10:5029 Mart 2006 / Çarşamba 


Emekli Sandığı belini doğrulttu...

      Türkan Al / AA

Emekli maaşlarını bile bankalardan çektiği kredilerle ödeyen Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, özelleştirmeler sonrasında düze çıktı.
      Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer'den alınan bilgiye göre, son yıllarda Hazine desteği ve banka kredileriyle ayakta duran Emekli Sandığı, kurtuluşu, faaliyet alanı dışında kalan mülk satışlarında buldu.
      Bu çerçevede, son dönemde Kuruma ait otel, tatil köyü, işhanı ve otogarlar ardarda satışa sunuldu. İlk satış 23 Aralık 2004 tarihinde gerçekleştirildi ve İstanbul Vatan Caddesi'nde kuruma ait arsa 1 milyon 695 bin 586 YTL'ye elden çıkarıldı.
      Bu süreçte satılan gayrımenkul sayısı 12'ye, yatırılan taksitler ile bugüne kadar Sandığın kasasına giren para da 365 milyon 260 bin 125 YTL'ye ulaştı.
      Satış tutarları itibarıyle 12 gayrımenkul içinde kuruma en fazla parayı da İstanbul Hilton Oteli bıraktı. Bu otelin satış tutarı 255 milyon 500 bin dolar olarak belirlendi. İzmir Büyük Efes Oteli de 121 milyon 500 bin dolara alıcı buldu. Büyük Ankara Oteli'nin satış bedeli 36 milyon 830 bin dolar, Kuşadası Tatil Köyü'nün ise 34 milyon 500 bin dolar oldu.
      Kızılay'daki Emek İşhanı'nın satış tutarı 55 milyon 500 bin doları bulurken, Eskişehir Otogarı da bu kuruma 20 milyon 101 bin YTL bıraktı.
     
     1,4 MİLYON YTL'LİK EMLAK VERGİSİ VE KORUMA PAYI
      Emekli Sandığı, varolan gayrımenkulleri elden çıkararak, sadece gelir elde etmedi aynı zamanda bunlara yönelik harcamalardan da kurtuldu.
      Kurum, geçen yıl 12 parça gayrımenkul için emlak vergisi ve tabiat varlıklarını koruma katkı payı olarak, toplam 1 milyon 432 bin 187 YTL ödemede bulundu.
      Satış sonrasında piyasa rayiçlerinde oluşan yeni bedeller üzerinden hesaplanacak vergi ve katkı paylarının, mülkiyet devri sonrasında yeni alıcılar tarafından ödeneceğine dikkati çeken Emekli Sandığı Genel Müdürü Özyer, şu değerlendirmede bulundu:
      ''Bunun yanı sıra yeni alıcı tarafından işletme açılmadan öhce yapılacak inşaat, tefriş ve teçhiz dolayısıyla bulunulan bölgeye istihdam sağlanacaktır. Mülkiyet devrinden önce otelde çalışanların ücret, sigorta primi ve diğer yükleri, paylaşım esasıyla Emekli Sandığı gelirlerinden karşılanmaktaydı. Mülkiyet devrinden sonra çalışanların ücret, sigorta primi ve diğer yükleri yeni alıcı tarafından ödeneceğinden, satış ile kamu maliyesine sürekli ek bir kaynak yaratılmış olmaktadır.''
     
     OTELLER DE KARA GEÇTİ
      Bu arada Emekli Sandığı, henüz özelleştirilmesi yapılmamış olan ve yıllardır zarar eden otelleri de kara geçirdi.
      2004 yılında Sandık ile doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişkisi olmayan, Sandık otellerinden Bursa Çelik Palas ve Radisson SAS Ankara Oteli'nin hasılat kiracısı olan Emek Proje ile imzalanan hasılat-kira sözleşmesi Şubat 2005 sonu itibarıyle feshedildi. Bu tarihten itibaren sözkonusu oteller, Emekli Sandığı'nın doğrudan kontrolünde bulunan Emek İnşaat A.Ş tarafından işletmeye alındı.
      Bu operasyonla birlikte 2002 yılında 226 bin 719 YTL, 2003 yılında 478 bin 545 YTL, 2004 yılında ise 433 bin 159 YTL zarar eden Çelik Palas Oteli, 2005 yılında 335 bin 445 YTL kara geçti.
      Radisson SAS Ankara'da ise 2003 yılı 166 bin 379 YTL, 2004 yılı ise 810 bin 624 YTL zararla kapatılırken, 2005 yılını bu otel 731 bin 838 YTL karla geride bıraktı.
     
     REPODA 760 MİLYON YTL VAR
      Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer, kurumun son yıllarda emekli aylıklarını ödemek için bankalardan her ay, 15 günlük süreyle 400-500 milyon YTL kredi çektiğini söyledi.
      İlk kez 15 Ocak'tan sonra nakit fazlası vermeye başladıklarını belirten Özyer, ''Halen repoda 760 milyon YTL paramız var. Artık nakit fazlası olan bir kurumuz'' dedi.
     
Yorum yaz
Bu habere ilk yorumu yazan siz olun