|
 |
|
|
Erdoğan: AB hastalığımız yok
Dünya Demokrasi Hareketi'nin toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Türkiye AB'ye girmenin derdi içinde değil. AB'ye girmemiz gerekliliğine inanıyoruz, çünkü medeniyetler ittifakının adresi orası olsun diyoruz" dedi
SERHAT OĞUZ, ŞAKİR AYDIN İstanbul
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmek gibi bir hastalığının olmadığını belirterek, "Ama, AB'ye girmemizin gerekliliğine inanıyoruz. Çünkü medeniyetler ittifakının adresi orası olsun diyoruz" dedi.
Demokratik gelişmesini tamamlamamış toplumlara destek vermek amacıyla 1999'dan bu yana faaliyet gösteren Dünya Demokrasi Hareketi'nin 125 ülkeden 500 katılımcıyı biraraya getiren bu yılki kongresi dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı.
'Koskoca bir soru işareti'
Kongrede bir konuşma yapan Erdoğan Sudan gezisi sırasında Darfur'da yoksulluğun ulaştığı korkunç boyutu gördüğünü ancak dünyanın şefkat elini bu bölgeye uzatmadığını belirterek, "Acaba biz kültürlerarası diyalogda, dinlerarası diyalogda samimi miyiz? İşte ben buraya koskoca bir soru işareti koyuyorum. Samimi değiliz" ifadelerini kullandı.
Terörün küreselleşmesinin, barışın küreselleşmesi sürecini geçtiğini ifade eden Erdoğan, "Öyleyse burada kendimizi kontrol etmemiz gerekiyor" dedi. Bunun için İspanyol meslektaşıyla birlikte medeniyetler ittifakını başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifinin de kendilerinin bu soruna verdikleri önemden kaynaklandığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Türkiye AB'ye girmenin derdi içinde değil, öyle bir hastalığımız da yok. Ama bizim AB'ye katılmamızın gerekliliğine inanıyoruz. Bunu birbirinden ayırmamız lazım. Bunu niye ayırmak istiyoruz? Medeniyetler ittifakının adresi AB olsun diye bunu istiyoruz. Zira bir İslam dünyası, Hıristiyan dünyası birbirine karşıt olmasın, bu çatı altında bir dayanışma örneği ortaya koysun, Türkiye de bunun en güzel örneklerinden bir tanesidir diye bu sürece önem verdik. Ve Kopenhag siyasi kriterlerine bu kadar süratle uymamız, 40 yıldır yapılamayanı 3 yıla sığdırmamızın anlamı budur."
El Cezire'ye konuştu
Erdoğan kongre çıkışında El Cezire televizyonu muhabirinin Filistin'deki seçimlere ilişkin sorusu üzerine, "Filistin'de yapılan seçimlerin neticesine bütün dünya saygı göstermeli. Seçilmiş olan hükümet, Filistin halkının siyasi iradesiyle seçilmiş olan bir hükümettir. Bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak kanaatimiz budur" dedi.
|
|
|

|