Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 09 Mart 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Şemdinli davası


Dün yazı günüm değildi, 'Şemdinli iddianamesi'yle ilgili gelişmeleri kaldığımız yerden yorumlamayı sürdürelim: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün turlarıyla, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı da hedef alan soruşturmayı 'derinleştirme' isteğinden ordunun duyduğu rahatsızlık Başbakan Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Sezer'e de iletildi.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamedeki ağır suçlamalara karşın davayı açtı. Şemdinli davası 4 Mayıs'ta görülmeye başlanacak. Adalet Bakanlığı, bir başmüfettiş görevlendirerek Savcı Sarıkaya hakkında inceleme başlattı.
Genelkurmay Başkanlığı da dün bir açıklama yaparak, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesinin, generallerin yargılanmasıyla ilişkisi bulunmadığını bildirdi. Açıklamada yer alan, 'Genelkurmay Başkanı iddiaları Adli Müşavirliği'ne inceleterek ve onların tekliflerini de dikkate alarak değerlendirir ve soruşturma açılıp açılmamasına karar verir.
Soruşturma sonucunda askeri savcı ya dava açar ya da kovuşturmaya yer olmadığını kabul eder' sözlerinden Büyükanıt Paşa hakkındaki suçlamaların, Van'daki davanın kapsamından çıkarılmasına yönelik bir hukuk yolu işletileceği anlaşılıyor.
Şu ana kadar savcılık Genelkurmay'a başvurmadığı için böyle bir girişim olması halinde Büyükanıt'la ilgili, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı yaptığı döneme ilişkin şikâyetler askeri savcılıkça incelendikten sonra dosya 'izin' için Özkök Paşa'nın önüne gidecek. Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin görüşü çerçevesinde Büyükanıt'la ilgili süreç netleşecek.
Günlerdir, iktidarla muhalefet arasında 'Silahlı Kuvvetler'e darbe-ordu ile hükümetin arasını açma' gibi ağır polemiklere yol açıp Büyükanıt açısından Genelkurmay Başkanlığı'na giden yolu kapatmaya dönük bulunan ve 'rejim' tartışması yaratan iddianamenin 'komutanlık' bölümünün davadan düştüğünü görebiliyoruz. Böylece Ankara'daki 'kriz'in siyasi riskleri soğutuluyor.
12 Eylül'den önce Genelkurmay Başkanı'nın çıktığı benzer bir tur, mutlaka kâğıda dökülür ve 'muhtıra' olarak tarihteki yerini alırdı. 28 Şubat'taki ordu-iktidar çatışmasının adı 'Postmodern darbe' diye konulmuştu. Neyse ki AB sürecinde epey yol aldık. Ve Özkök, 'demokrat' kimliğiyle Genelkurmay-hükümet ve Çankaya arasındaki 'mekik diplomasisi' yoluyla krizin en az hasarla atlatılmasına çalıştı. Gerilimi büyük ölçüde düşürdü.
Ancak, Şemdinli soruşturması 'askere uzandı' diye dava gündemden düşürülmemeli.
Olay aydınlatılmalıdır.

dsazak@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Pakistan, kara gün dostu
8 EKİM 2005 günü 7.6 şiddetindeki deprem, Pak...
Çetin ALTAN
Teleskop
Köyceğiz gecesinde, önce göklerde zikzaklı bi...
Melih AŞIK
Bir skandal daha...
Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın Şe...
Fikret BİLA
Çiçek: Açılan davanın Büyükanıt'la ilgisi yok
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Şemdinli iddianame...
Hasan CEMAL
Arızi istikrar!
Bir gün sohbet sırasında, "Şark ile Garp aras...
Yılmaz ÇETİNER
Van yöresinin atan sigortaları!
İsmet Paşa'nın cumhurbaşkanlığı döneminde ve ...
Güneri CIVAOĞLU
Kriz yönetimi
Türkiye'de bazı kurumlarla çatışmak "tekin" d...
Can Dündar
Ya doğruysa?
3 hafta önce yargılanan Prof. Baskın Oran sa...
Hurşit GÜNEŞ
Cari işlemlerde sorun büyüyor
Dün akşam Merkez Bankası ocak ayına ait ödeme...
Doğan HEPER
'Arapsaçı' derler ya, öyle
Van Savcısı, Şemdinli iddianamesinde, Orgener...
Semih İDİZ
Sorun medyada değil, gerçeklerde
Medyaya saldırmak zorda kalan siyasetçilerimi...
Hasan PULUR
Gündemdeki üç isim...
NE oldu Kemal Unakıtan'a? Günlerdir gazeteler...
Derya SAZAK
Şemdinli davası
Dün yazı günüm değildi, 'Şemdinli iddianamesi...
Meral TAMER
Son kullanma tarihi olmayan kadınlar
Biri aktris.
Yaman TÖRÜNER
Aman dikkat
Merkez Bankası Başkanı değişiyor.
Güngör URAS
Derviş'in mesajı piyasayı etkiliyor
Kemal Derviş TV ekranından yerli ve yabancı y...
Serpil YILMAZ
Hoş geldiniz çiçekler!
Dün sabahın ilk mesaisini çiçekler yaptı. 8 M...
M. Ali BİRAND
"Türkiye ile müzakerelere yeşil ışık yakıldı"
Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik il...

© 2006 Milliyet