|
 |
|
|
'Türkiye geriye kayıyor'
YASEMİN ÇONGAR Washington
Newsweek dergisi, "çirkin bir milliyetçi ruh halinin" Ankara'ya egemen olmaya başladığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, oy kaygısıyla, "eski moda Türk milliyetçiliğine" kayarak "tehlikeli bir oyun oynadığını" yazdı.
Haftalık derginin bugün piyasaya çıkacak uluslararası baskısındaki, "Türkiye: Geriye Kayıyor" başlıklı, Owen Matthews imzalı makale, "Cesur reformlarıyla Türkiye'yi Avrupa'nın eşiğine getiren dobra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ne oldu?" sorusuyla başlıyor. Makaleden bölümler şöyle:
"(Erdoğan) giderek devirmek iddiasıyla iktidara geldiği gerici muhafazakârlar grubunu andırıyor... İçeride ve dışarıda, Erdoğan ve onun AKP'si, eski moda Türk milliyetçiliğine doğru keskin bir kayışa geçti; bunun Ankara'nın AB'ye katılımı kadar Türkiye'nin dünyadaki yeri bakımından da dramatik sonuçları olabilir. Neden mi? Erdoğan politikacı. Seçimler yaklaşıyor, belki bu kasımda bile yapılabilir."
Hassas dengeler
"Erdoğan hiçbir şekilde Türkiye'yi modernize etme gayretinden vazgeçmek üzere değil ve ülkeyi AB üyeliğine hazırlamak da bu çabanın ayrılmaz bir parçası. Esasen Avrupa'ya katılmak, AKP'nin baskıcı devlet aygıtını söküp parçalama çabasına muhalefet eden askeri şahinlere karşı en iyi savunma aracıdır. Ancak Erdoğan tehlikeli bir oyun oynuyor. Liberal ekonominin, ilerici siyasetin ve eski zaman milliyetçiliğinin gereklerini belki dengeleyebilir. Ama, hem ülkesinde hem Avrupa'da, onun bunu başaramayacağını görmek isteyen birçok düşmanı var."
|
|
|

|