Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 27 Şubat 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Merkez Bankası'na faiz baskısı

YELDA ATAÇ Ankara

Faiz oranlarını düşürmediği için AKP iktidarına sık sık hedef olan Merkez Bankası (MB) üzerinde, Kredi Kartları Yasası ile yeni bir baskı unsuru daha ortaya çıktı. Kredi kartlarında uygulanacak akdi faizin azami tutarını 3 ayda bir açıklayacak olan MB, bu nedenle de izlemeye alınacak.
Sanayi Bakanlığı Tüketiciyi ve Rekabeti Koruma Genel Müdürü Özcan Pektaş, yasada yapılan değişikliklerden memnun kaldıklarını belirtti.
Pektaş, "Bakalım Merkez bankası neler yapacak? Düşecek mi, düşmeyecek mi? zaman içinde takip edeceğiz" dedi.
Tasarıda daha önce bulunan, bankaların son iki ayda uyguladığı kredi kartı faizinin ağırlık ortalamasının yüzde 25 fazlasına kadar akdi faiz uygulama düzenlemesine karşı çıkan Pektaş, faizin MB tarafından belirlenecek olmasının yerinde olduğunu kaydetti.

Yasal boşluk
Yasanın tüketici lehine düzeltildiğini ifade eden Pektaş, yasaya sadece borçların yeniden yapılandırılması açısından bakmamak gerektiğini söyledi. Kredi kartları ile ilgili yasal boşluğun ortadan kalkmasının önemine işaret eden Pektaş, dört ay ödeme yapmayanların kartlarının iptalinin yerinde bir düzenleme olduğunu vurgulayarak, "Tüketici ister istemez ayağını yorganına göre uzatacak. Sistem kendi içinde kendini regüle edecek" dedi.
Yeni kart yasasıyla bankacılık sektörünün kendisine çeki düzen vereceğini söyleyen Pektaş, en az ödeme tutarının ilk altı aydan sonra yüzde 20 olması konusunda, "Tüketicinin geleceğini ipotek altına almasının önüne geçilecek. Harcamayı zamana yayamayacak" dedi.

İmza uyarısı
Yeni yasa döneminde, kredi kartı arkasındaki imza ile alım yapıldığına dair belgedeki imzanın kontrolünün büyük önem kazanacağının altını çizen Pektaş, tüketicilere kartlarının arkasına imzalarını atmaları çağrısını yaptı.
İşyerlerinin imzaların aynı olup olmadığını kontrol etmesi gerektiği uyarısını yapan Pektaş, "Aksi takdirde usulsüz kullanımdan işyeri sorumlu olacak" dedi.







EKONOMİ
Başbakan Erdoğan SSK'dan emekli oldu
Amerikalılara 8XL beden üreten Türk
'Limit sınırlaması yeni girişleri yavaşlatacak'
Merkez'in işi kolay değil
Unakıtan'ın kızı Vodafone için aracılık mı etti?
2.8 milyar dolarlık tv ihracatı
Merkez Bankası'na faiz baskısı
Altın Sayfaların Anadolu Kitabı dağıtılıyor
Petrol-İş'ten yeni bir Tüpraş incelemesi
EPDK'ya toplu biyodizel başvurusu
Aksu: 1.2 milyon kilogram kaçak şeker ele geçirildi






Güngör URAS
Konutun m2'si Siirt'te 300, İstanbul'da 3 bin dolar
Cuma günü Milliyet'te Toplu Konut İdaresi'nin...
Yaman TÖRÜNER
Merkez Bankası bilançosu altüst
Önceki hafta yaptığı 5 milyar dolarlık döviz ...


© 2006 Milliyet