Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 09 Mart 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Çiçek: Açılan davanın Büyükanıt'la ilgisi yok


Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında inceleme başlattı. Çiçek, inceleme için iki müfettiş görevlendirdi.
Çiçek, inceleme onayını nasıl ve ne zaman verdi?
Adalet Bakanı, bu sorumuzu şöyle yanıtladı:
"Kamu davalarını, soruşturmayı yürüten savcı açar. İddianame de bize gelmez. Ancak, söz konusu iddianameyle ilgili haberler geçen hafta sonu gazetelerde yer aldı. Ben bu haberleri görünce, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'müze iddianamenin edinilmesi ve incelenmesi talimatı verdim. E-mail yoluyla iddianameyi edindik ve genel müdürlük hemen ön incelemeye başladı. Tabii soruşturma dosyasının tamamına sahip olmadığımız için iddianame üzerinden bir ön inceleme yapıldı."

Pazartesi günü
Çiçek, ön incelemeden sonra genel müdürlüğün inceleme yapılmasının uygun olacağı görüşüne vardığını belirterek, şu bilgiyi verdi:
"Ön inceleme sonunda incelemenin uygun oalcağı görüşüne varılmış. Bu bana iletildi. O gün ben gün boyu Bakanlar Kurulu toplantısındaydım. Toplantı akşam saatlerinde bitti, benim açıklamalarım oldu. Ondan sonra ön inceleme sonucunu değerlendirdim ve o gün inceleme için onay verdim. Ancak bunu açıklamam uygun olmazdı. Çünkü resmi olarak iddianameye vakıf olmak davanın açılmasıyla mümkün oluyor."
Çiçek'in açıklamalarından, iddianameyle ilgili ön incelemenin, Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiği pazartesi gününden önce, hafta sonu başladığı anlaşılıyor.
Pazartesi günü, Org. Özkök'ün, Erdoğan'ı ziyaret ettiği saatlerde, Hükümet Sözcüsü olarak açıklamalarını tamamlayan Çiçek'in inceleme için onay verdiği ortaya çıkıyor.

'İlk değil'
Çiçek, Sarıkaya hakkında inceleme kararı verilmesinin ilk örnek olmadığını da belirtiyor:
"Sanılmasın ki böyle bir inceleme kararı ilk kez veriliyor. Daha önce de yaptığımız bir uygulama. Örneğin sizin gazetenizde de bir başsavcımızla ilgili haberler yer almıştı, yine inceleme yapmıştık. Başka örnekleri var. Van Savcısı'na özgü bir durum değil."
Çiçek, inceleme kararı almak için özel bir başvuru veya şikâyet olmasının da gerekmediğini, basında yer alan haberlerin de "ihbar" olarak değerlendirildiğini anımsattı. Çiçek, düne kadar Genelkurmay'dan bu yönde bir başvuru gelmediğini de belirtti.

'Prosedürü ayrı'
Çiçek, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt'la ilgili olmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Kabul edilen iddianame üç şüpheliyle ilgilidir. İki astsubay ve PKK itirafçısı olduğu belirtilen kişiyle ilgilidir. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt'la ilgili değildir. Zaten savcının böyle bir yetkisi yok. Onun prosedürü ayrıdır. Savcı o kısmı ayırmış. Askeri yargı ayrı bir prosedür. Üç kişiyle ilgili olarak açılan dava yürüyecek. Bunun komutanla bir ilgisi yok."
Çiçek, iddianamenin iade edilmesiyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi:
"Ben Ceza Muhakemesi Kanunu'muzda böyle bir müessese olduğunu söyledim. Bu da iddianamelerin iyi hazırlanması için getirilmiş bir kurumdur. Her iddianameyle dava açılıyor ama bunun yüzde 48'i beraatle sonuçlanıyor. İade kurumu olursa bu kez savcılar daha iyi bir hazırlık soruşturması yaparlar. Hazırlık soruşturmalarının iyi yapılması mahkemelerdeki meşguliyeti de azaltır. Ben bunu söylemiştim."

fbila@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Pakistan, kara gün dostu
8 EKİM 2005 günü 7.6 şiddetindeki deprem, Pak...
Çetin ALTAN
Teleskop
Köyceğiz gecesinde, önce göklerde zikzaklı bi...
Melih AŞIK
Bir skandal daha...
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şe...
Fikret BİLA
Çiçek: Açılan davanın Büyükanıt'la ilgisi yok
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Şemdinli iddianame...
Hasan CEMAL
Arızi istikrar!
Bir gün sohbet sırasında, "Şark ile Garp aras...
Yılmaz ÇETİNER
Van yöresinin atan sigortaları!
İsmet Paşa'nın cumhurbaşkanlığı döneminde ve ...
Güneri CIVAOĞLU
Kriz yönetimi
Türkiye'de bazı kurumlarla çatışmak "tekin" d...
Can Dündar
Ya doğruysa?
3 hafta önce yargılanan Prof. Baskın Oran sa...
Hurşit GÜNEŞ
Cari işlemlerde sorun büyüyor
Dün akşam Merkez Bankası ocak ayına ait ödeme...
Doğan HEPER
'Arapsaçı' derler ya, öyle
Van Savcısı, Şemdinli iddianamesinde, Orgener...
Semih İDİZ
Sorun medyada değil, gerçeklerde
Medyaya saldırmak zorda kalan siyasetçilerimi...
Hasan PULUR
Gündemdeki üç isim...
NE oldu Kemal Unakıtan'a? Günlerdir gazeteler...
Derya SAZAK
Şemdinli davası
Dün yazı günüm değildi, 'Şemdinli iddianamesi...
Meral TAMER
Son kullanma tarihi olmayan kadınlar
Biri aktris.
Yaman TÖRÜNER
Aman dikkat
Merkez Bankası Başkanı değişiyor.
Güngör URAS
Derviş'in mesajı piyasayı etkiliyor
Kemal Derviş TV ekranından yerli ve yabancı y...
Serpil YILMAZ
Hoş geldiniz çiçekler!
Dün sabahın ilk mesaisini çiçekler yaptı. 8 M...
M. Ali BİRAND
"Türkiye ile müzakerelere yeşil ışık yakıldı"
Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik il...

© 2006 Milliyet