|
Büyük gizemler
Michael Bradley'in birkaç ay önce yayımladığı Dünyanın En Büyük Hazineleri Rehberi (Guide to the World's Greatest Treasures) kitabına göre, dünyadaki en önemli 51 hazinenin 7'si Türkiye'de bulunuyor. Bunlar:
1- Atlantis,
2- Nuh'un gemisi,
3- Piri Reis haritası,
4- Gizli Zeugma hazinesi
5- Artemis tapınağı, İzmir (Efes)
6- Kral Karya'nın Mezarı, Halikarnas (Bodrum)
7- Truva hazinesi.
Atlantis hakkındaki bilgiler MÖ 370 yılında, Eski Yunan filozoflarından Platon tarafından kaleme alınmış. Platon'a bu konudaki bilgileri aktaran Solon, Mısırlı bir bilginin açıklamalarından bahsediyor.
Platon, yaklaşık 10.000 yıl önce sulara gömülmüş olan Atlantis'te Deniz Tanrısı Poseidon adına inşa edilmiş bir tapınak bulunduğunu ve ilk hükümdarının adının Atlas olduğunu anlatıyor.
Başkent Tantalis
Atlantis'in yeri konusunda çeşitli iddialar var ama bunlardan en çok üzerinde durulanı, Ege Denizi'nde Kıbrıs-Girit-Karadeniz üçgeninde yer aldığı. İngiliz arkeoloğu Peter James'e göre, Atlantis'in gerçek adı Tantalis ve başkenti de Manisa idi.
James, Platon'nun bahsettiği "Kral Tantalus"un bir anahtar sözcük olarak kabul edilmesi gerektiğini söylüyor. Atlantis ve eski medeniyetler hakkındaki bilgilerin, Mısır-Giza'daki Sfenks'in sağ pençesi içinde bulunan "Hall of records" odası kayıtlarındaki 32 tabletten 1941 yılında Edgar Cayce tarafından keşfedildiği, fakat buluntuların açıklanmadığı biliniyor.
Cayce, "uyuyan peygamber" olarak adlandırılıyor ve günümüzde de takipçileri var. Nuh'un gemisinin, tufandan sonra, civarda bulunan en yüksek dağ olan Ağrı Dağı'nda karaya oturduğu hep söylenir.
Gezgin Marco Polo, hatıratlarında, yıllarca karı hiç erimediği için tırmanılamadığını ama dağın o zamanki adının "Nuh'un Gemisi'nin Dağı" olduğunu söylüyor. 1876'da dağa tırmanan İngiliz diplomat James Bryce kalıntılara ulaştığını söyledi. 1905'te aynı yere giden George Hagopiyan da bu sözleri doğruladı.
1916'da Rus pilot Roskovitsky kalıntıların bir harp gemisi büyüklüğünde olduğunu, gördüğünü söylüyordu. 1949'da bir Amerikan savaş uçağı da bu bilgileri doğruladı.
Piri Reis'in haritası
1955'te Fransız kâşif Navara, kalıntının bulunduğu yerden aldığı tahta örneklerini incelediğinde, örneklerin 5000 yıl önceye ait olduğu ortaya çıktı. 1973'te CIA uydu fotoğraflarında, dağda gemiye benzer kalıntılar bulduğunu açıkladı. Ancak, hâlâ hiçbir şey tam olarak kanıtlanabilmiş değil.
Daha keşfedilmeden önce, Antarktika ve Amerika'yı kesin hatlarla gösteren Piri Reis haritası, 1513'te yapılmış. Piri Reis buralara gitmediğine göre, haritayı diğer eski çizimlerden faydalanarak yapmış.
1953'te Amerikan Deniz Hidrografi Bürosu'nun harita üzerinde yaptığı inceleme, haritanın uzaydan alınanlar kadar gerçeğe uygun olduğunu ortaya koydu. Oysa, harita çizildiğinde ve yüzyıllarca sonrasına kadar, tamamen buzullarla kaplı olan Antarktika sahillerine MÖ 9000'li yıllardan beri gidilememişti. Harita, hâlâ gizemini koruyor.
Truva hazinesi, 1873'te Alman Schliemann tarafından bulundu. 16.000 altın parçadan oluşan hazine, yurtdışına kaçırıldı.
Daha sonra, Osmanlı Devleti'ne bir miktar ödeme yapıldı ve karşılığında Schliemann'ın tekrar aynı yerde, Hisarlık'ta kazılarına devam etmesi sağlandı. Hazine'nin son durumu bilinmiyor. Ama, Schliemann'ın adı "arkeoloji dâhisi"ne çıktı ve çok zengin oldu.
ytoruner@milliyet.com.tr
|
|