|
 |
|
|
Uçan beyaz balina Türkiye'de
Dev kargo uçağı Airbus Beluga ilk kez Türkiye'ye geldi. Beyaz balinaya benzeyen ve 47 ton yük taşıyabilen uçak, Airbus'un kendi içindeki nakliye işlerinde kullanılıyor
ALTAN BURGUCU
Dünyanın en büyük kargo uçaklarından olan Airbus Beluga, dün ilk kez Türkiye'ye indi. Beluga'nın geliş sebebi, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'de (TAI) tasarımı yapılan ilk A400M uçağının (geleceğin büyük nakliye uçağı) arka gövde üst panelini Almanya'nın Bremen kentine götürmek üzere teslim almak.
Beyaz balinaya benzemesi nedeniyle Beluga ismi verilen A300-600R nakliye uçakları, Airbus tarafından üretiliyor ve sadece Airbus'ın kendi içindeki nakliye işlerinde kullanılıyor. Yaklaşık olarak kanat açıklığı 45 metre olan Belugaların uzunluğu 56 metre 15 cm, yükseklikleri ise 17 metre 24 cm. 1400 metreküplük kargo hacmine sahip Belugalar, çift motorlu.
İlk A400M parçasının gönderilmesi dolayısıyla, yarın TAI tesislerinde, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katılacağı bir tören düzenlenecek.
|
|
|

|