Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 20 Şubat 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Otomotivin geleceği (2)
Ford ve GM için sonun başlangıcı mı?


Türkiye'de son yılların flaş sektörü olarak dikkatleri üzerine çeken otomotiv sektörünün, atılımını sürdürmek için yeni bir vizyona ihtiyaç duyduğunu dünkü yazımda belirtmiştim.
Otomotiv sektörü, küresel ekonomide büyük bir dönüşümün yaşanmakta olduğu sektörlerden biri ve bu süreçte ayakta kalmanın ne kadar zor olduğunu anlamak için ABD'nin ünlü otomotiv firmalarının yaşamakta olduğu sorunlara bakmak yeterli.
Otomobil aslında "Amerikan rüyası"nın ayrılmaz bir parçası. General Motors (GM) ve Ford da yalnızca oto sanayinin değil, Amerikan kapitalizminin sembolü haline gelmiş olan firmalar.
Ücretle çalışanların soysal güvencelerinin Avrupa'ya göre sınırlı olduğu Amerika'da, çalışanlarının geleceğe yönelik güvencelerini şirket bünyesinde sağlayan ve diğer firmalara örnek gösterilen sanayi devleri bunlar.

Devlerin gözyaşları
Ancak küresel rekabetin otomotiv sektöründe de kızıştığı günümüzün dünyasında "dev" olmanın ve başa güreşmenin koşulları da değişti ve bu ortamda GM ile Ford'un devliği tartışılmaya başlandı. İnanılır gibi değil ama GM ve Ford'un 1999 yılında 137 milyar dolar olan toplam piyasa değeri şimdi 28 milyar dolar düzeyinde.
Dünya oto pazarının % 43'ünü kontrol eden dördü Japon biri Koreli beş Asya firmasının toplam piyasa değeri, dünyadaki başlıca oto firmalarının toplam piyasa değerinin % 73'ünü oluşturuyor bugün. Bu firmalar büyük karlar açıklarken rekor zararlar açıklayan GM'nin, hayatiyetini sürdürmek için iflas masasına oturması olasılığı hiç de az değil. Ford da aynı duruma düşmemek için yoğun çaba harcıyor.
Bir zamanlar ABD oto pazarının % 80'ini kontrol eden GM ve Ford'un Amerika'daki toplam pazar payı geçen yıl %45'e kadar düştü. Tekrar karlı duruma gelebilmek için 2000 yılından bu yana 80 bin çalışanının işine son veren GM ve Ford, önümüzdeki dört yıl içinde 60 bin kişiyi daha işten çıkartmayı planlıyor.
GM ve Ford'un yeniden yapılanma sürecinde Amerika'da 26 tesisi kapatması söz konusu. İşini koruyabilenler ise ücret indirimlerine razı olmak ve emeklilik haklarının önemli bölümünü kaybetmek durumunda.

Yan sanayi ve Çin
ABD oto sanayine girdi, üreten yan sanayi firmaları da zorluklarla karşı karşıya. İflas noktasına gelen Delphi'den sonra Visteon ve Dura adlı önemli yan sanayi firmaları da 20 dolayında tesisi kapatma kararı vermiş durumda.
Dünya imalat sanayinin yeni yıldızı Çin ise otomotivde de kendini göstermeye başladı ve geçen yıl 172,800 otomobil ihraç eden Çin'in oto ihracatı ilk kez ithalatını geçti. Ancak bu daha başlangıç.
On yıl içinde otomotiv sanayinde de iddialı hale gelmeye kararlı olan Çin'in, Daimler - Chrysler ile BMW'nin ortaklaşa sahip olduğu Brezilya'daki motor fabrikasını söküp olduğu gibi Çin'e taşımak istediği belirtiliyor.
Gelişmiş teknolojiyle üretilen Tritec motorunun fabrikasını Çin'e taşıyarak yeni bir atılım yapmak isteyen Lifan Grubu, bu iddialı girişim için devletin desteğini de arkasına almış durumda.
Otomotivde gelecek aslanın ağzında, bilelim ki hiç şakası yok bu işin.

oulagay@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
İstiklal Marşı ve ırkçılık
Gazeteci Hırant Dink, Akdeniz Üniversitesi'nd...
Çetin ALTAN
Çınar ağacının vasiyeti
Emirgân'da yağmur yağıyordu. Zıplayarak düşen...
Yasemin CONGAR
ABD'nin gözünde Hamas ziyareti
Washington'a göre Türkiye'nin Hamas'ın siyasi...
Can Dündar
Aşk ve Gurur
Kimin kullandığını görmediğiniz bir aracı ku...
Semih İDİZ
Diplomatik ve güvenlik bedeli olan bir ziyaret
Hamas'ın Ankara ziyareti gerçekleşirken TESEV...
Metin MÜNİR
Bakkal mı, hipermarket mi seversiniz?
Sokağa çıkıp önüme gelene "Bakkallardan mı, h...
Faik ÖZTRAK
Yoksulluk ve tarımda eski oyuna dönüş
Geçen hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ...
Hasan PULUR
Başbakan öyle demiş ama, oysa...
BAŞBAKAN'IN "argo"suna takıldık, 45'lik eski ...
Tuba AKYOL
Kuru çay üzerinde köprü mü olur?
Artık nasıl ezberlemiş, kaç sınav kâğıdına ya...
Yaman TÖRÜNER
Yatırımda mega eğilimler
Dr. Bob Froehlich'in Yatırımın Mega Eğilimler...
Osman ULAGAY
Ford ve GM için sonun başlangıcı mı?
Türkiye'de son yılların flaş sektörü olarak d...
Güngör URAS
Çiftçinin sorununu kimse anlayamıyor
Çiftçilerimiz sorunlarını anlatmaya başladığı...

© 2006 Milliyet