Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 31 Mart 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
İlk iş sözleşmesi Chirac'a kaldı

SABETAY VAROL Paris


Fransa Anayasa Mahkemesi, işçilerin ve öğrencilerin protestolarına neden olan yeni istihdam yasasını dün akşam hiçbir rezerv koymadan onayladı. Yüksek Mahkeme'nin bu kararından sonra, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın yasayı bugün imzalaması bekleniyor. Yeni iş yasası 26 yaş öncesi gençlerin 2 yıl boyunca gerekçe göstermeden işten atılmasını mümkün kılıyor.
Anayasa Mahkemesi'nin, muhalefetteki Sosyalist Parti'nin yaptığı iptal başvurusunu reddinden sonra, Cumhurbaşkanı Chirac'ın önünde iki alternatif bulunuyor. Bir daha ele alması için yasayı meclise iade etmek veya imzalayıp yürürlüğe girmesini sağlamak.
Chirac'ın bu akşam TV ekranlarından halka hitaben yapacağı konuşmasından hemen önce yasayı imzalayacağı, ardından sendikalarla yeni pazarlık önermesi bekleniyor. İstisnasız tüm önemli sendikaların, sosyal konuların topluca masaya yatırılacağı müzakere açma yönündeki cumhurbaşkanının teklifini reddedeceği belirtiliyor.

'Salyangoz operasyonu'
Şimdiden sendikalar ve gençlik örgütleri, 4 Nisan tarihi için ikinci bir 24 saatlik genel grev çağrısı yaptı. Aynı tarihte Fransa çapında çok sayıda gösteri yürüyüşü de düzenlenecek. Dünden itibaren gençler yeni bir eylem türünü uygulamaya soktu, kara ve demiryollarında barajlar oluşturarak trafiği tıkadı.
"Salyangoz operasyonu" olarak adlandırılan çok sayıda yol kesme eylemi başta başkent Paris olmak üzere Nantes, Lyon, Marsilya, Lille, Amiens, Bordeaux gibi kentlerde gerçekleşti. Polis yolları kesen gençleri kuvvet kullanarak dağıttı, yer yer çatışmalar çıktı. Sadece Paris'te 70 genç gözaltına alındı. Bu gençler arasında Fransa'nın en güçlü lise öğrencileri kuruluşu UNL'in Başkanı Karl Stoeckel de bulunuyor.




DÜNYA
İstanbul cinliği
İlk iş sözleşmesi Chirac'a kaldı
Katalonya için geniş özerklik
İsrail'de intihar saldırısı: 3 ölü
Geçen yıl dünyada 65 gazeteci öldürüldü
Irak'ta rehin alınan ABD'li gazeteci serbest






Sami KOHEN
Darfur'da olan ne?
TÜRK kamuoyu Darfur'un adını duymuş da olsa, ...


 2003 yılında dünyada yaşananlar...

© 2006 Milliyet