Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 26 Şubat 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Nazik konu lasik!

Doktor Sinan Göker'den öğrendiklerime mizahi dokunuşlardan oluşturduğum gözün gizlisi olmamalı testusuna buyur ola bu hafta



Son günlerin popüler konusu göz kusurları! Artık pek çok kişi gözlüklerinden kurtulma hevesinde. Kişilerin yaşam kalitesini artırmak için göz kusurlarını giderme ameliyatları son 10 yılda büyük artış gösterdi. Peki, bu furya içinde işler her zaman doğru yapılıyor mu? Bunu anlamak için doktora gittiğinizde sorular sormalısınız bence. İlk başta dikkat edeceğiniz şey, doktorunuz size zaman vermeye ve gözünüzle ilgili diyalog kurmaya hazır mı? Örneğin en popüler konumuz lasik! ABD'de son altı ayda yapılan lasik ameliyatlarında hastaların yüzde 56'sı "6 / 6" görme yeteneği kazanmış. 6 / 6 demek, altı metre uzaklıktan harf tablosunun en alt sırasını net görebiliyorsunuz demek. Yüzde 93'ü ise "6 / 12" yani alttan ikinci sırayı net okuyabiliyorlarmış. Şimdi Türkiye'de muayeneye gittiğiniz göz doktoruna sorun bakalım, onun hastalarındaki gözlüksüz görme başarısı ne ölçüde? Yine sorun doktorunuza, ekibinden biri veya kendisi lasik ameliyatı geçirmiş mi? Yoksa doktor hâlâ miyop gözlüklerini mi takıyor? Kullanıyorsa niçin? Gittiğiniz doktor bütün sorularınızı yanıtlayabilmeli. Bütün hastalar ameliyat öncesinde nasıl test edileceklerini öğrenmeli. Test sonuçlarını doktoruyla konuşabilmeli. Bir başka doktorun görüşünü alabilmeli. Sorun bakalım ameliyatlardan birini izlemeniz mümkün mü? Ameliyatınızdan sonra sizle kim muhatap olacak? Nazik konumuz lasik teknolojisini ve monovizyon yöntemini Türkiye'ye ilk getiren Dr. Sinan Göker'le konuştum. Bu yöntemler nedir, katarakt nedir, presbiyopi nedir? Ondan öğrendiklerime mizahi dokunuşlardan oluşturduğum gözün gizlisi olmamalı testusuna buyur ola bu kez de...


1- Yetişkin bir insanın gözü pinpon topunun kaçta kaçı büyüklüğündedir? Not: Gözünüzü lütfen ovuşturmayın.
a. Aynı
b. Üçte biri
c. Üçte ikisi
d. Yarısı

2- Bir nesneden kaynaklanan ışık göz bebeğinden girip retinaya yani gözün arkasında bulunan "ağ tabaka"ya düştüğünde nesnenin görünüşü aslına göre nasıl durmaktadır? Not: Retina görsel uyarıyı elektriksel uyarıya dönüştürerek beyne gönderir.
a. Sol sağda
b. Sağ solda
c. Baş yukarı
d. Baş aşağı

3- Gözümüzü ne kadar tanıyoruz? Retina üzerinde görüntünün netleştiği en hassas yer neresi?
a. Mihenk
b. Makta
c. Sarı nokta (maküla)
d. Kara delik

4- Toplumda en çok görülen kırma kusuru aşağıdakilerden hangisi?
a. Uzak görüş (hipermetropi)
b. Yakın görüş (miyopi)
c. Çarpık görüş (astigmatizm)
d. Şaşı görüş (strabizm)

5- Dünyada insanların yüzde 35'inde miyopi, yüzde 15'inde hipermetropi, yüzde 15'inde astigmatizm bulunduğu tahmin edilmekte. Bu insanların yüzde kaçı gözlük ve kontakt lens kullanımından memnun değilmiş?
a. Hemen hepsi
b. Yüzde 70'i
c. Yarısı
d. Yüzde 35'i

