin doğrudan yatırımlardan oluştuğunu açıklamıştı. Kaydedilen yüksek artışa rağmen bizdeki oran hâlâ yüzde 20 seviyesinde. Dolayısıyla gelen özel kesim fonları içinde borç yaratan ve spekülatif özellikleri yüksek finansmanın ağırlığı bize benzeyen ekonomilere göre hâlâ yüksek.

Kapasiteyi artırmıyor
Diğer taraftan geçen yıl doğrudan yatırımın önemli bir kısmının ülkede yeni tesisler kurmak üzere gelmediğini, mevcut tesislerin yabancılar tarafından satın alınmasının karşılığı olduğunu biliyoruz. Yani üretim ve ihracat kapasitemiz artmıyor. Ama önümüzdeki yıllarda gelen bu para karşılığında mevcut tesislerin kârlarını dışarıya gönderdiğimizde cari açığın GSYH'ye oranı büyüyecek.
Gelen özel kesim fonlarının yüksekliği ve niteliği, Türkiye'yi uluslararası finans piyasalarında yüksek faize ve aktif kazançlarına dayanan riskli oyuna giderek daha bağımlı hale getiriyor.
Finansal kâra odaklı sermaye girişi, hem ithalata hem de dış finansmana bağımlılığı artırıyor. Yerli üretimi cazip olmaktan çıkarıyor. Türkiye'nin çok yüksek olan atıl işgücünü kullanma ve dünyadaki üretim üslerinden biri olma potansiyelini hızla yok ediyor.
Hükümet 2003'ten beri yaşanan elverişli uluslararası konjonktürden bu şekilde yararlanmayı tercih etti. Bu seçeneğin, en önemli sorununun iş bulmak olduğunu söyleyen halkın çoğunluğunun derdine ne kadar derman olduğunu hep beraber göreceğiz.




foztrak@yahoo.com








Taha AKYOL
Etnik milliyetçilik ve ekonomi
ÖCALAN'ın yakalanmasının yıldönümünde, Roj TV...
Çetin ALTAN
Kadınsız dünyaların, sönük çocukları...
Üniversitelerin, derneklerin, sivil toplum ku...
Melih AŞIK
İstanbul raporu!
İstanbul Belediyesi hangi ellerde? CHP Millet...
Fikret BİLA
Hamas'ın Ankara ziyaretinin hassas yönleri
Filistin'de seçimleri kazanan Hamas'ın lideri...
Hasan CEMAL
Unakıtan Pastörize!
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu bir işad...
Güneri CIVAOĞLU
Hamas sancısı
Kimilerine göre Hamas yöneticilerini Ankara'd...
Abbas GÜÇLÜ
29 Mart'ta deprem olacak mı?
17 Ağustos sonrasında artık yaşamımızın bir p...
Hurşit GÜNEŞ
Dış denge bozuluyor, borçlanma artıyor
Cari işlemler açığı ekonomide en önemli sorun...
Sami KOHEN
Hamas'tan beklenen...
Ziyarete "resmi" sıfatının verilmemesinin faz...
Metin MÜNİR
Ver bir pide arası ihale, AKP'li olsun
Meclis, 2002'de, Uluslararası Para Fonu'nun z...
Faik ÖZTRAK
Rekor dış açık ve yitirilen üretim üssü olma umutları
2005 yılının ödemeler dengesi açıklandı. Buna...
Hasan PULUR
Bir sapık davası ve "Lan!" muhabbeti...
BİRİSİ, "Haksızlığa uğradım, mağdur oldum!" d...
Derya SAZAK
Mumcu'nun iması
CHP'nin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında...
Meral TAMER
AKP'liler sevgiliden önce kadını düşünsün!
Gâvur icadı diye yılbaşını görmezden gelmeye ...
Ece TEMELKURAN
Özgürlük ve endişe yan yana
oförümüz gençten bir çocuk. Birkaç gün içinde...
Güngör URAS
Yüksek faiz döviz çekiyor
2005 yılında ülkeye belirsiz kaynaklardan 1.9...
M. Ali BİRAND
AKP'de Unakıtan yorgunluğu var
Maliye Bakanı ile ilgili gensoru reddedildi v...

© 2006 Milliyet