Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 03 Mayıs 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten

Ermenilerin seçim şantajı


18 Mayıs günü, Fransız parlamentosunda bir yasa tasarısı oylanacak. Eğer kabul edilirse, kim "Soykırım olmamıştır" derse, 1 yıl hapis veya 45 bin Euro'ya kadar yükselen bir para cezasına çarptırılacak.

Böyle bir yasa başka hiçbir ülkede yok.

Ermeni diasporası için Fransa, Avrupadaki en önemli kaledir. 500 bin civarında Ermeni kökenli yaşar. Fransız toplumunun önemli mevkilerinde yer alırlar. Siyaset, sanat ve medyada çok etkindirler. Nitekim, Soykırım iddialarını 50 yıl önce Fransa'dan başlatmışlardır. Ellerindeki en büyük güç, her seçimde kullandıkları 400 bin civarındaki oy'dur. Yani, bulundukları görevlerin getirdiği etkinliğin yanı sıra, oy gücüyle siyaseti de etkileyebiliyorlar. Hele son yıllarda, oy oranlarının azalması, 400 bin Ermeni oyunun değerini daha da attırdı. Bunun en son örneği de, dört yıl önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşandı.

Chirac, aşırı sağcı Lepen'le ile son başkanlık seçimini sadece 120 bin oy farkıyla kazanmıştı. Böylesine kıl payı bir oylamada Ermenilerin 350-400 binlik oylarının ne kadar önemli olduğunu da tahmin edebilirsiniz.

Ermeni diasporası her seçim öncesinde, özellikle Sosyalist Partiyi arkasına alıp piyasaya çıkar ve açık arttırıma girer.

İşte bu yılda aynı durumla karşı karşıyayız.

400 bin Ermeni oyu uğruna Fransa, 2006-2007'yi (Cumhurbaşkanlığı seçimi 2007'de yapılacak) Ermeni yılı ilan etti ve ünlü yasayı gündeme soktu.

Fransa, Ermeni kökenli vatandaşların 400 bin oyu ile Türkiye arasına sıkıştı.

* * *

LELOUCHE: BU YASA KOLAY GEÇMEZ

İstanbul'daki NATO parlamenterleri toplantısında Fransız siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Pieerre Lelouche'ta vardı. Cumhurbaşkanı Chirac'ın uzun süre siyasi danışmanlığını yapan, şu sıralarda yıldızı yükselen ve 2007 seçimlerinin favorisi olarak görülen Sarkozy'nin en yakın isimlerinden biri. Üstelik, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen, Türkiye'nin ne olduğunu çok iyi bilen bir parlamenter. Karşılıklı oturup bu yasayı tartıştık.

Lalouche çok sıkıntılı.

Üzerimize gelen, kriz dolu kara bulutları işaret etti ve " Çok tehlikeli. Bu yasanın çok kolay geçebileceğini sanmıyorum. Ancak yine de dikkatli davranmak gerekir" dedi.

Peki nasıl dikkatli davranacağız?

Hele, Türk-Fransız ilişkilerinin tam iyileşme sürecine girdiği, büyük bir "Fransız İlkbaharı" kampanyasının başlatıldığı, yazın Cannes-İstanbul ilk Uluslararası Yelken yarışı düzenlendiği ve Fransız yatırımlarının rekor düzeye girdiği bir sırada, Fransız sosyalistleri sayesinde beklenmedik bir depremle karşı karşıyayız.

Pierre Lalouche, bu gelişmenin "Fransa'nın Türkiye'ye ve Türklere düşmanlığı" gibi görülmemesi gerektiğine özellikle dikkat çekti. Unutmamak gerekir ki, Lelouche'ta bir parlamenter. Onun seçmenleri arasında da Ermeniler var. Buna rağmen, oylamaya götürülen yasa taslağının seçim öncesinde Sosyalit Parti ve Ermeni diasporasının ortaklaşa giriştikleri bir adım olduğunu saklamadı.

Fransayı yöneten kadrolar, bu yasanın Türk-Fransız ilişkilerine ne kadar büyük bir zarar vereceğini biliyorlar. Ancak öte yandan da bir gerçeği var.

Lelouche, en büyük tehlikenin "karşılıklı şantajlaşmak" olduğuna inanıyor. Bu tırmanma başlarsa önünün alınamayacağından çekiniyor.

Acaba bu taslak yasalaşır mı?

