Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 06 Mayıs 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Nükleer enerji


Sinop'a kurulması hedeflenen nükleer santral nedeniyle yaptığımız 'Çernobil uyarısı' üzerine Rusya, Bulgaristan ve Ermenistan'daki eski yapım santralların teknolojileri ile yeni kuşak santralların güvenliğini karşılaştıran uzmanların hücumuna uğradık.
Ülkemizdeki enerji açığının nükleer enerji yoluyla karşılanmasını isteyen güçlü bir lobi olduğu anlaşılıyor.
Doğan Öner, 'Sinop Çernobil olmaz' başlığı altında, 20 yıl önceki kazadan sonra Viyana'da toplanan konferansta Rusya Kurçakov Enstitüsü Hızlı Reaktörler Bölümü Müdürü Prof. Legasov'un gözleri yaşararak verdiği bilgiler çerçevesinde alınan önlemleri özetlemiş. Kazanın etkilerinin çok ağır ve acı olduğunu kabul etmekle birlikte, Çernobil nedeniyle radyoaktivite bulaşmış toplum bireylerinin oranını saptamak için, Rusya'da kanserden ölümlerle karşılaştırma yapmak gerektiğini savunuyor.
Karadeniz'de Çernobil'in etkilerine en açık durumdaki Rize ve Artvin sahillerinde o dönemde akut kanser ölümlerine rastlanmadığı, beş yıldan sonra İstanbul hastanelerinde gözlenen kanserden ölen çocuk sayısındaki artışın ise Rusya'daki gibi bilimsel verilere dayalı takibinin yapılmadığı belirtiliyor.
Öner'e göre, TAEK tarafından yapılan ölçümlerde Karadeniz'de yaşamı tehdit edecek boyutlarda radyasyon etkisine rastlanmamıştır. Umarız Çernobil'den sonra afiyetle çaylarını yudumlayan devlet adamları bilimsel ölçüt olarak alınmıyordur!
Yine de Öner, kanserden ölümlerdeki artışla ilgili kuşkuların ciddiye alınarak geriye doğru DNA analizleri yapılacağına ilişkin haberleri önemsediğini belirtmiş.
Çernobil'in etkileri tam olarak aydınlatılmadan, Karadeniz'de ve Trakya'da kanserden ölümlerdeki artışın nedenleri araştırılmadan 'Sinop Çernobil olmaz' demek ne ölçüde güvencelidir? Çernobil kazasına rağmen (440 santraldaki tek kaza) nükleer enerji üretimine devam edilmesi, Finlandiya'da 1500 MW gücünde yeni bir santralın kurulmakta olması da doğada ve insan hayatında oluşacak risklerin ortadan kalktığı anlamına gelmez.
Nükleerciler, petrole göre elde edilecek enerjinin temizliğini savunuyorlar. Ancak atıkların yok edilmesinin maliyetini söylemeyi unutuyorlar.
Doğan Öner de nükleer santralların en önemli mahzurunun kullanılmış yakıtlar içerisindeki çok uzun ömürlü (parçalanma) fisyon ürünleri olduğunu vurgulamış.
Türkiye için olası bir durum da, hangi teknolojiyle kurulacak olursa olsun, nükleer atıkların yeraltı deposu haline gelme tehlikesidir. İspanya'nın zehirli atığını bile İskenderun Körfezi'ne dökmesine seyirci kalmadık mı? Sinop bize kalsın!

dsazak@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Üniversite ve yargı
ANAYASA Mahkemesi, yeni üniversitelere kurucu...
Çetin ALTAN
Seçkinlikten kitleselciliğe ve içtenlikten sahteciliğe...
Bizim kuşaktan önceki yazı adamlarının da en ...
Melih AŞIK
Benmerkezcillik...
Fethi Dördüncü adlı bir memur emeklisi... Der...
Fikret BİLA
AKP'de Sezer sonrası olasılıklar
İktidar partisi AKP'nin 2007'de yapılacak cum...
Hasan CEMAL
Perihan Mağden'i hapse atalım!
Evet, öyle yapalım. En iyisi Perihan Mağden'd...
Güneri CIVAOĞLU
Bir parmak bile...
Kendi deneyiminden yararlanan akıllıdır. Başk...
Can Dündar
Kürtçe İstiklal Marşı?
Amerika'dan başlayıp Almanya'ya sıçrayan tar...
Abbas GÜÇLÜ
AKP, hükümet, MEB, TBMM ve hukuk
Yeni kurulan 15 yeni üniversiteye rektör atan...
Semih İDİZ
Bulgaristan'daki ABD üsleri Türkiye'yi rahatlatır
Bulgaristan'da Türkiye'yi de ilgilendiren öne...
Metin MÜNİR
Colin J. Williams in midir, cin midir?
Esrar çözüldü. Mehmet Emin Karamehmet'in Turk...
Hasan PULUR
Enflasyon çarşıda, pazarda inmedi ki!
BU millet "enflasyon" lafını ilk kez rahmetli...
Derya SAZAK
Nükleer enerji
Sinop'a kurulması hedeflenen nükleer santral ...
Meral TAMER
Bu topraklardan "Türkiye" markası çıkar
Bu topraklardan marka çıkar mı? Marka danışma...
Tamer HEPER
Değer kaybı sigortadan alınmaz
Bir okuyucum, aracının uğramış bulunduğu hasa...
Yaman TÖRÜNER
Mortgage sistemi nihayet yasalaşıyor
Konut finasmanı sistemi (mortgage) nihayet ya...
Güngör URAS
Türklerin laiklik anlayışının bin yıllık geçmişi var
Emre Kongar'ın son kitabı "Tarihimizle Yüzleş...
M. Ali BİRAND
PKK, Lagendijk'ı dinlemeli...
AVRUPA Parlamentosunda, Türkiye ile ilgili ko...

© 2006 Milliyet