
|
|
|
 |
|
|
At üstünden pul üstüne
Karaoğlan kötü adamları dize getirip güzel kadınları kendine aşık etmeye 1 milyon 200 bin pulun üzerinde devam ediyor
YIldIz YazIcIoĞlu - yyazicioglu@milliyet.com.tr
Bizans'a karşı amansız mücadeleye PTT de destek oluyor! PTT Genel Müdürlüğü, Türk çizgi kahramanlarını ölümsüzleştirmek amacıyla başlattığı özel pul serisini Karaoğlan'la sürdürüyor.
Kurum uzun süre Milliyet gazetesinde de yayınlanan, 46 yaşındaki Karaoğlan çizgi kahramanını, dört ayrı kompozisyonla
1 milyon 200 bin adet pulun üstünde yaşatacak. Gelecek hafta piyasaya sürülecek pullarda Karaoğlan atının üzerinde kılıç sallıyor, okunu fırlatıyor ya da bir esmer güzelini kötü adamlardan kurtarıyor.
Kahramana hayat veren çizer Suat Yalaz bu kahramanın aşk, ihanet, iyi-kötü arasındaki mücadele gibi insanlık için her zaman var olacak konuları Türk tarihi çerçevesinde yaşadığını belirtiyor. Ayrıca Türkiye'ye mal olmuş bir karakter olan Karaoğlan'ın Tarkan ve Malkoçoğlu gibi karakterlere de öncülük ederek, belki de gençlerde tarih ilgisi uyandırdığını düşünüyor.
Yeni macera şöyle gelişiyor: Karaoğlan'ı yayımlayan Lâl Kitap aracılığıyla Yalaz'a ulaşan PTT Genel Müdürlüğü Parasal Posta İşletme Dairesi Başkanlığı, pula dönüşebilecek eski veya yeni 10 ayrı portre istiyor. Daha sonra içinden dört tanesini seçiyor. Yalaz ayrıca bir de zarf için özel kompozisyon çiziyor.
Kendisine telif de ödeneceğini ama bunun maddi boyutunu önemsemediğini, PTT'nin bu kararından dolayı onur duyduğunu söyleyen Yalaz 36 yıldır uzun süreli ikâmet ettiği Fransa'da "Tenten" gibi çizgi kahramanlara nasıl önem verildiğinin ve bu kahramanların pul olarak basıldıklarının altını çiziyor.
PTT 1991 yılında Cemal Nadir'in Amcabey ve Turhan Selçuk'un Abdülcanbaz karakterlerini pula aktarmıştı. Bu serinin "Karaoğlan"ın ardından başka çizgi kahramanlarla devam ettirilmesi planlanıyor.
Yakında yeniden sinemada
Yalaz'ın Karaoğlan ile ilgili haberleri bu kadarla sınırlı değil. Yönetmen Kudret Sabancı'nın da kendisine Karaoğlan'ı sinemaya aktarmak üzere teklif getirdiğini ve bu konuda da hazırlıklar yapıldığını söylüyor. Beklentisi, daha önce çekilen TV dizisinde olduğu gibi kendi çizgi öykülerine aykırı olarak "olağanüstü" yaratıklar gibi birtakım eklemeler yapılmaması. Böyle olduğu takdirde ortaya toplum tarafından yadırganacak bir Karaoğlan portresi çıkacağı uyarısını yapıyor.
Yalaz ayrıca Yandım Ali çizgi karakterinin de Mustafa Şevki Doğan'ın yönetmenliğinde "Son Osmanlı: Yandım Ali" adıyla film olacağını da söylüyor.
Suat Yalaz kimdir?
Suat Yalaz 1932 yılında Kırşehir, Çiçekdağ'da dünyaya geldi. Memur çocuğu olan Yalaz, Kayseri'de çıkan günlük Erciyes Postası gazetesinde yayımlanan ilk karikatürleri sayesinde 2,5 liraları aldığı zaman henüz 16 yaşında bir ortaokul öğrencisiydi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden mezun olan Yalaz, 1960 yılında Akşam gazetesinde Karaoğlan'ı çizmeye başladı. Yalaz, Karaoğlan'ın maceraları günlük olarak gazetelerde yayınlanmayı sürdürürken; Yandım Ali gibi karakterlere de hayat verdi.
|
|
|

|
|