Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 17 Nisan 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Savunma teknolojileri holding kuruluyor


Türkiye'de TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) ile ilişkili, TSK yönetim ve kontrolünde "tüzel kişiliği olan" iki kuruluş var:
(1) SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı), özel bütçeli bir kamu kuruluşu. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin (Başkanı Başbakan ama üye çoğunluğu TSK kumandanları) aldığı kararları uyguluyor. TSK için alımlar yapıyor. Savunma sanayii yatırımlarına iştirak ediyor.
(2) TSKGV (Türk Silahlı Kuvvetleri Geliştirme Vakfı) Hava (1970), Deniz (1972) ve Kara (1974) Kuvvetleri Güçlendirme vakıflarının birleşmesiyle 1987 yılında kuruldu.
Bu iki kuruluş, savunma sanayii için mal ve hizmet üreten çok sayıda şirkete iştirak etti. Bu iştiraklerden dördü, şimdilerde "Savunma Teknolojileri Holding A. Ş." adı altında bir araya geliyor.
Holding çatısı altına girecek dört şirket şunlar:

Dört şirket birleşiyor
(1) TUSAŞ/TAİ (Havacılık ve Uzay Sanayii / Türk Uçak Sanayii) 1984 yılında kuruldu. Ortakları TSKGV ve SSM. Savunma uçakları ve parçaları üretiyor.
(2) ASELSAN, askeri haberleşme cihazları üretmek için 1975 yılında kuruldu. Ortakları TSKV, Axa/Oyak.
(3) HAVELSAN, komuta kontrol sistemleri, simülatör üretmek için 1982 yılında kuruldu. Bileşim ve sistem evi olarak büyüdü. Sermayesi TSKGV tarafından karşılandı.
(4) ROKETSAN, roket/füze sistemleri geliştirmek amacıyla 1988 yılında kuruldu. Sermayesinin yüzde 70'i TSKGV, HAVELSAN ve ASELSAN'a ait. Kutlutaş ve Kalekalıp'ın yüzde 30 payı var.
MSB (Milli Savunma Bakanı)'nın açıklamasına göre,
(1) TSK'nın ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 25'i ülke içinden temin ediliyor.
(2) Bu 4 şirketin yıllık üretimlerinin değeri yaklaşık 1 milyar dolar.
(3) Bu 4 şirket ülke içindeki savunma sanayii üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiriyor.
(4) Dört şirketin birleşmesiyle oluşacak holding, dünya savunma sanayii şirketleri sıralamasında ilk 80 arasına girecek. Kısa sürede ilk 50 arasında yer almak isteniyor.

Profesyonel yönetim dönemi
Dört şirketin tepe yönetimini üstlenecek "Savunma Teknolojileri Holding A. Ş."nin sermayesinin yüzde 90'ı TSKGV'ye ait olacak. Holding yönetiminin profesyonellere devri öngörülüyor.
Bakan, SSM ve TSKV'ye bağlı ortaklıklar ile bu iki kuruluşun iştiraki olan şirketlerin de yakın zamanda holding şemsiyesi altında toplanmasının hedef alındığını açıkladı.
Bu gelişmelerin ardında ne var?
(1) SSM'nin ve TSKGV'nin sermayesine sahip olduğu savunma sanayii şirketleri büyüdü. Giderek büyüyor. Bunları bir çatı altında toplayıp şirketler arası ilişkileri bir bütün halinde düzenlemekte yarar var.
(2) Bugüne kadar bu şirketleri TSK'dan emekli olanlar yönetti. Çeşitlenen üretim, gelişen teknoloji, büyüyen iş hacmi profesyonel yönetimi gerekli kılıyor.
(3) Savunma sanayii şirketlerinin maliyet ve teknoloji bakımından küresel rekabette ayakta kalabilmeleri dinamik profesyonel yönetime bağlı. Yönetim profesyonellere devredilecek, TSK temsilcileri profesyonelleri denetleyecek.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Özal neden hâlâ gündemde?
TURGUT Özal vefat edeli 13 yıl oldu, hâlâ kar...
Çetin ALTAN
Osman Gazi aslında ünlü bir Türk korsanı mıydı?
Osmanlı tarihini kalıplaşmış inanç ve anlatım...
Yasemin CONGAR
ABD, İran ve biz
"ABD, İran'a eninde sonunda saldıracak; harek...
Can Dündar
Özal'dan Erdoğan'a
Başbakan Erdoğan, "masa" lafını, hatta daha d...
Semih İDİZ
Hamas'ın işi giderek zorlaşıyor
Türkiye bu hafta Filistin Devlet Başkanı Mahm...
Metin MÜNİR
Tekstilde sıra bize geldi (1)
Türkiye'de Sabancılardan Konukoğlulara birçok...
Faik ÖZTRAK
İlk üç ayda bütçe performansı
2006 yılının birinci çeyreğine ilişkin merkez...
Hasan PULUR
Sezer'in konuşmasını kesip saklayın...
BİR zamanlar Milliyet'in pazar ekinde "Kesip ...
Ece TEMELKURAN
'Örtmenim, bizimle gurur duysunlar'
Size öyle şeyler anlatacağım ki çok öfkelenec...
Yaman TÖRÜNER
Çiller dönemi Merkez Bankası (2)
Çiller, vatan sevgisini her şeyin üzerinde tu...
Osman ULAGAY
Türkiye internet dünyasında nerede?
İnternetin öneminin ülkemizde kavranması ve k...
Güngör URAS
Savunma teknolojileri holding kuruluyor
Türkiye'de TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) ile ...

© 2006 Milliyet