Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 07 Mart 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
'Nereden Buldun'a alternatif arayışı

Maliye Bakanlığı vergi kaybının önüne geçebilmek amacıyla, yeni bir vergi güvenlik sistemi kurulması için harekete geçti. İlk amaç, gelir ve harcamanın kaynağının araştırılmasını sağlamak


Maliye Bakanlığı, vergi incelemelerinde mevzuat yetersizliği nedeniyle denetim elemanlarının 'gelir ya da harcamanın kaynağını' araştıramaması üzerine, yeni bir vergi güvenlik sistemi kurulması için harekete geçti.
Vergide otokontrole yönelik çeşitli müesseselerin kaldırılarak yerine 'Nereden Buldun'un getirilmesi, ancak daha sonra yerine yeni bir mekanizma konulmadan bunun da uygulama dışı bırakılması, vergi denetimlerinde sıkıntıya yol açtı.

Bakan Unakıtan istedi
Yeni düzenlemenin, denetimle ilgili kuruluşların, mevcut kanunlar kapsamında yapılan araştırmalarda mükellefe yönelik herhangi bir işlem yapamamasından kaynaklandığı bildirildi. Denetim birimleri, bu konudaki sıkıntılarını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a da iletti.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da bu görüşlere destek vermesinin ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Vergi Konseyi'nden 'Nereden buldun' uygulamasından farklı, Türkiye'nin şartlarına uyan yeni bir vergi güvenlik sistemi için çalışma yapmasını istedi.

Örnek Batılı ülkeler
Konsey de, yeni bir otokontrol sistemi için hemen çalışmaya başladı. İlk aşamada, Batılı ülkeler ile Doğu Avrupa ülkelerindeki vergi güvenlik sistemleri büyüteç altına alındı.
Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, vergi güvenlik sistemi çalışmasında 'Nereden Buldun'dan farklı ancak Türkiye'nin şartlarını da göz önünde tutan bir model arayışı içinde olduklarını söyledi.
Uysal, "Çeşitli modelleri araştırıyoruz. Bu şekilde vergi denetimleri daha etkin hale gelecek, vergi kayıp ve kaçağı ile daha iyi mücadele edilebilecek, kayıtlı ekonomiye geçiş de hızlanacak" dedi.

İşte alternatifler
Edinilen bilgilere göre Vergi Konseyi, yeni vergi güvenlik sistemi kapsamında şu alternatifler üzerinde araştırma yapıyor:
Kazanç karinesi: Kişinin geliri ile yaptığı harcamaların karşılaştırılmasına imkân verecek bu sistem ile gelirinin üzerinde harcaması olanlara, bu harcamanın kaynağı sorulabilecek.
Ön revizyon: Mükellefler beyanda bulunduğu sırada incelenebilecek. Veri Ambarı yardımıyla mükellefin durumu anında gözden geçirilebilecek.
Asgari hasılat: Bu sistemde her sektör için belirli bir asgari hasılat tutarı belirlenecek. Bu hasılatın altında beyanda bulunanlar haklı gerekçe sunamazsa incelemeye alınacak.
Ortalama kâr haddi: Türkiye'de daha önce uygulanan bu modelde her sektör için ortalama kâr haddi tespit edilecek. Bu haddin altında kalanlardan bu durumu izah etmeleri istenecek.





EKONOMİ
Derviş: YTL çok değerli müdahale edilmesi gerekir
Babacan: Gevşeme beklemeyin, taviz yok
'Nereden Buldun'a alternatif arayışı
Kredi değiştirmede bankaların uygulamaları farklı olabiliyor
Merkez için, 'Eriş' öne çıkıyor
'HSBC, Akbank'la ortaklık planlıyor'
Bakan Tüzmen: KDV indirimi tartışılıyor
Beki: Erdoğan 'Merkez yönetimi değişecek' ifadesini kullanmadı
'1.8 milyar dolar ciro hedefliyoruz'
Barakada üretime başladı şirketler grubu kurdu...
TÜSİAD: Faize sınırlama serbest piyasaya aykırı
MAN: Yatırıma devam!
Akaryakıt istasyonlarına 'turuncu bayrak' geliyor
Unakıtan, iddiaları internetten yanıtladı
Samsun'da gündem AKP'li başkana ihale yasağı
New York Borsası bugün halka açılıyor
Kamu ihalelerinde şikâyet zorlaşacak






Meral TAMER
Kafamı kızdırmayın, bıçaklarım!
Asistanım Özlem Ertem'in, Google'da tüm taram...
Güngör URAS
Derviş ortalığı (gene) karıştıracak
Kemal Derviş dün CNN Türk'te "Bugünkü tehlike...
Serpil YILMAZ
Toprak: Cezamızı çektik
Turizmcilerle gittiğimiz Sarıkamış'ın 5 yıldı...


© 2006 Milliyet