6- Yakındaki cisimleri görmek için gözümüz odaklama gücünü artırmak zorunda. Bu amaçla göz merceğimiz biçimini değiştirir. Bunun adı akomodasyon, Türkçesi uyum. İnsandaki göz merceği (lens) zamanla sertleşerek bu yeteneğini kaybeder ve 40 yaşında yakın görme sorunları ve okuma zorluğu başlar. Gözün yakına uyum yapma yeteneğindeki bu fizyolojik azalmaya ne denir?
a. Prestij kaybı
b. Paralaks hatası
c. Pertavsızlık
d. Presbiyopi

7- 40 yaşın üzerindeki presbiyopik kişileri gözlük bağımlılığından kurtarmaya yönelik bir yöntem var. Bir gözün uzağı diğerinin yakını görmesi şeklinde düzeltme işlemine ne deniyor?
a. Bi sağ bi sol kroşe
b. Televole
c. İllüzyon
d. Monovizyon

8- Halk arasında göze "perde" inmesi olarak bilinen katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi. Bu durum görme keskinliğinin giderek azalmasına yol açar. Günümüzde katarakt ameliyatı, halk arasında yanlış olarak ''lazerle dikişsiz katarakt ameliyatı'' olarak biliniyor. Katarakt ameliyatının lazerle alakası yok. Peki, katarakt ameliyatı hangi teknikle yapılmakta?
a. FAKO
b. İKKE
c. EKKE
d. PEKKE

9- Refraktif cerrahi, korneayı farklı şekillerde keserek veya kazıyarak miyopi ve astigmatizmi ortadan kaldırıp gözlük ve kontak lens kullanma ihtiyacına son verilmesi ameliyatı. İlk kez 60- 70 yıl önce II. Dünya Savaşı sırasında Japon doktor Tsutomu Sato tarafından denenmiş ve pek başarılı olunamamış. Amaç neymiş?
a. Modernleşen Japonya'da çekik gözleri yuvarlak hale getirmek
b. Pilotların düşmanı daha iyi ve gözlüksüz görmelerini sağlamak
c. Amaç yoktu, binlerce ameliyat sırasında Sato yöntemi tesadüfen bulmuştu.
d. Hiçbiri

10- Göz cerrahisi müthiş bir hızla gelişti. Türkiye'ye 14 yıl önce Dr. Sinan Göker tarafından getirilen lasik adlı lazerli yöntemle 10 binlerce kişi gözlük kullanmadan iyi bir görme düzeyine kavuştu. Peki, lazerle göz kusurlarını giderme ameliyatına halk arasında hangi ad veriliyor?
a. Karizmayı çizdirme
b. Göz çizdirme
c. Hafif dokunuş
d. Ağır ezgi

11- Bugün en geçerli ve kendini kanıtlamış yöntem aşağıdakilerden hangisiymiş?
a. Ekzimer lazer cihazıyla lasik
b. Elmas bıçakla keserek
c. Radyo dalgalarının ısı etkisiyle yakarak
d. Hepsi


Yanıtlar: 1) c, 2) d, 3) c, 4) b, 5) b, 6) d, 7) d, 8) a, 9) b, 10) b, 11) a.





PAZAR
Siyasetçilerdeki futbol merakı
Yarım asırlık anılar
"Her kıtadaki en yüksek zirveye çıkacağım"
"Trajediyle komedinin iç içe olduğunu gördüm"
Afganistan'daki ilk klasik müzik konserini Şişli Senfoni verecek
Masalsı rock şarkıları
"Yanlış bilgiler ilişkileri zora sokuyor"
Çok kültürlü pop
Bir film platosu:
Cumalıkızık

Radyonun kısa tarihinden notlar
Nazik konu lasik!
Bir işadamının evrak-ı metrukesi
Balık ve ünlüleri
Mezzaluna'da ne eksik?
"Tütün çağı"nın yeni tartışması
Atina günlüğü
Adı gibi olmayan hastalık: Şeker
Şans yanar döner, bir gün size de güler
Şarapta tekelcilik son bulmalı





Ahmet Turhan Altıner
Can Dündar
R. Hakan Kırkoğlu
Vedat Mılor
Nevsal Elevli
İlber Ortaylı
Taylan Kümeli
Tuba Akyol
Mehmet Yalçın

© 2006 Milliyet