|
 |
|
|
Yüksekova kapandı
Diyarbakır'daki olaylar nedeniyle kepenk kapatılan Yüksekova'da dün 3 bin esnafın hiçbiri işyerlerini açmadı. Sadece fırınlar çalıştı
HAMİT ERKUT Hakkâri DHA
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde, Diyarbakır'da 6 kişinin öldüğü olaylar nedeniyle kepenk kapatma eylemi yapıldı. Yaklaşık 3 bin esnafın hiçbiri işyerlerini açmadı. Sadece birkaç fırın nöbetçi olarak çalışırken, kepenk kapatma eylemi nedeniyle yaşanan sessizlik öğle saatlerinde bozuldu.
Cengiz Topel Caddesi'ndeki DTP binası önünde toplanan yaklaşık bin kişi gösteri yapmak istedi. DTP'li Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız ile DTP İlçe Başkanı Muhyettin Önal eylemcileri yatıştırmaya çalıştı. Hakkâri Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu'nu arayan Yıldız, halkı yatıştıracağını belirterek, güvenlik güçlerinin panzerleri geri çekmesini istedi.
Taşla saldırdılar
PKK ve terörist Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan grubu çembere alan polis, megafonla "Lütfen dağılın, evlerinize gidin. Yaptığınız yasal değil" uyarısında bulundu.
Göstericiler uyarılara taşla karşılık verince, grubu dağıtmak için biber gazı kullanan polisler havaya da ateş açtı.
Ara sokaklara kaçan göstericiler, barikatlar kurup ateş yaktı. Çatışmalar yer yer sürerken, bazı mahallelerden silah sesleri duyuldu. Yaralanan 2 kişi Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, 9 kişi gözaltına alındı. İlçe merkezine giriş ve çıkışlar yasaklanırken, jandarma birlikleri çevrede önlem aldı.
Baydemir'e destek
Bu arada hakkında soruşturma başlatılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e destek veren Yıldız, "Baydemir'e yapılan saldırılar doğru değil. Bence Baydemir doğru olanı yaptı. O toplumsal psikoloji karşısında sayın Başbakanı'mız, sayın İçişleri Bakanı'mız yüz yüze kalsaydı merak ediyorum ne yapacaklardı" dedi.
Osman Baydemir: Yatıştırmak istedim
ŞEYHMUS ÇAKAN Diyarbakır DHA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Ağzından çıkanı kontrol etmeli' dediği Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, toplumsal infiale tanıklık ettiklerini ve tek bir kişinin dahi yaşamını yitirmemesi için çaba harcadıklarını söyledi.
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'le basın toplantısı yapan Baydemir, eylemcileri kutladığı yolundaki haberle ilgili olarak şunları söyledi:
"Yurttaşların geleceği için, yaşam hakkına duyduğum saygı ve sorumlulukla hareket ettim. Göstericilerle görüştüm, onları ikna etmeye çalıştım. Bu görüşmelerde vali yardımcısı da yanımdaydı. Sivilleşme, demokrasi, toplumun barış ve istikrarı için Baydemir kurban edilmek isteniyorsa buyursunlar etsinler. Koltuk kaygım yok."
Baydemir, Erdoğan'ın sözlerinin anımsatılması üzerine de şunları kaydetti: "Acıların olduğu bir yerde, gelip acıları ailelerle paylaşması lazım. Toplumsal infiale tanıklık ettik. Kent hiç bu kadar uzun süreli infial yaşamadı."
Türk'ün sözleri
Polisin, halka silah kullandığını iddia eden Türk ise sorunların silah ve şiddetle çözülemeyeceğini söyledi. Türk, "Halkların birlikte yaşaması için çaba gösterenler proje ortaya koymalı. İnsanlara zarar verecek tutumları tasvip etmedik" diye konuştu.
PKK'nın elebaşlarından Murat Karayılan da, örgüte yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Baydemir'e destek verdi. Karayılan, "Hem Baydemir'e 'gel, konuş' diyorlar, hem soruşturma açıyorlar. Baydemir göstericilerin kafasını kıracak değildi. Göstericilere ne bizim ne de DTP'nin dur demeye hakkı yoktur. Kepenk kapatma eylemleri yeterlidir" dedi.
