Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 23 Şubat 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Meşal: Türkiye'den dersler çıkarıyoruz

Hamas lideri Meşal, "Türkiye'nin tecrübelerinden, bütün İslam ülkeleri yararlanıyor. Biz de Türkiye'nin devlet yönetimi ile kültürel ve ekonomik gelişim tecrübesinden yararlanırız" dedi

TAHRAN AA


Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "Türkiye'nin tecrübelerinden bütün İslam ve Arap ülkelerinin yararlandığını, kendilerinin de Türkiye'nin devlet yönetimiyle kültürel ve ekonomik gelişim tecrübesinden yararlanacaklarını" söyledi.
İranlı yetkililerle görüşmeler yapmak için Tahran'da bulunan Halid Meşal, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin, "Siz, Türk yetkililerle görüşmelerinizde, Türkiye demokrasisini kabul ettiğinize ilişkin bir açıklama yaptınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

'Demokrasi demedim'
"Ben Türkiye'de, Filistin'de kurulacak yeni hükümetin Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanacağını söyledim, 'Türkiye'de hâkim olan demokrasiden yararlanacağız' demedim. Türkiye'nin tecrübelerinden, bütün İslam ve Arap ülkeleri yararlanıyor. Biz de Türkiye'nin devlet yönetimi ile kültürel ve ekonomik gelişim tecrübesinden yararlanacağız. Ama şunu söylemeliyim ki, her ülke demokrasiden kendi kültürel koşulları ve milletinin özellikleri doğrultusunda yararlanır."
Meşal ayrıca, bütün Arap ve İslam ülkelerinden Filistin halkının yanında olmalarını istedi. Meşal, ABD'nin yardımlarını durdurması karşısında bütün İslam ve Arap ülkelerinin Filistin'e yaptıkları yardımı sürdüreceklerini belirtti.
Kurulacak yeni hükümetin daha önce yapılan bütün anlaşmaları inceleyeceğini belirten Meşal, "Yeni hükümet, Filistin halkının çıkarlarıyla çelişkili olan anlaşmaları kabul etmeyecek" şeklinde konuştu. İran UYGK Genel Sekreteri Ali Laricani de, "Hamas, halk tarafından seçilen çok asil bir akımdır. ABD zulmüne karşı durabilmeleri için kurulacak Filistin hükümetine kesinlikle mali yardım yapacağız" diye konuştu.

Arap Birliği: İsrail'i tanıyın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Hamas'a İsrail'i tanıması çağrısında bulundu. Musa, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, bağımsız İsrail ve Filistin devletlerini öngören ve 2002 yılında ortaya atılan Arap barış formülünü hatırlatarak, Arap girişiminin barış sürecini tanıma konusunda Hamas için uygun bir zemin olduğunu söyledi. Arap liderleri, 2002'de, İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi karşılığında ilişkileri normalleştirmeyi öngören inisiyatif başlatmıştı. İsrail öneriyi reddetmişti.

Bakan Gül: Hamas iktidarda değişir

SALİHA ÇOLAK Ankara

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Hamas'a doğru mesajları verdiklerini belirterek, "Meşal görüşmeden sonra açıklamasında 4 kez 'barış' kelimesini kullandı. Bunlar bile gelişmedir" dedi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gül, "Bu sorunu görmezden gelemezdik. Hamas'ı biz çağırmayacaktık da kim çağıracaktı" diyerek, ziyaretin günübirlik gelişmediğini söyledi. Gül, Hamas'ın iktidar sorumluluğu ile farklı düşünmesinin beklendiğini de vurguladı.

Bush: Hamas'a yardım yok

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Bush, Hamas'a, İsrail'in var olma hakkını tanıyana kadar yardım yapılmaması gerektiğini söyledi. Bush, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hamas, İsrail'in var olma hakkını tanımadığı sürece, bir barış ortağımız olmadığı görüşündeyim. Bu yüzden, maddi yardım yapmamamız gerekir" diye konuştu. Filistin seçimlerinin önemli olduğunu düşündüğünü belirten Bush, "Ancak Filistinlilerin kendilerini ifade etmiş olması, bizim onların seçtiği partinin doğasını kabul etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmez" dedi.

Meşal Türkiye'ye iki kez gelmiş

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Meşal'in iki kez daha Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı. 16 Şubat'ta Abdullah Gül'le bir araya gelen Meşal'in Türkiye'ye yabancı olmadığını söylediği anlaşıldı. AKP yöneticileri tarafından, "Türkiye'ye hoş geldiniz" diye karşılanan Meşal'in, "Ülkemizi nasıl buldunuz, izlenimleriniz neler?" sorusuna, "Ben iki kez daha Türkiye'ye gelmiştim. Türkiye'yi daha önceden biliyordum" yanıtını verdiği öğrenildi. Meşal'in bu sözlerinin AKP heyetinde şaşkınlık yarattığı belirtildi.




SİYASET
Meşal: Türkiye'den dersler çıkarıyoruz
Gül'den ağır suçlama
Amasya'yı karıştıran iddia
Peşmergeden 7 PKK'lıya ceza
AB'ye dürüstlük çağrısı
Ankara krizde arabulucu olacak
Almanya'da Talat Paşa gerilimi
Sezer geçti, mafya hesaplaştı
Ürdün Kraliçesi Raina İstanbul'da
Emine Erdoğan Meryem Ana'da
SHP: Baraj yüzde 5'e insin






Taha AKYOL
Dış politikada kimlik yırtılması
HAMAS lideri Meşal'in gelmesinin doğru olduğu...
Fikret BİLA
Aygün'e ihtiharı teşvik suçlaması
İki polisin intihar etmesiyle Türkiye gündemi...
Hasan CEMAL
Kafalar karışık!
Şiddet ve terörü politika aracı olarak benims...
Güneri CIVAOĞLU
Rum oyunu
Bela "geliyorum demez, gelir" sözü bir yana g...
Derya SAZAK
Sauna çetesi
Küre operasyonuyla, 'Sauna çetesi' de 'Susurl...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2006 Milliyet