Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 24 Şubat 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten

Bu raporu iyi okumak gerek


Kaçıncı "Güneydoğu raporu" olduğunu bilmiyorum, ancak TOBB'un son yayınladığı çalışma çok önemli. İçinde, şimdiye kadar hiç duyulmamış, hiç kimsenin aklına gelmemiş fikirler yok. Hatta daha önceki TOBB raporlarını inceledim, farklı şekilde aynı konulara değinilmiş.
Bu defaki raporun önemi, Güneydoğu'yu zamanlı şekilde bize tekrar hatırlatması, Mart ayındaki Nevruz "şenlikleri" veya "olayları" öncesinde dikkatimizi çekmesinden kaynaklanıyor.
Hiç ayrıntılarına girmeyeceğim. Raporda gördüğüm, hani "biz söylemiş olalım" şeklindeki bazı önerileri de görmezden gelip, en ciddi olanlarını seçtim. Bunları lütfen not edin ve sahip çıkın:

- GAP'I TAMAMLAYIN:
GAP projesinin eksik kalan bölümleri hızla tamamlanmalı, sulama kanalları kısa sürede bitirilmeli ve Siverek-Hilvan ilçeleri de kapsam içine alınmalı.

- TARIM VE HAYVANCILIK:
Bölgenin en büyük gelir kaynağı olan Tarım ve Hayvancılığa destek verilmeli. Mayınlı arazilerin temizlenip tarıma açılmasından, destekleme prim kapsamının genişletilmesine kadar bir dizi önlem hemen devreye sokulmalı.

- ENERJİ:
Vergi yükü nedeniyle artan kaçak akaryakıt önlenmeli, mevcut enerji hatları yenilenmeli, doğalgaz bölgeye getirilmeli, Batman rafinerisinin kapasitesi arttırılmalı. Sınır ticareti ve yeni kapıların açılması şart.
TOBB'un mesajı açık: Bunu yapalım ki, insanlar iş bulsunlar, para kazansınlar, mutlu olsunlar. PKK'ya gideceklerine normal bir hayat sürsünler.
Bu önlemler, bölgeyi ayağa kaldırmaya yetecek.
Ankara'nın sıkıntısı, kaynak. Ancak "para yok" diye oturup seyredersek, sonunda hepimiz kaybedeceğiz.

* * *

DAHA ÇOK RUM GEMİSİ GELECEK
Çarşamba günkü olayı ciddiye almalıyız.
Bir Rum gemisinin Mersin limanına girmek istemesi, beklenen bir kampanyanın fiilen başladığını gösteriyor. Yapmak istedikleri de çok açık:
Türk limanlarına gemiler yollanacak... Türkiye, resmen tanımadığı Rum yönetimine kayıtlı gemiyi kabul etmeyecek. Rum yönetimi, hemen Avrupa Birliğine başvuracak ve Türkiye'nin tam üye olmuş bir ülke gemisini engellediğini bildirecek. Karşılığında da, Türkiye'nin verdiği sözü tutup Gümrük Birliğine uyup limanlarını açmasını veya müzakerelerin durdurulmasını isteyecek.
Kızmayalım, abartmayalım. Rumlar, ellerine geçen bir olanaktan yararlanmaya çalışıyor. Aynı fırsat bizim elimize geçse, bizde aynını yapardık.
Ancak hazırlıklı olmakta yarar var.
Önümüzdeki dönemde daha fazla gemi yollayacaklar. Önemli olan, Ankara'nın ne yapacağı. Savunmada mı kalacağız, yoksa AB'yi yanımıza çekebilmek için, başka kozlarımızı mı kullaacağız?
Rum baskısını bertaraf edebilmenin tek yolu, maçı kendi sahamıza çekmektir. Başka alanlarda adımlar atmak, bekleyen reformları yapmak ve AB'ye farklı bir mesaj yollamak.
Özetle, Türkiye hareketlenirse Rumlar etkili olamazlar.