İkisi çocuk dört kişi daha öldü
DOĞAN HABER AJANSI
Diyarbakır'daki olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı 6'ya yükseldi. Enes Ata'nın (6) ardından, kimliği belirlenemeyen 25 yaşlarında bir kişi de öldü. Daha önceki olaylarda yaralanan ve solunum cihazına bağlanan Mehmet Akbulut da (18) hayatını kaybetti.
Uçakla takviye
Bağlar semti dışındaki işyerleri dün sabahtan itibaren kepenkleri açarken, belediye sokakları temizledi. Helikopterlerin yönlendirdiği polisler, Bağlar'da yer yer düzenlenen gösterilere göz yaşartıcı bomba kullanarak müdahale etti. 50 kişilik Özel Harekât timi sabah Ankara'dan geldi.
Olaylarla ilgili olarak toplam 77 kişi tutuklandı. 100 civarında kişinin sorgulandığı belirtildi. Polis, Ergani İlçesi Fatih Mahallesi'nde toplanan ve kendilerine taş atan gruba uyarı ateşi açtı. Karnından vurulan Erdal Bıçak (11) Diyarbakır'a gönderildi.
BATMAN: Petrol Mahallesi'nde gösteri yapan gruba polis ateş açtı. Bu sırada parkta oyun oynadığı belirtilen ve boynundan vurulan Fatih Tekin (3) hayatını kaybetti. BİSMİL VE ERGANİ: Diyarbakır'ın Bismil ve Ergani ilçelerinde çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı.
İzmir'de saksıdan bomba çıktı
DHA
İzmir'de 4 çocuk annesi M.E. (35), yolda bulduğu saksı içindeki fesleğen çiçeğini evine getirdi. Toprağı değiştirmek için boşaltan M.E., teneke margarin kutusu içine yerleştirilmiş bir düzenek buldu. M.E., kutuyu oğlu M.E.'ye (10) vererek çöpe atmasını istedi. M.E., bir düzenek daha bulunca, kayınbiraderi R.E.'ye haber verdi. Olay yerine gelen uzman ekipler, A-4 tipi bomba olduğunu belirledikleri iki düzeneği imha etti.
Açıköğretim sınavları iptal
Diyarbakır'daki olaylarda göstericilerin tahrip ettiği işyerlerindeki zararın tespiti için 2 ayrı komisyon oluşturuldu. Çalışmalara başlayan komisyonlar, şu ana kadar 180 işyerindeki incelemesini tamamladı. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun 3 - 26 Nisan tarihlerinde yapmayı planladığı 5. Orhan Asena Tiyatro Festivali kentteki olaylar nedeniyle ertelendi. İl özel idaresinin katkılarıyla alınan Eğil Feribotu'nun hizmete girişi nedeniyle düzenlenecek tören de aynı gerekçeyle iptal edildi. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü de, Van Valiliği'nin uyarısı üzerine kentte hafta sonu yapılacak açıköğretim ara sınavlarını iptal etti.
Üniversiteden görev çağrısı
GÜRKAN AKGÜNEŞ İstanbul
Diyarbakır ve Batman'da çıkan olaylar üzerine olağanüstü toplanan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Senatosu, ülkenin bütünlüğüne yönelik iç ve dış saldırılar konusunda yaptıkları değerlendirmeyi dün açıkladı. Senatonun açıklamasını, yardımcıları Prof. Dr. Şafak Ural ve Prof. Dr. İrfan Papila'nın da hazır bulunduğu toplantıda Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak okudu.
Batman, Van ve Siirt'e sıçrayan bölücü ve terörist gösterileri derin üzüntüyle izlediklerini söyleyen Prof. Parlak, olaylarla ilgili hukuk ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması için hükümeti ve parlamentoyu göreve çağırdıklarını belirtti.
|
|
|

|