Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 06 Nisan 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Hükümetin özel sektörle nükleer dansı


Dün sabah 07.00 haberleri için televizyonu açtığımda, Enerji Bakanı Hilmi Güler'i karşımda buldum. NTV / CNBC - e ekonomi muhabiri Sezer Kılıç'la sohbet ediyorlardı. Ekranda nükleer program yazdığını görünce dikkat kesildim.
Güler özetle diyordu ki:
"Zaman daralıyor. Önümüzdeki hafta özel sektörü toplantıya çağırıp, 'Ne yaptınız' diye soracağız. Yabancılarla görüşmeleri ne durumda, ilişkileri ne durumda, niyetleri devam ediyor mu? Onlardan ölçümlerini alacağız. Yapacaklar mı, yapmayacaklar mı, artık bilmemiz lazım. Yapmayacaklarsa o zaman B ve C planımızı devreye koyacağız. Biz, Türk özel sektörünün Hazine'ye yük olmadan ve satış garantisi de almadan nükleer santral kurabilecek güçte olduğuna inanıyoruz."

Zengin ülkeler bile...
Siz Sayın Bakan'ın öyle dediğine bakmayın; o da pekâlâ biliyor ki Amerika, Fransa ve İngiltere gibi zengin ülkelerin özel sektörleri bizimkinden kat kat güçlü olduğu halde, nükleer santrallerin parası devletlerin kasasından çıkmışken ve yeni nükleer programların da ancak kamu kaynaklarıyla yapılabileceği belli olmuşken, bizim gibi gelişmekte olan bir ülkenin 4 - 5 kriz vurgunu özel sektörünün bu işin altından kalkması mümkün değil.
Dün Ankaralı genç meslektaşım Sezer Kılıç'ı telefonla arayıp kutladım ve onunla konuştuktan sonra iyice kanaat getirdim ki, özel sektörle yapılacak toplantının sonucu şimdiden belli.

Hazine garantisi yok
Özel sektörümüz, Hazine garantisi olmadan yurtdışından bu çapta bir finansman sağlayamaz. Doğalgaz santrallerinde devletin yediği kazığa benzer şekilde, elektriği devlete satma garantisi de alamazsa özel sektör kesinlikle bu işe girmez. Zaten bunun ipuçlarını geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmış, Güler de Hazine garantisi ve kısmi alım garantisi laflarını telâffuz etmeye başlamıştı.
Ancak Devlet Bakanı Ali Babacan kesin tavrını koydu: "Nükleer santral için alınacak dış krediye Hazine garantisi mümkün değil. IMF ile zaten sorunlarımız var, program daha da zora girer."
Gelecek hafta toplantı yapılacak. Enerji Bakanı muhtemelen Ak Enerji, Zorlu, Alarko ve Sabancı v.s. gibi grupların temsilcilerinden olumsuz yanıtı alacak. Böylelikle "Onlar yapamadılar, biz yapacağız" diyebilme adına bir son adım atılmış olacak.

Devlet kesesinden
Ardından da Başbakan Erdoğan televizyonlara çıkıp "Biz her yolu denedik, özel sektörle de görüştük. Dediler ki biz bu işi yapamayacağız. Eh, Türkiye elektriksiz kalacak değil ya!" diyerek şu meşhur nükleer programını kamuoyuna açıklayacak ve tüm faturayı devletimiz üstlenecek. Ve böylelikle DİE'nin tespitiyle yoksulluk sınırının altında yaşayan 20 milyon insanı olan ülkemiz, kel başa tarak misali biz vergi mükelleflerinin kesesinden kuruluş maliyeti en yüksek, devreye girmesi en uzun elektrik enerjisine paraları saçacak.
Biliyorsunuz, Başbakan'ın talimatı üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından hazırlanan nükleer program, Başbakanlığa sunuldu. Erdoğan da selefleri gibi nükleer santral kurmaya kararlı. 5 santrallik 2 aşamalı nükleer programın ilk aşamasında yapılması planlanan 3 santralin yerini de bizzat Erdoğan açıklayacak.

mtamer@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Hamas, PKK ve DTP
AKP ve hükümetin Hamas'la görüşmesini baştan ...
Çetin ALTAN
"Kalkınma", "ilkelliği" mi çıkarıyor su yüzüne?
Bendeniz, İstanbul nüfusunun 500 bini aşmadığ...
Melih AŞIK
Uzman bakışı...
Bahçeşehir Üniversitesi'nden stratejist ve te...
Fikret BİLA
Erdoğan-Baykal karşılaştırması
Son günlerde yaygınlaşan terör olayları neden...
Yılmaz ÇETİNER
Ne eylemcisi, terörist bunlar terörist!
Bizim kuşak, hatta daha sonraki kuşaklar bu o...
Güneri CIVAOĞLU
Kareler
Bir başarı filminden kareler... Hüsnü Özyeği...
Can Dündar
Apo'ya Milliyet'in hangi sayfaları verilmedi?
Güneydoğu efsaneler diyarı...
Hurşit GÜNEŞ
Finansbank'ın satışı: Yunanlılar Türkiye'ye güveniyor
Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Finansbank'ın ...
Doğan HEPER
Yarın çok geç olacak
'ÖNCE PKK, artık bölünme' dedik. Sonra, "Ben ...
Semih İDİZ
Davutoğlu: Yenilik değil, etkinlik arayışındayız
Son yazım üzerine Başbakan Erdoğan'ın dış pol...
Sami KOHEN
Amos Oz'u dinlerken...
AMOS Oz, eserleriyle Türkiye dahil, dünyaca t...
Hasan PULUR
Akan kan yerde, çalınan para cepte kalır...
CUMHURİYET'in 50. yılında Osmanlı Bankası'nın...
Meral TAMER
Hükümetin özel sektörle nükleer dansı
Dün sabah 07.00 haberleri için televizyonu aç...
Yaman TÖRÜNER
Kredi kartı faizleri ağlatıyor
Merkez Bankası kredi kartlarına uygulanacak a...
Güngör URAS
Ekonomi için ABD desteği önemli
ABD'nin desteği olmasa IMF Türkiye'ye bu kada...
Serpil YILMAZ
Malta'da iki tane Finansbank
Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank ...
M. Ali BİRAND
AK Parti'nin ABD ile ilişkileri sarıya döndü...
Geçen hafta Washington'da yıllık Türk-Amerika...

© 2006 Milliyet