* * *

MÜTHİŞ BİR MAÇ SEYRETTİK...
Şampiyonlar Kupasının, Çarşamba akşamki Chelsea-Barcelona maçını izlediniz mi?
Aman Allahım, neydi o mücadele...
Sahada gördüğümüz futbolcuların en ucuzu milyonlarca dolar değerinde. Hele bir Makakele, Ronaldinho, Messi veya Eto'nun attıkları her adım para.
Nasıl koştuklarını, maça nalı asıldıklarını görmüşsünüzdür. Aldıkları paranın karşılığını öylesine veriyorlar ki, insanı büyülüyorlar.
10 kişi kalmış bir Chelsea'nin müthiş savunması gözleri kamaştırdı. Barcelona'nın 1-0 mağlup duruma düştükten sonra maça asılması ve sergilediği futbol müthişti.
Maç bittikten sonra, Star TV'de Serhat Ulueren'in programı başlayınca, nasıl farklı dünyalarda yaşadığımızı anlayıverdik. Adamlar nerede, bizler neredeyiz. Bizim futbolumuzun sorunları, sahada oynanan oyun ve kulüplerimizin yönetim şekline bakınca, insan attan düşmüşe dönüyor. Adeta soğuk bir duş gibi geldi.
Futbolcularımız küçük düşünüyor. Yöneticilerimiz küçük düşünüyor. Ne büyük futbol oynayabiliyor, ne de büyük düşünebiliyoruz.
Yazık...

(Bu yazı, Posta Gazetesinde ve aynı gün Hürriyet Gazetesinin tüm dış yayınlarında, Hürriyet internet sitesinde (www.hurriyetim.com.tr) Milliyet internet sitesinde (www.milliyet.com.tr) ve Daily News ekibi tarafından tercüme edildikten sonra hem ana gazetede, hem de Daily News internet sitesinde (www.turkishdailynews.com) yayınlanmaktadır. )

mabirand@e-kolay.net








Taha AKYOL
Irak'ta en büyük facia
IRAK'ta mezhep savaşını tetiklemek için, hiçb...
Çetin ALTAN
Çalkalama ve çalkalanma...
Saat akşam 19 sularında otobüs duraklarında, ...
Melih AŞIK
Hamas skandalı...
Avrupa Birliği ülkeleri geçen yıl 29 Kasım'd...
Fikret BİLA
Baykal: Gül kendi kusurunu basına yüklemesin
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Hamas ziyar...
Hasan CEMAL
Çanlar ne için çalıyor?
Irak'ın Samarra kentinde Şiilerin en kutsal y...
Güneri CIVAOĞLU
Gizli servisler (!)
Hamas fırtınası, bu kez de Abdullah Gül eksen...
Abbas GÜÇLÜ
Ah bu gençler ve Mumcu
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, önceki gece, ...
Hurşit GÜNEŞ
Başbakan'ın son affı
İki gün önce Başbakan Erdoğan sosyal güvenlik...
Sami KOHEN
Demokrasi ikilemi...
ABD'nin Hamas liderlerinden Halid Meşal'in An...
Metin MÜNİR
Erdemir: Hem ağlarım, hem alırım
Erdemir'i özelleştirmeden satın almak Ordu Ya...
Faik ÖZTRAK
Merkezi yönetim borcu ve saydamlık
Hazine Müsteşarlığı ocak ayına ait borç stoku...
Hasan PULUR
Gübre atmak yumurta ayırmak...
"MÜNAFIKLAR"la baş etmek mümkün değil, hele b...
Derya SAZAK
Kırmızı imtiyaz
Onuncu Yıl Marşı'ndan: "İmtiyazsız, sınıfsız,...
Meral TAMER
Ürdün'ün profesyonel Kraliçesi
Ürdün Kraliçesi Rania El Abdullah'ı Davos'tak...
Ece TEMELKURAN
El ele, baş başa
"Baş başaydılar" diyor televizyon. "Romantik ...
Güngör URAS
Kart kullanan 24 milyon, aftan yararlananlar 184 bin kişi
Kredi kartı affından kaç kişi yararlanacak? B...
M. Ali BİRAND
Bu raporu iyi okumak gerek
Kaçıncı "Güneydoğu raporu" olduğunu bilmiyoru...

© 2006 Milliyet