|
 |
|
|
Mabet
Başarının cezalandırıldığı da olur... Örneğin... MB Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin "başarısı" üzerinde kimsenin kuşkusu yok.
Sayfa sayfa övgüler... Peki böyle bir başkanın görevi neden uzatılmadı? Genç denebilecek yaşta emeklilik dilekçesini imzalayıp bir süre dinlenmek üzere evine çekilmesi, Türkiye için kayıp değil mi?
ABD'nin Merkez Bankası karşılığı denebilecek FED Başkanı Alan Greenspan hiç aralıksız 17 yıl görev yaptı.
Sadece ABD değil, dünya ekonomisini de çöküntülerden kurtaran, onun tecrübesidir.
MB bağımsızdır, başkanının hükümetin tercihi olması, bankanın bağımsızlığına kuşku gölgeleri düşürür.
Nitekim... Greenspan, Cumhuriyetçi Reagan döneminde FED Başkanlığı'na geldi. Sonra gene Cumhuriyetçi baba Bush'un 4 yıllık başkanlık döneminde görevde kaldı. Ardından Demokrat Clinton'ın 8 yıl süren Beyaz Saray patronluğu boyunca FED Başkanı'ydı. Cumhuriyetçi oğul Bush seçildi. 4 yıl da onunla birlikte başkanlığını sürdürdü. 17 yıl boyunca 4 başkanla çalıştı. Kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
ABD'de -daha önce de yazmıştım- FED başkanlarına Beyaz Saray'dan ya da yönetimden hiçbir telkin hatta ima bile gelemez. Böyle bir şey olursa, Senato'ya bildireceğine dair göreve başlarken FED Başkanı yemin etmiştir.
........................
MB başkanları için deneyim çok önemlidir. İngiltere'de Bank of England, ABD'de FED yönetim kurullarının üyeleri arasından seçilir. Diğer köklü demokrasilerde de MB Başkanı, saygın, deneyimli, finans dünyasında seçkinliği kabul edilen isimler arasından atanır.
Dünya MB başkanları arasında ağırlık ve güven kazanmak çok önemli ve zordur.
Dünya MB başkanları, her ay 2 gün İsviçre'nin Basel kentinde toplanırlar, orada Merkez bankalarının Merkez Bankası BIS'te bir araya gelirler. FED Başkanı mutlaka bir konuşma yapar. Ardından AB'nin Fransa, Almanya, İngiltere gibi dişli ülkelerinin başkanları ile Japonya MB Başkanı da konuşur. Konu, dünya ekonomisi ve para politikalarıdır.
Başkanlar bu toplantılara genelde eşleriyle gelirler.
İkinci gün, eşlerle birlikte topluca bir geziye çıkılır. Yenir, içilir, dostluklar kurulur, demlenir.
Bu sosyal ortamda MB başkanlarının eşlerinin de kişilikleri önemlidir.
Bütün merkez bankaları BIS'in ortaklarıdır. Hepsinin BIS merkezinde birer odaları vardır.
Merkez bankaları, BIS'ten kredi de alabilirler. Bu ilişkilerde merkez bankası başkanlarının kişisel ağırlıkları etkili olabilir.
........................
Böylesine önemli bir görev için atamalar son güne bırakılmaz.
Sözgelişi ABD'de yeni başkan, eski başkanın görevden ayrılacağı tarihten 3 ay önce belirlenmiş olur.
Bu en duyarlı kurumun üstünde en ufak bir tereddüt ve kuşku bulutunun dolaşmasına olanak tanınmaz. Yeni başkanın kim olacağına dair tartışmalar, görüş bildirimleri daha 3 ay önceden biter.
...........................
Türkiye'de MB Başkanı Serdengeçti'yi uğurlarken ona bir teşekkür ve bir özür borçluyum.
Kriz günlerinde yaşanan karamsarlık psikolojisiyle yazdığım ve sonraki yıllarda onun başarısını izlediğimde mahcup olduğum birkaç satır nedeniyle üzgünüm.
Teşekkürüm ise, Türkiye insanlarıyla paylaştığım ortak duygudur.
-MB, para mabedi sanılır... Aslında itibar mabedidir- söylemini kanıtlamıştır.
..........................
MB için yeni bir başkanla yeni bir sayfa açılacak. Önyargısız izleyeceğiz.
Başarmasını diliyoruz.
İtiraf edeyim ki, Kemal Derviş'ten sonra genç ve deneyimsiz Ali Babacan'ın ekonominin patronluğu kafamda soru işaretleri çizmişti.
Dengeli, sade ve ciddi bir çalışma ortaya koydu. Başarılı oldu.
Kişiliği, "siyasete" değil, "hizmet"e odaklıdır.
Misyon işlevi için o görevdedir.
Babacan'ın MB Başkanı tercihine, belki de bu nedenle yukarıdaki bütün satırlara rağmen beyaz sayfa açmakta yarar var.
g.civaoglu@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Asker ve borsa GENELKURMAY Başkanı Org. Hilmi Özkök askerlik... | |  | Çetin ALTAN | | Rüşvet, çatışma ve çetecilik kültürümüzde büyük gelişme... Kuşaklar boyu sürüp giden bir övünme açlığını... | |  | Melih AŞIK | | Tarsus suskun... Kemal Öncel adlı bir çiftçi Başbakan karşısın... | |  | Fikret BİLA | | Kürt konferansının ardından Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye'ni... | |  | Hasan CEMAL | | Vizyon mu, ezber mi? Merkez Bankası deyince akla hemen para gelir,... | |  | Yılmaz ÇETİNER | | Parçalanmış muhalefet seçimde ne yapar? 'Seçim meçim yok' diyor Başbakan, seçimlerin ... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | Mabet Başarının cezalandırıldığı da olur... Örneğin... | |  | Can Dündar | | Alarmdaki şehirde konser Gazetecilik tuhaftır: | |  | Hurşit GÜNEŞ | | Brezilya mı daha iyi durumda, Türkiye mi? Geçen hafta derecelendirme kuruluşu Standard ... | |  | Doğan HEPER | | Beklenti o kadar çok ki... 'KÖŞELER yazarların malı mı?' | |  | Semih İDİZ | | Ortadoğu'ya demokrasiyle gelen kaos Ortadoğu önce Hamas'ın seçim zaferi nedeniyle... | |  | Sami KOHEN | | "Slobo"nun mirası... ESKİ Yugoslav lideri Slobodan Miloşeviç'in ca... | |  | Hasan PULUR | | Korutürk'ün oğulları şimdi neredeler? "PEKİ, sonra ne oldular, neredeler?" | |  | Derya SAZAK | | İthal bakan 14 Mart Tıp Bayramı buruk kutlandı. Hekimler,... | |  | Meral TAMER | | AB'de yeni enerji modeli arayışı Gerek Avrupa, gerekse ABD'den son 20 yıldır t... | |  | Yaman TÖRÜNER | | İstanbul'da belediye yok İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş: "Çamu... | |  | Güngör URAS | | İyi yetişmiş gençlerimizin sayısı çok Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı içi... | |  | Serpil YILMAZ | | Enerji sektöründe İslam sermayesi Geçen günlerde Endonezya'da başlayan rafineri... | |  |  | M. Ali BİRAND | | Kürt sorunu, sadece PKK ile mücadele değil Dünkü yazımı okuyamamış olanlar için, kısa bi... | |
|
|