Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 24 Şubat 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Irak'ta en büyük facia


IRAK'ta mezhep savaşını tetiklemek için, hiçbir şey "12 İmam"dan birinin türbesine saldırmak kadar etkili olamazdı; İmam Hasan Askeri'nin türbesinin bombalanmasıyla bu felaket tetiklendi!
Şiilere yaklaşık üç yıldır yapılmakta olan saldırılara birkaç örnek:
Ağustos 2003, Ayetullah Muhammed Bakır El Hekim ve yanındaki 83 Şiinin öldürülmesi!
Mart 2004, Kerbela ve Bağdat'ta 181 Şiinin öldürülmesi!
Ağustos 2004, Necef'te Şii camiine havan toplarıyla saldırı, 35 ölü!
Aralık 2004, yine Necef ve Kerbela'da cenaze töreninde bomba, 60 ölü!
Şubat 2005, 'aşure katliamı', aşure gününde İmam Hüseyin'in matemi için camide toplanan Şiilere bomba, 100'den fazla ölü!
Mart 2005, Musul'da Şiilerin düğün ve cenaze törenlerine saldırı, toplam 150 ölü!
Zaten derin bir matem felsefesine sahip olan Şiiler, Büyük Ayetullah Sistani'nin itidal çağrısına da uyarak, acılarını içlerine gömmüş, misilleme yapmamışlardı.
Ama "12 İmam"dan Hasan Askeri türbesinin bombalanması, sabırları taşırdı!

El Kaide'nin planı!
El Kaide'nin Irak 'führer'i terörist Zerkavi, Mayıs 2003'te açıkça söylemişti:
"Mezhep savaşı çıkararak Amerika'yı Irak'ta boğmak!"
Yapılan, budur işte!
Şii itikadına göre, Hz. Peygamber'den sonra tek ruhani ve dünyevi 'velayet' (otorite) İmam Ali ile onun soyundan gelen 11 imama aittir; toplam "12 İmam".
Bunların 11'incisi Hasan Askeri idi; 12'ncisi 'Mehdi' olacaktı. Halk arasındaki bu itikattan korkan zalim Emeviler, İmam Hasan Askeri öldüğünde, eşinin hamile olup olmadığını bile kontrol ettirmişlerdi!
Halbuki, Hasan Askeri'nin oğlu zaten doğmuştu, adı Mehdi idi, 'saklanmış'tı! O zaman 5 yaşındaydı ama bir gün 'gelecek'ti; hâlâ beklenen "Mehdi" odur!
12 İmam'ın ruhaniyetini bugün ayetullahlar temsil eder. "Mehdi" gelene kadar bütün iktidarlar gasıptır!
Şiilik böylece çok derin mazlumiyet ve muhalefet duygularıyla yoğruldu. Hasan Askeri türbesinin bombalanması, bu bin iki yüz yıllık itikada ve köklü duyguya sahip Şiileri elbette ayağa kaldırdı!
Ayetullah Sistani gibi bilge bir şahsiyet bile "protesto gösterileri" çağrısında bulundu. Radikal Mukteda El Sadr ise "intikam" çağrısı yaptı!
Bu satırlar yazılırken öldürülen Sünni imam sayısı 15'e, yakılıp yıkılan Sünni cami sayısı 100'e yaklaşıyordu! Sünni din adamları ise yayımladıkları bildiride Ayetullah Sistani'yi eleştiriyorlardı!

Ufukta kan var!
Halbuki, mesela 'Aşure katliamı' olduğunda Sünni Ulema Birliği Başkanı Şeyh Dr. Hâris el Zari, ulemadan Şeyh Yunus Yahya gibi isimler "Masum Şii kardeşlerimiz" diye başlayan bildirilerle terörist saldırıları kınamışlardı.
Şimdi ise Sistani'yi suçluyorlar!
Demek ki, mezhepler arası gerilim çok tırmanmış!
Bunda Saddam'ın Şiileri ezmiş olması, Irak'ın yeni kurumlarını ve güvenlik güçlerini kurarken Amerikalıların Şiilere daha fazla güvenip yer vermesi, sonra bundan çark ederek denge arayışına girmelerinin Şiilerde yarattığı tedirginlik, Sünnilerin siyasi sürece bir türlü iştirak ettirilememesi, devlet kurumlarından dışlanması gibi siyasi faktörlerin rolü çok büyüktür.
Maalesef Irak'ın yakın geleceğinde daha çok kan görünüyor! Şii İran'la, Sünni Haşimilerin yönettiği Ürdün'ü bile içine alabilecek korkunç gelişmeler olabilir diye çok endişeliyim.

t.akyol@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Irak'ta en büyük facia
IRAK'ta mezhep savaşını tetiklemek için, hiçb...
Çetin ALTAN
Çalkalama ve çalkalanma...
Saat akşam 19 sularında otobüs duraklarında, ...
Melih AŞIK
Hamas skandalı...
Avrupa Birliği ülkeleri geçen yıl 29 Kasım'd...
Fikret BİLA
Baykal: Gül kendi kusurunu basına yüklemesin
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Hamas ziyar...
Hasan CEMAL
Çanlar ne için çalıyor?
Irak'ın Samarra kentinde Şiilerin en kutsal y...
Güneri CIVAOĞLU
Gizli servisler (!)
Hamas fırtınası, bu kez de Abdullah Gül eksen...
Abbas GÜÇLÜ
Ah bu gençler ve Mumcu
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, önceki gece, ...
Hurşit GÜNEŞ
Başbakan'ın son affı
İki gün önce Başbakan Erdoğan sosyal güvenlik...
Sami KOHEN
Demokrasi ikilemi...
ABD'nin Hamas liderlerinden Halid Meşal'in An...
Metin MÜNİR
Erdemir: Hem ağlarım, hem alırım
Erdemir'i özelleştirmeden satın almak Ordu Ya...
Faik ÖZTRAK
Merkezi yönetim borcu ve saydamlık
Hazine Müsteşarlığı ocak ayına ait borç stoku...
Hasan PULUR
Gübre atmak yumurta ayırmak...
"MÜNAFIKLAR"la baş etmek mümkün değil, hele b...
Derya SAZAK
Kırmızı imtiyaz
Onuncu Yıl Marşı'ndan: "İmtiyazsız, sınıfsız,...
Meral TAMER
Ürdün'ün profesyonel Kraliçesi
Ürdün Kraliçesi Rania El Abdullah'ı Davos'tak...
Ece TEMELKURAN
El ele, baş başa
"Baş başaydılar" diyor televizyon. "Romantik ...
Güngör URAS
Kart kullanan 24 milyon, aftan yararlananlar 184 bin kişi
Kredi kartı affından kaç kişi yararlanacak? B...
M. Ali BİRAND
Bu raporu iyi okumak gerek
Kaçıncı "Güneydoğu raporu" olduğunu bilmiyoru...

© 2006 Milliyet