Lelouche net bir tahminde bulunmak istemedi. "Bundan öncekine oranla, bu defaki yasanın zararı daha yüksek. Bundan dolayı oy vermeden önce iki defa düşünmek zorunda kalınacaktır" dedi.

Özetle, ya seçim hesapları veya uzun vadeli ikili çıkarlar galip gelecek...

* * *

FRANSA BU KRİZİN BEDELİNİ BİLİYOR MU?

Ermeni diasporasının kuyruğuna takılan Fransız politikacıları, yıllardır bin bir zorlukla inşa edilen dev bir ilişkiyi neden yıkmaya çalışıyorlar acaba?

Bunda bir mantık yok. Sadece, kısır bir oy kaygısından başka neden bulmak zor. Fransayı yönetenler, bu yasa ile hem kendilerine. Hem de Türkiye'ye neleri kaybettireceklerini bilmiyorlar mı? İlişkileri nasıl bir krize doğru götürdüklerinin farkında değiller mi?

Soykırım yasası parlamentoda kabul edildiği taktirde, Türk kamuoyunda doğacak tepkiler ve boykotlardan karşılıklı olarak zarar göreceğiz.

Rakamlar ortada.

Fransa, Türkiye'deki 7 inci büyük yatırımcı ülke. 220 Fransız firmasının burada milyarlarca Euro'luk yatırımı var. Hem kendileri kazanıyor, hem de tam 40 bin Türke iş imkanı sağlıyorlar. Karşılıklı ticaret hacmi yaklaşık 9 milyar Euro. Ayrıca Fransa, Türkiye'deki birçok büyük projeye de katılmak istiyor.

Uygulanması dahi imkansız görülen, gereksiz iç sorunlar yaratacak bu yasa ile Ermeni diasporasını manen tatmin ederken Türkiye'yi kaybetmeye değer mi?

(Bu yazı, Posta Gazetesinde ve aynı gün Hürriyet Gazetesinin tüm dış yayınlarında, Hürriyet internet sitesinde (www.hurriyetim.com.tr) Milliyet internet sitesinde (www.milliyet.com.tr) ve Daily News ekibi tarafından tercüme edildikten sonra hem ana gazetede, hem de Daily News internet sitesinde (www.turkishdailynews.com) yayınlanmaktadır. )

mabirand@e-kolay.net








Taha AKYOL
MHP, Demirel ve İslam
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "3 Mayıs Mil...
Çetin ALTAN
Her yerde hır var...
Efendim öncelikle evdeki radyatör ve TV alıcı...
Melih AŞIK
Güvenilir Bakan!
Tuzla'daki zehirli varil olayı ortaya çıktığı...
Fikret BİLA
Hadi buyur gel, okut türbanlıları
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Habe...
Hasan CEMAL
Türkiye kaybeder!
Türkiye kazanır başlığını taşıyordu dünkü yaz...
Güneri CIVAOĞLU
Baskın basanındır
Günün "Baskın seçim olur mu?" sorusu hiç de ö...
Abbas GÜÇLÜ
Kapadokya Üniversitesi
Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri...
Hurşit GÜNEŞ
Dünyada son 35 yılın büyüme rekoru gözleniyor
1970'li yıllardan bu yana dünya ekonomisi en ...
Nail GÜRELİ
AKP çift santrforla oynuyor
Futbol yorumcuları Fenerbahçe'ye karşı savunm...
Sami KOHEN
Batı'nın değerlerine ne oldu?
BATI, yıllardan beri savunageldiği "temel değ...
Metin MÜNİR
İngiltere'den nükleer çöplük kararı
Nükleer atık sorununa çare bulmak için İngilt...
Hasan PULUR
Beyoğlu Balıkpazarı bitti...
BEYOĞLU Belediye Başkanı Misbah Demircan "Siz...
Meral TAMER
Vapurlarla ilgili oylamada söz okurun (3)
Bu dizi burada bitiyor. İnsanların yüz yüze b...
Ece TEMELKURAN
Nar kalpler
Aşk iki kişi arasında asla eşitlenmeyendir......
Osman ULAGAY
Efsanevi ekonomist Galbraith'in son sözü
Londra'da yayınlanan The Times gazetesinin "d...
Güngör URAS
'Aykırı iktisatçı' Galbraith öldü
Amerikalı iktisatçı J. K. Galbraith 96 yaşınd...
M. Ali BİRAND
Ermenilerin seçim şantajı
18 Mayıs günü, Fransız parlamentosunda bir ya...

© 2006 Milliyet