Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 13 Nisan 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
CHP, Meclis'i terk etti
Sosyal güvenlik yasa tasarısı tartışmalı başladı

Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması ve genel sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarılarının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 'temel yasa' olarak görüşülmesi girişimine CHP sert tepki gösterdi

ANKARA Milliyet

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, sosyal güvenlik tasarılarının görüşmelerine tartışmalarla başladı. AKP'nin, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması ve genel sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarılarını 'temel yasa' olarak görüştürmesi tepkilere neden oldu. Meclis'te yaşanan tartışmalardan sonra CHP salonu terk etti.

'Meclis'i kapatalım'
Toplam 320 maddelik 5 yasa tasarısının 17 madde gibi görüşülmesini sağlayacak temel yasa yöntemine tepki gösteren ANAP Grup Başkan Vekili Ömer Abuşoğlu, "Meclis'i kapatalım. Milletvekilleri evlerine gitsin. Bürokratlar hazırlasın, milletvekilleri onaylasın. Böyle bir çalışma olamaz" dedi.
Ömer Abuşoğlu, el çabukluğuna dayanan üçkâğıtçılık yapıldığını, milletin oyalandığını belirtti.

Tek adam uyarısı
Abuşoğlu'nun açıklamalarından sonra söz alan CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, AKP'ye, "Başbakan'ı tek adam yapma yolunda, demokrasi dışı sürece sürükleniyorsunuz" diye seslendi.
Koç, bu yasaların, IMF ile Başbakan'ın, 'kerameti kendinden menkul' danışmanları tarafından hazırlandığını savunurken, bu danışmanlardan birinin, (Cüneyd Zapsu) ABD'de "Başbakan'ı kullanın" dediğini vurguladı.
Haluk Koç, "Siz bunu içinize sindirebilirsiniz ama CHP Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nı kullandırtmayacak" dedi.
Koç, "Sizi sorumluluğunuzla baş başa bırakıyoruz" diyerek görüşmelere katılmayacaklarını bildirdi.
AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, bu tasarıya AKP'den Ersönmez Yarbay'ın karşı çıktığı anımsatılınca, "Siz olsanız ihraç ederdiniz, biz saygı gösterdik" dedi. Konuşmaların ardından temel yasa yöntemi kabul edildi ve sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan tasarıyla görüşmelere başlandı.

Her maddeye 10 saniye
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, her maddeye 10-20 saniyelik süre tanındığını belirtti. Daha sonra CHP salonu terk etti.
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu da, bu tasarılarla, IMF'nin Duyun-u Umumiye gibi sosyal güvenlik açıklarını daha iyi takip eder hale geleceğini ancak hastalığın tedavi edilmeyeceğini vurguladı.
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu da, ANAP'a görüşmelere katıldığı için teşekkür etti. Başesgioğlu şöyle konuştu:
"Umarım, CHP de ilerleyen saatlerde görüşmelere katılıp katkı verir" dedi. Başesgioğlu, sosyal güvenlik açıklarının, 'kara delik' olmadığını, bu harcamaların vatandaş için gerekli olduğunu belirtirken, borç stoku nedeniyle sıkıntı yaşandığını kaydetti. Başesgioğlu, "Bu tasarı Türk bürokratının göz nurudur. Aksaklıkları düzeltebiliriz."





EKONOMİ
Sosyal güvenlik yasa tasarısı tartışmalı başladı
AB yolunda devlet yardımları engeli
Altınbaş Holding finansta büyüyecek
Escort'un 'sahte' makbuzları bulundu
İlk nükleer santral Sinop'a kurulacak
Akaryakıtta önce fiş, sonra benzin
Ulusoy: Yatırımcılar biraz tedirgin
Tüpraş'ta ikinci Petrol-İş davasına ret
Türkiye, ikinci kez Newsweek dergisinin 'out' listesinde
Bütçe açığı 1 milyar 50 milyon YTL
Tüzmen: Ambargo bizi de etkiler
IMF: Türk tahvillerine talep var






Meral TAMER
Nükleer santrala hayır lan!
Başlıktaki ifade bana ait değil tabii. Başbak...
Güngör URAS
İran 'risk' de olabilir 'fırsat' da
Gidiş o gidiş ki, ABD İran'ı vurur ise, Türki...
Serpil YILMAZ
Ekonomide İran riski
Türkiye, ABD'nin İran'a saldırması durumunda ...
Yaman TÖRÜNER
Savaş stratejileri (II)
Robert Greene'nin "Savaşın 33 Stratejisi (The...


© 2006 Milliyet